Jak wykorzystać białka z jajek? Te dania zawsze wychodzą!

Zostało ci sporo białek jaj i nie wiesz, co z nich zrobić? Absolutnie nie należy ich wyrzucać. Białka jajek to samo zdrowie, co więcej znajdą zastosowanie w wielu potrawach. Możesz wyczarować z nich nie tylko pyszne desery, ale i wytrawne dane. Sprawdź, jak wykorzystać białka z jajek?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Żółtka to bardzo ważny składnik wielu słodkich dań, dlatego z pewnością często zdarzyło się tak, że dodałeś je do ukochanego deseru - drożdżowego ciasta, sernika czy mazurka - ale nie wiedziałeś, co zrobić z pozostałymi po nich białkami, których przepis już nie uwzględnia.

Jak wykorzystać białka i cieszyć się przepysznymi łakociami dla całej rodziny? Dodatkowy deser z białek to niejedyna opcja na wykorzystanie tego cennego składnika. Ta część jajka idealnie nadaje się również do opcji na słono oraz wytrawnych przepisów, które doskonale sprawdzą się dla osób dbających o linię. Możliwości jest co niemiara.

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Jak przechowywać białka jajek?

Z pewnością jedno z pytań, które w tej chwili pojawiło się w twojej głowie to, czy białka jajek szybko się psują. Może cię to zaskoczy, ale tego produktu spożywczego nie trzeba wcale wykorzystywać natychmiast po rozbiciu jajka.

Jak długo można przechowywać białka? Odpowiedź brzmi: w lodówce nawet do tygodnia! Alternatywą dla lodówki jest oczywiście zamrażarka. Zamrożone wytrzymają nawet do trzech miesięcy. A więc, jak wykorzystać białka? Zamroź je, a potem dodaj do ulubionego deseru.

Białka najlepiej przechowywać w specjalnym plastikowym pojemniku, przyjaznym dla produktów żywnościowych. Warto zaznaczyć na nim datę oraz liczbę jajek, z których one pochodzą - ostatnia informacja przyda ci się w przyszłości, gdy będziesz przyrządzał słodką przekąskę.

Co zrobić z białek jaj?

Niewykorzystane białka jaj pozostawiają ogromne pole do popisu w kuchni. Zarówno amatorzy, jak i bardziej zaawansowani domowi kucharze znajdą coś dla siebie w szerokim spektrum dań z dodatkiem białek.

Nie możesz jeść laktozy lub cierpisz na nietolerancję glutenu? To żaden problem. Dla takich osób jak ty również da się wyczarować przepyszne dania na słodko i na słono. Co zrobić z białek jaj? Od pełnowymiarowych wypieków, takich jak bezy, makaroniki czy ciasta lodowe, poprzez omlety śniadaniowe, aż do takich smakołyków, jak majonez czy lukier do ciasta - ogranicza cię tylko wyobraźnia.

Deser z białek - chwila rozkoszy

Zostały ci białka po pieczeniu i nie wiesz, co z nimi zrobić? Rozwiązanie jest banalnie proste. Przygotuj dodatkowy deser z białek. W połączeniu z galaretką to apetyczny sposób na wyczarowanie przyjemnej potrawy w duchu „less waste".

Do przyrządzenia powyższego deseru potrzebujesz: ulubionej galaretki, białek jaj, cukru waniliowego, kakao, aromatu rumowego i bitej śmietany do dekoracji. Białka wystarczy ubić z cukrem na sztywną pianę i dołożyć do nich rozpuszczoną galaretkę. Tak otrzymaną masę podziel na dwie części, a do jednej z nich dodaj kakao i aromat rumowy - prościej już się nie da. A może masz ochotę na coś bardziej zaawansowanego?

Beza - deser dla zaawansowanych

Wykonanie bezy z nadprogramowej liczby białek jest chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie tej części jajka. Królowa wśród delikatnych i chrupiących ciast, beza perfekcyjnie współgra ze świeżymi, kwaskowatymi owocami, a także nieco słonymi dodatkami.

Jak wykonać idealną bezę? Ubij białka na sztywno, łącząc je z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Uformuj dwa blaty bezowe, a następnie piecz je przez ok. pięć minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, a potem przez ok. 90 minut w temperaturze 140 stopni.

Jakie dodatki będą dobrym uzupełnieniem takiej bezy? Dokładnie takie, jakie lubisz najbardziej. My polecamy wypróbować opcję z posiekanymi daktylami, orzechami włoskimi, serkiem mascarpone i kajmakiem. Inną alternatywą będzie połączenie świeżych fig, miodu i serka.

Chcesz zaskoczyć swoje koleżanki przy filiżance aromatycznej kawy? Beza w formie efektownego deseru eton mess to strzał w dziesiątkę. Wystarczy pokruszyć ją i ułożyć warstwami z bitą śmietaną i owocami w wysokiej szklance i szybki podwieczorek gotowy.

Coś do polania ciasta - lukier z białek

Lukier z białek będzie doskonałym zwieńczeniem niejednego wypieku. Nie masz pomysłu, jak udekorować domowej roboty pierniczki lub ciastka? Wyczaruj smaczną polewę z białek i polej nią gotowe frykasy.

Jak zrobić wyśmienity lukier z białek? Nie ma w tym nic skomplikowanego. Połącz białka z cukrem pudrem. Aby otrzymać lejącą się konsystencję, warto poświęcić chwilę na dokładne wymieszanie ze sobą składników. Dla pewności 15 minut ucierania (a nie ubijania!) w mikserze to minimum.

Lubisz kolorowy lukier? Nie ma problemu - dodaj barwnik spożywczy, a twoje pierniczki zamienią się w kolorową tęczę na świątecznym stole. Jeżeli lukier jest nieco zbyt gęsty, ratunkiem będzie niewielka ilość wody mineralnej.

Zobacz: Ciasto na białkach z owocami leśnymi

Śniadaniowa opcja zero waste - omlet z białek

Omlet przez wielu uważany jest za śniadanie bogów. Jak przyrządzić go z nadprogramowych białek? Tak samo, jak jego tradycyjna wersja, omlet z białek to potrawa, którą wykona dosłownie każdy. Czego potrzebujesz do jego przygotowania? Swoich ulubionych warzyw oraz ziół.

Przy omlecie masz pełne pole do popisu. Bazylia, szpinak, a może koperek? Papryka i pomidory, a może oliwki i pomidory suszone? Wybierz swój ulubiony zestaw warzyw i przypraw, a następnie wrzuć go na patelnię z białkami. Do usmażenia omletu świetnie nadawać się będzie masło klarowane.

Jeśli gustujesz w mięsnych potrawach, do omletu z białek można dołożyć nie tylko szynkę czy gotowaną pierś kurczaka, ale również salami, a nawet chorizo. Fani śniadań na słodko mogą łatwo zaadaptować recepturę i wzbogacić ją o świeże truskawki, porzeczki lub banana. Do takiego zestawienia wyśmienicie pasuje również posypka z orzechów.

Co zrobić z białek na słono?

Słodkości już ci się przejadły i chciałbyś upichcić coś na słono z białek jaj, które pozostały ci po pieczeniu? Idealnym przykładem słonej przekąski może być omlet na słono. Jak go usmażyć? Będziesz potrzebować następujących składników: białek jaj, mleka, masła, pomidorków koktajlowych, szynki, kulek mozzarelli, rukoli i ulubionych przypraw.

Pokrój szynkę na cienkie plasterki, a następnie przygotuj warzywa i mozzarellę, krojąc je na połówki. Wbij białka do miski, dodaj mleko, a następnie wsyp wybrane przyprawy. Połącz wszystko widelcem lub trzepaczką.

Na patelni roztop masło i połącz je z kawałkami szynki. Wymieszaj wszystko i po dwóch minutach powoli przewróć omlet na drugą stronę. Polecamy użyć do tego płaskiej szpatułki. Smaż omlet tyle samo czasu na drugiej stronie.

Na końcu wyłóż omlet z białek i szynki na talerz. Ułóż na nim pozostałe składniki i złóż go na pół tak, aby wnętrze się nieco zagrzało. Nie wiesz, co zrobić z białek na słono? Wypróbuj nasz prosty przepis i zjedz potrawę od razu lub zabierz ją ze sobą do pracy!

Polecamy też wypróbować więcej przepisów na dania z białek:

1. Zebra z białek

 Zebra z białek Zobacz przepis

Zebra z białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chlebek z białek

 Chlebek z białek Zobacz przepis

Chlebek z białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Migdałowo-miodowe ciastka z białek

 Migdałowo-miodowe ciastka z białek Zobacz przepis

Migdałowo-miodowe ciastka z białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Beza Pavlova

 Beza Pavlova Zobacz przepis

Beza Pavlova / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczone brzoskwinie z malinami i pianą z białek

 Pieczone brzoskwinie z malinami i pianą z białek Zobacz przepis

Pieczone brzoskwinie z malinami i pianą z białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Domowy majonez z białka

 Domowy majonez z białka Zobacz przepis

Domowy majonez z białka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z pieczarkami i białkami jaj

 Sałatka z pieczarkami i białkami jaj Zobacz przepis

Sałatka z pieczarkami i białkami jaj / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chmurki z białek

 Chmurki z białek Zobacz przepis

Chmurki z białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pączki z białek

 Pączki z białek Zobacz przepis

Pączki z białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Deser z białek

 Deser z białek Zobacz przepis

Deser z białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 28

15 min
0
Dania główne Zrazy schabowe

U mnie w domu bardzo często lądują na stole różnego rodzaju rolady, zrazy jak...

Odsłon: 4130

30 min
22

Polecane artykuły

Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

7
Informacje Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę...

5
Informacje Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Sałatki i surówki to nieodłączny element zdrowej diety, również tej odchudzającej. Regularne jedzenie warzywnych dań nie tylko korzystnie wpływa na...

4