Do góry

Ambition

Idealne uszka do wigilijnego barszczu

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak.

Uszka na INTERIA.TV.

Składniki na ok. 60 uszek:
Farsz:

  • 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 25 g rozpuszczonego masła lub oleju
  • ok. 150 ml gorącej wody

 

Przygotowanie:
Ciasto na uszka do wigilijnego barszczu przygotowujemy bez dodatku jajka. Ma być cienkie i delikatne, by farsz z grzybów mógł grać w daniu główną rolę. Mąkę przesiewamy razem z solą na blat, formując kopczyk. Robimy w jego środku zagłębienie, w środek wlewamy masło i wodę. Woda powinna być bardzo ciepła, a nawet gorąca, dzięki temu „zaparzymy" mąkę a ciasto będzie delikatne i elastyczne. Powoli mieszamy mąkę z wodą, stopniowo zagniatając jednolite ciasto. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy nieco więcej wody. Ciasto wyrabiamy długo i energicznie, uderzając nim o blat kilka razy. Następnie przykrywamy ściereczką i nakładamy gorącym garnkiem lub miską. Ciasto powinno odpoczywać minimum 30 minut.

Grzyby zalewamy wodą, tylko tyle by były przykryte, dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy powoli, pod przykryciem, aż grzyby zmiękną, około 30 minut. Grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody, by jak najwięcej esencji i smaku zostało w kapeluszach. Grzyby odcedzamy (pozostały wywar dolewamy do barszczu lub zostawiamy do zupy grzybowej) i studzimy. Wystudzone grzyby drobniusieńko siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa.

Na maśle szklimy, drobno posiekaną, posoloną cebulę. Studzimy i dodajemy posiekane grzyby. Dokładnie mieszamy i doprawiamy farsz sola i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń