Zaraz się zacznie! Prezenty, porządki, tłumy w sklepach - nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym roku nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto zrobić plan. Również w zakresie samej kolacji wigilijnej oraz dań i przekąsek na pierwszy i drugi dzień świąt. O ile 24 grudnia wybieramy tradycyjne podejście do menu, to w kolejne dni możemy puścić wodze kulinarnej fantazji. Najczęstszym wyborem w takim przypadku jest mięso. Jak zadbać o to, by na stołach pojawiły się posiłki nie tylko smaczne, ale również zdrowe?

Jesteśmy już całkiem nieźle wyedukowani, jeśli chodzi o jakość jedzenia. Rewolucja kulinarna, która przetoczyła się przez nasz kraj dzięki popularyzacji programów o gotowaniu sprawiła, że chętnie eksperymentujemy i dużo częściej decydujemy się na odważne połączenia. Coraz większą wagę przywiązujemy też do sprawdzania składu na etykietach, w tym wartości odżywczych. Wielu z nas interesuje się newsami z zakresu badań eksperckich żywności. Często takie badania obalają mity utarte na przestrzeni lat.
Z taką sytuacją mamy właśnie do czynienia w przypadku wieprzowiny - mięsa od lat chętnie wybieranego przez Polaków. Najnowsze badania ekspertów* potwierdzają, że jakość i wartości odżywcze tego mięsa poprawiły się na przestrzeni 20 lat oraz opisują wpływ mięsa wieprzowego i jego przetworów na dietę człowieka.
Wielu zaciekawi fakt, że kaloryczność wieprzowiny znacznie spadła na przestrzeni ostatnich 20 lat. Głównym powodem jest ograniczenie ilości tłuszczu oraz grubości słoniny w wieprzowinie. W efekcie dzisiejsza wieprzowina ma przyjemną różowoczerwoną barwę, możemy cieszyć się jej kruchością i soczystością. Warto wspomnieć tu o boczku, który według badań jeszcze 20 lat temu zawierał około 50% tłuszczu, a dziś ma go średnio o 15% mniej!
Wieprzowina ma też niższą niż 20 lat temu zawartość kwasów nasyconych (tzw. „złego" tłuszczu) i wyższą zawartość kwasów wielonienasyconych (tzw. „dobrego" tłuszczu). Zawartość cholesterolu w tym mięsie na przestrzeni ostatnich lat znacznie się zmniejszyła. Proporcja kwasów omega-6 i omega-3 zawarta w wieprzowinie również się poprawiła. Najnowsze badania pokazują, że ma mniej kalorii niż dotychczas sądzono. Kolejną jej zaletą jest obniżenie zawartości sodu w porównaniu z wynikami sprzed lat.
Dzięki najświeższym badaniom, wielu z nas może zweryfikować swoje dotychczasowe przekonania o tłustym schabowym albo kalorycznej karkówce. Wybierając mięso od sprawdzonych hodowców, którzy w wyniku swojej pracy i zaostrzenia wymogów dobrostanu zwierząt, oferują wieprzowinę lepszej jakości niż przed laty, zadbamy o to, by na naszych stołach pojawiły się dania spełniające nasze wymagania zarówno smakowe, jak i dotyczące zagadnień dietetycznych.
Planując listę zakupów na świąteczne dni, warto zapoznać się z pełną wersją opracowania wyników badań i przekonać się, czym charakteryzuje się dzisiejsza wieprzowina i jak bardzo różni się od tej, którą do tej pory znaliśmy. A ci, którzy poszukują nowych inspiracji w kuchni, mogą wypróbować w święta jeden z przepisów na dania z wieprzowiny.
*) Opracowanie wyników badań laboratoryjnych pt.: "Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów"
Kampania finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Organizatorem kampanii jest Związek Polskie Mięso.
Zobacz, co pysznego można porzygotować z wieprzowego mięsa. Kliknij >>
Składniki na 4 osoby:
- polędwiczka wieprzowa - 600 g
- papryka wędzona - 2 łyżki
- pieprz czarny gruboziarnisty - 1 łyżka
- sól - 1 łyżka
- soczewica czerwona - 200 g
- szpinak świeży - 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- papryka peperoni - 1/2 szt.
- rozmaryn świeży
- pomidorki cherry - 10 szt.
- pomidor - 2 szt.
- masło - 1 łyżka
Sposób wykonania:
Paprykę wędzoną mieszamy z pieprzem i solą, a następnie nacieramy oczyszczone polędwiczki.
Polędwiczki przypiekamy na suchej patelni z każdej strony a następnie przekładamy do piekarnika na 12-15 min w temp. 160°C. Na ostatnie 5 min dokładamy połówki pomidorów przyprawione według uznania.
Soczewicę gotujemy ok. 5 min w osolonej wodzie a następnie przesmażamy ją na maśle z dodatkiem czosnku pokrojonego w plastry, papryki peperoni, liści szpinaku i połówek pomidorków cherry. Całość dusimy ok. 5 minut.
Przykładowy sposób podania:
Polędwiczkę tniemy na kawałki i układamy na soczewicy. Całość podajemy z połówkami pomidora, udekorowane liśćmi rukoli skropionymi oliwą lub olejem rzepakowym.
Przepis Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Składniki na 4 osoby:
- kotlety schabowe z kostką - 4 szt. (ok. 600 g)
- sól, pieprz
- brukselka - 200 g
- pomidorki koktajlowe - 10 szt.
- rzodkiewka - 10 szt.
- szalotka - 4 szt.
- mix orzechów - 40 g
- liście szpinaku - 50 g
- dynia - 800 g
- masło - 1/2 kostki
- mleko - 1/2 szklanki
- rozmaryn świeży
- czosnek świeży - 2 ząbki
Sposób wykonania:
Kotlety schabowe przyprawiamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
Kotlety grillujemy na patelni grillowej lub grillu, ewentualnie pieczemy w piekarniku z funkcją grilla.
Brukselkę blanszujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, następnie tniemy na pół i smażymy wraz z pokrojonymi pozostałymi warzywami przez ok. 5 minut.
Do smażonych na maśle warzyw dodajemy orzechy i smażymy przez kolejne 3 minuty, doprawiamy.
Dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 180 st C ok 40 minut, do miękkości. Po upieczeniu obieramy ze skóry, przekładamy do miksera, dodajemy śmietanę, masło i blendujemy do uzyskania puree.
Przykładowy sposób podania:
Kotlety układamy na puree i podajemy z dodatkiem warzyw. Dekorujemy liśćmi rukoli lub świeżymi ziołami.
Przepis Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Składniki na 4 osoby:
- polędwiczka 600 g
- sól, pieprz
- kasztany 240 g
- borowiki 320 g
- świeże zioła
- masło 20 g
Sposób wykonania:
Jadalne kasztany nacinamy nożykiem, a potem układamy na blaszce, rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Oczyszczona polędwiczkę solimy i pieprzymy, następnie obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy mięso i pozostawiamy aby chwilę „odpoczęło".
Kasztany przesmażamy z borowikami na maśle z dodatkiem świeżych ziół ok 2-3 minuty, na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przykładowy sposób podania:
Polędwiczkę tniemy na 5 cm plastry układamy na przesmażony kasztanach i borowikach. Dekorujemy liśćmi rukoli lub świeżymi ziołami.
Przepis Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.