Jak gotować szparagi?

Sezon na szparagi trwa od kwietnia do czerwca. Warto wiedzieć, w jaki sposób prawidłowo go przyrządzić, aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku. Sprawdź, jak gotować szparagi, żeby wyszły po prostu idealnie. Tym bardziej że już podczas zakupów warzywa masz wpływ na to, czy danie wyjdzie smaczniej.

Jak gotować szparagi? Białe trzymaj we wrzątku nawet 15 minut, zielone znaczniej krócej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one za wyjątkowy przysmak. Jednak na to, aż warzywo zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o szparagach we Francji pochodzi dopiero z XV wieku. Z kolei w Polsce pojawiły się one dopiero w wieku XVIII. Współcześnie zajadają się nimi smakosze na całym świecie, doceniając ich smak i wartości odżywcze.

Sprawdź także: Dania obiadowe ze szparagami. Szybkie, proste i pyszne

Jak wybrać dobre szparagi?

Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, aby kupić szparagi świeże, czyli jędrne, niezdrewniałe i niezwiędnięte. Główki szparagów powinny być lekko połyskujące i zwarte. Łodyga ma być sprężysta i jędrna, a po przełamaniu powinna puścić sok. Świeże szparagi pocierane o siebie wydają charakterystyczny dźwięk, przypominający odgłos przesuwanego palca po wilgotnym szkle.

Zwróćmy także uwagę na to, jak szparagi są przechowywane. Gdy leżą na straganie w pełnym słońcu, zamiast stać w wodze i w cieniu, to znak, że mogą nie być świeże. Wybierając białe szparagi, sprawdźmy, czy nie mają zielonych przebarwień i sięgnijmy po te średniej grubości - ok. centymetrowej. Zielone mogą mieć średnicę nawet mniejszą niż pół centymetra.

Jak gotować szparagi?

Należy pamiętać, że białe szparagi są trudniejsze w obróbce i częściej bywają łykowate. Musimy je najpierw obrać, najlepiej obieraczką do ziemniaków, po uprzednim odcięciu zdrewniałej końcówki, zdecydowanymi ruchami od dołu ku nasadzie. Zielonych szparagów najczęściej nie obieramy. Możemy je także jadać na surowo.

Aby szparagi wyszły idealnie, powinniśmy je ugotować pod przykryciem. Zaleca się używanie specjalnych, wysokich garnków, tak by kwiaty szparagów wystawały ponad taflę wody (są miękkie i nie trzeba ich poddawać obróbce cieplnej), ale jeśli sięgniemy po zwykły garnek i odpowiednio je ustawimy - to też się sprawdzi. Szparagi wkładamy do wrzącej wody, związane luźno nitką - najlepiej bezbarwną, żeby nie zafarbowała wody.

Do zielonych szparagów dodajemy szczyptę soli, do białych nie. W obu przypadkach możemy także dodać sok z cytryny, szczyptę cukru, nieco masła lub kilka kropel mleka. Zielone szparagi gotujemy maksymalnie cztery minuty, a białe nawet do kwadransa. Gdy nie będziemy pewni czasu gotowania, sprawdźmy miękkość widelcem - powinien wejść w warzywo, stawiając lekki opór. 

Szparagi możemy także ugotować na parze - jest to metoda zdrowa, która pozwala lepiej wydobyć smak. Te warzywa doskonale nadają się również na grilla, do piekarnika, czy na patelnię. Szykujemy je tak samo, jak do gotowania w wodzie i przyrządzamy aż do miękkości.

Jeśli chcesz zamienić szparagi w pyszne danie, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów w serwisie Smaker.pl. Oto niektóre z propozycji:

1. Kanapka ze szparagami i jajkiem

 Kanapka ze szparagami i jajkiem Zobacz przepis

Szparagi na śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szparagi w boczku

 Szparagi w boczku Zobacz przepis

Szparagi w boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa z końcówek szparagów

 Zupa z końcówek szparagów Zobacz przepis

Zupa z końcówek szparagów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szparagi w cieście francuskim

 Szparagi w cieście francuskim Zobacz przepis

Szparagi w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajecznica ze szparagami

 Jajecznica ze szparagami Zobacz przepis

Jajecznica ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Szparagi w cieście francuskim

 Szparagi w cieście francuskim Zobacz przepis

Szparagi w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka ze szparagami

 Sałatka ze szparagami Zobacz przepis

Sałatka ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka ze szparagami

 Sałatka ze szparagami Zobacz przepis

Sałatka ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Tagiatelle ze szparagami

 Tagiatelle ze szparagami Zobacz przepis

Makaron ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Roladki drobiowe ze szparagami i szynką parmeńską

 Roladki drobiowe ze szparagami i szynką parmeńską Zobacz przepis

Roladki ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Omlet ze szparagami i łososiem

 Omlet ze szparagami i łososiem Zobacz przepis

Omlet ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pieczony omlet ze szparagami i boczkiem

 Pieczony omlet ze szparagami i boczkiem Zobacz przepis

Pieczony omlet ze szparagami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Tarta z zielonymi szparagami

 Tarta z zielonymi szparagami Zobacz przepis

Tarta ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Lody z zielonych szparagów

 Lody z zielonych szparagów Zobacz przepis

Lody z zielonych szparagów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Przygotujesz z zaledwie trzech składników. Tak zdrowego deseru jeszcze nie jadłeś »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
60 min
2
Ciasta Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...

Odsłon: 145

30 min
1
15 min
7
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 256

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2