Uczta Smaków - Czas na Wielkanoc

Czy na świątecznym stole jest miejsce na wieprzowinę?

Znamy najnowsze wyniki badań wieprzowiny. Okazuje się, że w porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat jakość tego mięsa znacznie się poprawiła. Ma więcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin, a mniej sodu, kalorii i cholesterolu.

Zaraz się zacznie! Prezenty, porządki, tłumy w sklepach - nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym roku nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto zrobić plan. Również w zakresie samej kolacji wigilijnej oraz dań i przekąsek na pierwszy i drugi dzień świąt. O ile 24 grudnia wybieramy tradycyjne podejście do menu, to w kolejne dni możemy puścić wodze kulinarnej fantazji. Najczęstszym wyborem w takim przypadku jest mięso. Jak zadbać o to, by na stołach pojawiły się posiłki nie tylko smaczne, ale również zdrowe?

Jesteśmy już całkiem nieźle wyedukowani, jeśli chodzi o jakość jedzenia. Rewolucja kulinarna, która przetoczyła się przez nasz kraj dzięki popularyzacji programów o gotowaniu sprawiła, że chętnie eksperymentujemy i dużo częściej decydujemy się na odważne połączenia. Coraz większą wagę przywiązujemy też do sprawdzania składu na etykietach, w tym wartości odżywczych. Wielu z nas interesuje się newsami z zakresu badań eksperckich żywności. Często takie badania obalają mity utarte na przestrzeni lat.

Z taką sytuacją mamy właśnie do czynienia w przypadku wieprzowiny - mięsa od lat chętnie wybieranego przez Polaków. Najnowsze badania ekspertów* potwierdzają, że jakość i wartości odżywcze tego mięsa poprawiły się na przestrzeni 20 lat oraz opisują wpływ mięsa wieprzowego i jego przetworów na dietę człowieka.

Wielu zaciekawi fakt, że kaloryczność wieprzowiny znacznie spadła na przestrzeni ostatnich 20 lat. Głównym powodem jest ograniczenie ilości tłuszczu oraz grubości słoniny w wieprzowinie. W efekcie dzisiejsza wieprzowina ma przyjemną różowoczerwoną barwę, możemy cieszyć się jej kruchością i soczystością. Warto wspomnieć tu o boczku, który według badań jeszcze 20 lat temu zawierał około 50% tłuszczu, a dziś ma go średnio o 15% mniej!

Wieprzowina ma też niższą niż 20 lat temu zawartość kwasów nasyconych (tzw. „złego" tłuszczu) i wyższą zawartość kwasów wielonienasyconych (tzw. „dobrego" tłuszczu). Zawartość cholesterolu w tym mięsie na przestrzeni ostatnich lat znacznie się zmniejszyła. Proporcja kwasów omega-6 i omega-3 zawarta w wieprzowinie również się poprawiła. Najnowsze badania pokazują, że ma mniej kalorii niż dotychczas sądzono. Kolejną jej zaletą jest obniżenie zawartości sodu w porównaniu z wynikami sprzed lat.

Dzięki najświeższym badaniom, wielu z nas może zweryfikować swoje dotychczasowe przekonania o tłustym schabowym albo kalorycznej karkówce. Wybierając mięso od sprawdzonych hodowców, którzy w wyniku swojej pracy i zaostrzenia wymogów dobrostanu zwierząt, oferują wieprzowinę lepszej jakości niż przed laty, zadbamy o to, by na naszych stołach pojawiły się dania spełniające nasze wymagania zarówno smakowe, jak i dotyczące zagadnień dietetycznych.

Planując listę zakupów na świąteczne dni, warto zapoznać się z pełną wersją opracowania wyników badań i przekonać się, czym charakteryzuje się dzisiejsza wieprzowina i jak bardzo różni się od tej, którą do tej pory znaliśmy. A ci, którzy poszukują nowych inspiracji w kuchni, mogą wypróbować w święta jeden z przepisów na dania z wieprzowiny.

*) Opracowanie wyników badań laboratoryjnych pt.: "Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów"

 


 

Kampania finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Organizatorem kampanii jest Związek Polskie Mięso.

 

Zobacz, co pysznego można porzygotować z wieprzowego mięsa. Kliknij >>

Składniki na 4 osoby:

- polędwiczka wieprzowa - 600 g
- papryka wędzona - 2 łyżki
- pieprz czarny gruboziarnisty - 1 łyżka
- sól - 1 łyżka
- soczewica czerwona - 200 g
- szpinak świeży - 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- papryka peperoni - 1/2 szt.
- rozmaryn świeży
- pomidorki cherry - 10 szt.
- pomidor - 2 szt.
- masło - 1 łyżka

Sposób wykonania:

Paprykę wędzoną mieszamy z pieprzem i solą, a następnie nacieramy oczyszczone polędwiczki.

Polędwiczki przypiekamy na suchej patelni z każdej strony a następnie przekładamy do piekarnika na 12-15 min w temp. 160°C. Na ostatnie 5 min dokładamy połówki pomidorów przyprawione według uznania.

Soczewicę gotujemy ok. 5 min w osolonej wodzie a następnie przesmażamy ją na maśle z dodatkiem czosnku pokrojonego w plastry, papryki peperoni, liści szpinaku i połówek pomidorków cherry. Całość dusimy ok. 5 minut.

Przykładowy sposób podania:

Polędwiczkę tniemy na kawałki i układamy na soczewicy. Całość podajemy z połówkami pomidora, udekorowane liśćmi rukoli skropionymi oliwą lub olejem rzepakowym.

 

Przepis Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Składniki na 4 osoby:

- kotlety schabowe z kostką - 4 szt. (ok. 600 g)
- sól, pieprz
- brukselka - 200 g
- pomidorki koktajlowe - 10 szt.
- rzodkiewka - 10 szt.
- szalotka - 4 szt.
- mix orzechów - 40 g
- liście szpinaku - 50 g
- dynia - 800 g
- masło - 1/2 kostki
- mleko - 1/2 szklanki
- rozmaryn świeży
- czosnek świeży - 2 ząbki

Sposób wykonania:

Kotlety schabowe przyprawiamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.

Kotlety grillujemy na patelni grillowej lub grillu, ewentualnie pieczemy w piekarniku z funkcją grilla.

Brukselkę blanszujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, następnie tniemy na pół i smażymy wraz z pokrojonymi pozostałymi warzywami przez ok. 5 minut.

Do smażonych na maśle warzyw dodajemy orzechy i smażymy przez kolejne 3 minuty, doprawiamy.

Dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 180 st C ok 40 minut, do miękkości. Po upieczeniu obieramy ze skóry, przekładamy do miksera, dodajemy śmietanę, masło i blendujemy do uzyskania puree.

Przykładowy sposób podania:

Kotlety układamy na puree i podajemy z dodatkiem warzyw. Dekorujemy liśćmi rukoli lub świeżymi ziołami.

 

Przepis Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Składniki na 4 osoby:

- polędwiczka 600 g
- sól, pieprz
- kasztany 240 g
- borowiki 320 g
- świeże zioła
- masło 20 g

Sposób wykonania:

Jadalne kasztany nacinamy nożykiem, a potem układamy na blaszce, rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez około 20 minut.

Oczyszczona polędwiczkę solimy i pieprzymy, następnie obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy mięso i pozostawiamy aby chwilę „odpoczęło".

Kasztany przesmażamy z borowikami na maśle z dodatkiem świeżych ziół ok 2-3 minuty, na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przykładowy sposób podania:

Polędwiczkę tniemy na 5 cm plastry układamy na przesmażony kasztanach i borowikach. Dekorujemy liśćmi rukoli lub świeżymi ziołami.


Przepis Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
>60 min
4
60 min
2
Dania główne Tradycyjne kotlety mielone

Moim zdaniem jest to klasyka polskiej kuchni i nie znam osoby, która by ich n...

Odsłon: 489

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Pomaga na mocny kaszel, przy grypie i zapaleniu oskrzeli. Jak zrobić syrop z chrzanu?

Okres Wielkanocy to moment, kiedy niemal w każdej polskiej kuchni pojawia się chrzan. Możesz wykorzystać go nie tylko do przygotowywania chrzanowyc...

7
Informacje Najzdrowszy chleb na świecie. Biblijny chleb Ezechiela to samo zdrowie, nie zawiera cukru

Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące i pięknie pachnące pieczywo. Jeśli dodatkowo jest zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych, to...

3
Informacje Zalewajka wraca do łask. Zupa naszych babć nie tylko na Wielkanoc

Zalewajka to najprostsza, a zarazem niezwykle sycąca zupa. Bez wątpienia ma bogatą historię i jest mocno zakorzeniona w kuchni polskiej. Swoją popu...

13
Ewa gotuje Najlepsze przysmaki z kuchni Ewy Wachowicz

W 475. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprosiła widzów do swojego krakowskiego domu, w którym przygotowała szybkie i nieskomplikowane dani...

5