To jedna z ulubionych ryb Polaków! Czy warto jeść makrelę wędzoną?

Jeśli chcesz zadbać o zdrowie, powinieneś włączyć do codziennego jadłospisu ryby. Dziś przyjrzymy się bliżej makreli, która jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz selenu. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść makrele oraz jakie przepisy możesz z niej wyczarować.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Makrela, przede wszystkim dostępna w wersji wędzonej, jest popularną rybą dostępną w wielu sklepach. Można zajadać ją samą lub przemienić w pyszną pastę, która idealnie nadaje się do kanapek. Co kryje się w makreli? Czy warto ją jeść? 

Sprawdź także: Najlepsze potrawy kuchni łemkowskiej – spróbuj ich wszystkich!

Makrela – co to za ryba? 

Dlaczego makrela jest tak popularna? Co to za ryba i co w sobie kryje? Makrela jest rybą morską z rodziny makrelowatych. Atlantycka makrela, która najczęściej trafia do sklepów i na nasze stoły, jest rybą średniej wielkości, wędrowną, która potrafi przepłynąć nawet 500 kilometrów.

Żywi się skorupiakami, ślimakami, małymi rybami czy też larwami i zooplanktonem. Jest zatem drapieżnikiem. Najczęściej występuje przy europejskich i północnoamerykańskich wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego, w części Morza Bałtyckiego (także w Polsce), w Morzu Czarnym, Śródziemnym i Północnym. Ze względu na jej popularność, jest ona poławiana przemysłowo.

Następnie sprzedaje się ją w postaci mrożonej, świeżej, przetworzonej (na przykład w pastach). W Polsce jednak najczęściej można otrzymać makrelę wędzoną, nie zaś świeżą. 

Zobacz: Rybne finger food z pstrąga

Makrela wędzona – wartości odżywcze 

Co kryje w sobie makrela wędzona? Wartości odżywcze tej ryby są warte wspomnienia – to nie tylko smaczny element diety, ale przede wszystkim doskonałe źródło białka, witamin i tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega-3. Makrela wędzona jest bogata w witaminy i minerały, dlatego mądre uwzględnienie jej w codziennej diecie z pewnością wyjdzie wam na zdrowie.

Co można w niej znaleźć? Przede wszystkim makrela wędzona jest doskonałym źródłem selenu – to ważna informacja dla osób z nadczynnością i niedoczynnością tarczycy. Selen odpowiada bowiem za poprawne funkcjonowanie tego organu. Jest ważny w kontekście wsparcia układu odpornościowego. W 100 gramach makreli znajdziemy tyle selenu, by spełnić aż 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Oprócz selenu wędzona makrela zawiera magnez, potas, fosfor i sód. Zwłaszcza te pierwsze dwa składniki warto wziąć pod uwagę. To pierwiastki niezbędne w diecie każdego człowieka – odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także za regulację ciśnienia tętniczego. Co jeszcze znajdziemy w makreli?

To ryba bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę D3. Choćby dla tych składników warto dołączyć ją do diety. Oczywiście oprócz tego w makreli wędzonej odnajdziemy witaminy z grupy B i witaminę A. Takiego bogactwa składników nie warto bagatelizować.  

Sprawdź także: 5 nietypowych pomysłów na mięso mielone na obiad

Makrela wędzona – przeciwwskazania 

Wiecie już, jak wartościową rybą jest makrela wędzona. Przeciwwskazania niestety mogą sprawić, że nie będziecie mogli korzystać z jej bogactwa. Kiedy omijać makrelę szerokim łukiem?

Makrele nie są polecane przede wszystkim kobietom w ciąży. Wszystko przez wzgląd na możliwą zawartość rtęci – ryba ta ma bowiem tendencję do gromadzenia tego pierwiastka.

Makrela wędzona może także wywoływać alergię pokarmową. Jeśli po zjedzeniu ryby wystąpiły u was duszności, obrzęki, nudności czy zmiany skórne, będziecie musieli zrezygnować z tego przysmaku. 

Chociaż makrela zawiera potas, nie jest polecana osobom z nadciśnieniem tętniczym. Wszystko przez dużą ilość sodu, który podnosi ciśnienie.  

Jak sprawdzić, czy makrela wędzona jest świeża? 

Ze względu na to, że makrela wędzona jest bardzo popularną rybą, możemy natrafić na jej ogromne ilości w sklepach z żywnością. Ma to swoje zalety, ale i wady. Makrela, chociaż jest poddana obróbce, może się przecież psuć już w sklepie. Jak sprawdzić, czy makrela wędzona jest świeża?

Niestety do tego potrzebujemy naszego nosa – nie da się sprawdzić świeżości przez zamknięte pudełko. Oczywiście pierwszą zasadą kupowania żywności jest wybieranie tych produktów, które mają długą datę przydatności do spożycia. Jeśli jednak makrela jest już w domu i obawiacie się, że może być zepsuta, musicie ją powąchać.

Zapach wędzenia jest silny i charakterystyczny. Gdy wkradają się w niego choćby nutki kwasowości, oznacza to, że ryba nie jest zdatna do spożycia i lepiej ją wyrzucić. Zepsuta ryba może bardzo szybko stać się powodem bólów brzucha, nudności czy wymiotów. 

Dlaczego makrela wędzona jest gorzka? 

Prawdopodobnie zastanawiacie się także, dlaczego makrela wędzona jest gorzka? Niektóre ryby posiadają bowiem dość wyraźną goryczkę, która nie jest zbyt przyjemna. Nie oznacza to jednak, że partia jest zepsuta – możecie spokojnie zajadać rybę, jednak omijajcie miejsca gorzkie, jeśli ten smak wam nie odpowiada. Gorycz w wędzonej makreli pojawia się wtedy, gdy komora wędzarnicza posiada zbyt mały przepływ powietrza i dymu. Nadal jednak jest uwędzona i zdrowa, a także świeża. Może po prostu mieć mniej przyjemny smak w niektórych miejscach. 

Jak długo przechowywać makrelę wędzoną? 

A jak długo przechowywać makrelę wędzoną, by mieć pewność, że jest ona zdatna do spożycia? Wędzone ryby poddane są obróbce, która zwiększa ich żywotność, dlatego makrelę po uwędzeniu można trzymać w lodówce nawet dwa tygodnie. Dotyczy to jednak ryb wędzonych na zimno. Te wędzone na ciepło trzyma się przez tydzień. Warto jednak pamiętać, by trzymać ją w zamkniętym pojemniku, by zapachy nie przeszły na pozostałe produkt w lodówce.  

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Makrela wędzona – na ciepło, czy na zimno? 

Jak powinna być przyrządzona makrela wędzona – na ciepło, czy na zimno? Makrele rzadko wędzi się gorącym dymem. A szkoda, ponieważ ryba wychodzi wtedy niezwykle soczysta. Można ją jednak przechowywać znacznie krócej niż tą wędzoną na zimno. Wędzenie na zimno to proces przypominający suszenie. Ryba jest jednak nadal niezwykle smaczna. Makrele znacznie częściej wędzi się właśnie na zimno. 

Z czym jeść makrelę wędzoną 

Odpowiedź jest prosta - z wieloma rzeczami! To ryba, która idealnie dopasuje się do kanapek (także w formie past majonezowych czy jajecznych), sałatek czy dań obiadowych. Z makreli można zrobić placuszki, sos do makaronu, krokieciki, czy faszerowane jajka, a nawet quiche. Makrela wędzona to doskonały składnik do wielu dań. 

Makrela wędzona – przepisy 

Jak najlepiej smakuje makrela wędzona? Przepisy są przeróżne – odkrywcze i proste. Najlepiej jednak zacząć od klasyka, czyli pasty z wędzoną makrelą. To pyszny dodatek do kanapek czy faszerowanych jajek. Jak ją zrobić? Istnieje na to wiele sposobów, ale możesz wypróbować ten prosty: makrelę zmieszaj z ugotowanymi na twardo jajkami i ugnieć dokładnie. Dodaj pokrojonego drobno ogórka konserwowego, odrobinę majonezu i szczypiorek. Jeszcze tylko odrobina pieprzu i pasta jest gotowa.  

Makrela wędzona to ryba, której nie należy bagatelizować. Choć jest tak popularna, to warto włączyć ją do swojej diety.  

1. Pasta z wędzoną makrelą

 Pasta z wędzoną makrelą Zobacz przepis

Pasta z wędzoną makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z wędzoną makrelą

 Sałatka z wędzoną makrelą Zobacz przepis

Sałatka z wędzoną makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Paprykarz z wędzoną makrelą

 Paprykarz z wędzoną makrelą Zobacz przepis

Paprykarz z wędzoną makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Śledź z wędzoną makrelą

 Śledź z wędzoną makrelą Zobacz przepis

Śledź z wędzoną makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Carbonara z wędzoną makrelą i cukinią

 Carbonara z wędzoną makrelą i cukinią Zobacz przepis

Carbonara z wędzoną makrelą i cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron ze szpinakiem i wędzoną makrelą

 Makaron ze szpinakiem i wędzoną makrelą Zobacz przepis

Makaron ze szpinakiem i wędzoną makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Krokiety ziemniaczane z wędzoną makrelą

 Krokiety ziemniaczane z wędzoną makrelą Zobacz przepis

Krokiety ziemniaczane z wędzoną makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tarta z wędzoną makrelą i brokułami

 Tarta z wędzoną makrelą i brokułami Zobacz przepis

Tarta z wędzoną makrelą i brokułami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kedgeree z wędzoną makrelą

 Kedgeree z wędzoną makrelą Zobacz przepis

Kedgeree z wędzoną makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34471

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 619

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 171

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7