Uczta Smaków – Kuchnie świata

Czy na świątecznym stole jest miejsce na wieprzowinę?

Znamy najnowsze wyniki badań wieprzowiny. Okazuje się, że w porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat jakość tego mięsa znacznie się poprawiła. Ma więcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin, a mniej sodu, kalorii i cholesterolu.

Zaraz się zacznie! Prezenty, porządki, tłumy w sklepach - nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym roku nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto zrobić plan. Również w zakresie samej kolacji wigilijnej oraz dań i przekąsek na pierwszy i drugi dzień świąt. O ile 24 grudnia wybieramy tradycyjne podejście do menu, to w kolejne dni możemy puścić wodze kulinarnej fantazji. Najczęstszym wyborem w takim przypadku jest mięso. Jak zadbać o to, by na stołach pojawiły się posiłki nie tylko smaczne, ale również zdrowe?

Jesteśmy już całkiem nieźle wyedukowani, jeśli chodzi o jakość jedzenia. Rewolucja kulinarna, która przetoczyła się przez nasz kraj dzięki popularyzacji programów o gotowaniu sprawiła, że chętnie eksperymentujemy i dużo częściej decydujemy się na odważne połączenia. Coraz większą wagę przywiązujemy też do sprawdzania składu na etykietach, w tym wartości odżywczych. Wielu z nas interesuje się newsami z zakresu badań eksperckich żywności. Często takie badania obalają mity utarte na przestrzeni lat.

Z taką sytuacją mamy właśnie do czynienia w przypadku wieprzowiny - mięsa od lat chętnie wybieranego przez Polaków. Najnowsze badania ekspertów* potwierdzają, że jakość i wartości odżywcze tego mięsa poprawiły się na przestrzeni 20 lat oraz opisują wpływ mięsa wieprzowego i jego przetworów na dietę człowieka.

Wielu zaciekawi fakt, że kaloryczność wieprzowiny znacznie spadła na przestrzeni ostatnich 20 lat. Głównym powodem jest ograniczenie ilości tłuszczu oraz grubości słoniny w wieprzowinie. W efekcie dzisiejsza wieprzowina ma przyjemną różowoczerwoną barwę, możemy cieszyć się jej kruchością i soczystością. Warto wspomnieć tu o boczku, który według badań jeszcze 20 lat temu zawierał około 50% tłuszczu, a dziś ma go średnio o 15% mniej!

Wieprzowina ma też niższą niż 20 lat temu zawartość kwasów nasyconych (tzw. „złego" tłuszczu) i wyższą zawartość kwasów wielonienasyconych (tzw. „dobrego" tłuszczu). Zawartość cholesterolu w tym mięsie na przestrzeni ostatnich lat znacznie się zmniejszyła. Proporcja kwasów omega-6 i omega-3 zawarta w wieprzowinie również się poprawiła. Najnowsze badania pokazują, że ma mniej kalorii niż dotychczas sądzono. Kolejną jej zaletą jest obniżenie zawartości sodu w porównaniu z wynikami sprzed lat.

Dzięki najświeższym badaniom, wielu z nas może zweryfikować swoje dotychczasowe przekonania o tłustym schabowym albo kalorycznej karkówce. Wybierając mięso od sprawdzonych hodowców, którzy w wyniku swojej pracy i zaostrzenia wymogów dobrostanu zwierząt, oferują wieprzowinę lepszej jakości niż przed laty, zadbamy o to, by na naszych stołach pojawiły się dania spełniające nasze wymagania zarówno smakowe, jak i dotyczące zagadnień dietetycznych.

Planując listę zakupów na świąteczne dni, warto zapoznać się z pełną wersją opracowania wyników badań i przekonać się, czym charakteryzuje się dzisiejsza wieprzowina i jak bardzo różni się od tej, którą do tej pory znaliśmy. A ci, którzy poszukują nowych inspiracji w kuchni, mogą wypróbować w święta jeden z przepisów na dania z wieprzowiny.

*) Opracowanie wyników badań laboratoryjnych pt.: "Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów"

 


 

Kampania finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Organizatorem kampanii jest Związek Polskie Mięso.

 

Zobacz, co pysznego można porzygotować z wieprzowego mięsa. Kliknij >>

Składniki na 4 osoby:

- polędwiczka wieprzowa - 600 g
- papryka wędzona - 2 łyżki
- pieprz czarny gruboziarnisty - 1 łyżka
- sól - 1 łyżka
- soczewica czerwona - 200 g
- szpinak świeży - 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- papryka peperoni - 1/2 szt.
- rozmaryn świeży
- pomidorki cherry - 10 szt.
- pomidor - 2 szt.
- masło - 1 łyżka

Sposób wykonania:

Paprykę wędzoną mieszamy z pieprzem i solą, a następnie nacieramy oczyszczone polędwiczki.

Polędwiczki przypiekamy na suchej patelni z każdej strony a następnie przekładamy do piekarnika na 12-15 min w temp. 160°C. Na ostatnie 5 min dokładamy połówki pomidorów przyprawione według uznania.

Soczewicę gotujemy ok. 5 min w osolonej wodzie a następnie przesmażamy ją na maśle z dodatkiem czosnku pokrojonego w plastry, papryki peperoni, liści szpinaku i połówek pomidorków cherry. Całość dusimy ok. 5 minut.

Przykładowy sposób podania:

Polędwiczkę tniemy na kawałki i układamy na soczewicy. Całość podajemy z połówkami pomidora, udekorowane liśćmi rukoli skropionymi oliwą lub olejem rzepakowym.

 

Przepis Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Składniki na 4 osoby:

- kotlety schabowe z kostką - 4 szt. (ok. 600 g)
- sól, pieprz
- brukselka - 200 g
- pomidorki koktajlowe - 10 szt.
- rzodkiewka - 10 szt.
- szalotka - 4 szt.
- mix orzechów - 40 g
- liście szpinaku - 50 g
- dynia - 800 g
- masło - 1/2 kostki
- mleko - 1/2 szklanki
- rozmaryn świeży
- czosnek świeży - 2 ząbki

Sposób wykonania:

Kotlety schabowe przyprawiamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.

Kotlety grillujemy na patelni grillowej lub grillu, ewentualnie pieczemy w piekarniku z funkcją grilla.

Brukselkę blanszujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, następnie tniemy na pół i smażymy wraz z pokrojonymi pozostałymi warzywami przez ok. 5 minut.

Do smażonych na maśle warzyw dodajemy orzechy i smażymy przez kolejne 3 minuty, doprawiamy.

Dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 180 st C ok 40 minut, do miękkości. Po upieczeniu obieramy ze skóry, przekładamy do miksera, dodajemy śmietanę, masło i blendujemy do uzyskania puree.

Przykładowy sposób podania:

Kotlety układamy na puree i podajemy z dodatkiem warzyw. Dekorujemy liśćmi rukoli lub świeżymi ziołami.

 

Przepis Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Składniki na 4 osoby:

- polędwiczka 600 g
- sól, pieprz
- kasztany 240 g
- borowiki 320 g
- świeże zioła
- masło 20 g

Sposób wykonania:

Jadalne kasztany nacinamy nożykiem, a potem układamy na blaszce, rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez około 20 minut.

Oczyszczona polędwiczkę solimy i pieprzymy, następnie obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy mięso i pozostawiamy aby chwilę „odpoczęło".

Kasztany przesmażamy z borowikami na maśle z dodatkiem świeżych ziół ok 2-3 minuty, na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przykładowy sposób podania:

Polędwiczkę tniemy na 5 cm plastry układamy na przesmażony kasztanach i borowikach. Dekorujemy liśćmi rukoli lub świeżymi ziołami.


Przepis Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Sok z czerwonej kapusty i jabłek

Zdrowy sok z czerwonej kapusty i jabłek to prawdziwa bomba witaminowa. Napój...

Odsłon: 650

15 min
3
Napoje Sok pomarańczowo- marchewkowy z imbirem

Czas grypy i przeziębień trwa i wiele wskazuje na to, że minie jeszcze sporo...

Odsłon: 200

15 min
4
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Codziennie pij napój z trzech składników. Spala tłuszcz, oczyszcza jelita i świetnie nawadnia

Proces utraty zbędnych kilogramów to nie tylko przestrzeganie diety oraz ćwiczenia. Aby zadbać o zdrowie i figurę, konieczne jest również picie odp...

375
Informacje Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, uspokaja. Zrób i pij codziennie przed śniadaniem

Właściwości koktajli owocowo-warzywnych są nieocenione. Jeśli będziesz pić je regularnie po przebudzeniu, możesz spodziewać się lepszego samopoczuc...

247
Informacje Najpopularniejsze przepisy stycznia

Pierwszy miesiąc nowego roku już minął, więc najwyższy czas na podsumowanie najpopularniejszych przepisów stycznia. 10 receptur cieszyło się szczeg...

8
Informacje Shot z 3 składników na wzmocnienie, odchudzanie i odporność

Picie prozdrowotnych napojów to trend, który warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. Nie tylko będzie świetną alternatywną dla słodzony...

5