Spis treści:
O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one za wyjątkowy przysmak. Jednak na to, aż warzywo zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o szparagach we Francji pochodzi dopiero z XV wieku. Z kolei w Polsce pojawiły się one dopiero w wieku XVIII. Współcześnie zajadają się nimi smakosze na całym świecie, doceniając ich smak i wartości odżywcze.
Sprawdź także: Dania obiadowe ze szparagami. Szybkie, proste i pyszne
Jak wybrać dobre szparagi?
Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, aby kupić szparagi świeże, czyli jędrne, niezdrewniałe i niezwiędnięte. Główki szparagów powinny być lekko połyskujące i zwarte. Łodyga ma być sprężysta i jędrna, a po przełamaniu powinna puścić sok. Świeże szparagi pocierane o siebie wydają charakterystyczny dźwięk, przypominający odgłos przesuwanego palca po wilgotnym szkle.
Zwróćmy także uwagę na to, jak szparagi są przechowywane. Gdy leżą na straganie w pełnym słońcu, zamiast stać w wodze i w cieniu, to znak, że mogą nie być świeże. Wybierając białe szparagi, sprawdźmy, czy nie mają zielonych przebarwień i sięgnijmy po te średniej grubości - ok. centymetrowej. Zielone mogą mieć średnicę nawet mniejszą niż pół centymetra.
Jak gotować szparagi?
Należy pamiętać, że białe szparagi są trudniejsze w obróbce i częściej bywają łykowate. Musimy je najpierw obrać, najlepiej obieraczką do ziemniaków, po uprzednim odcięciu zdrewniałej końcówki, zdecydowanymi ruchami od dołu ku nasadzie. Zielonych szparagów najczęściej nie obieramy. Możemy je także jadać na surowo.
Aby szparagi wyszły idealnie, powinniśmy je ugotować pod przykryciem. Zaleca się używanie specjalnych, wysokich garnków, tak by kwiaty szparagów wystawały ponad taflę wody (są miękkie i nie trzeba ich poddawać obróbce cieplnej), ale jeśli sięgniemy po zwykły garnek i odpowiednio je ustawimy - to też się sprawdzi. Szparagi wkładamy do wrzącej wody, związane luźno nitką - najlepiej bezbarwną, żeby nie zafarbowała wody.
Do zielonych szparagów dodajemy szczyptę soli, do białych nie. W obu przypadkach możemy także dodać sok z cytryny, szczyptę cukru, nieco masła lub kilka kropel mleka. Zielone szparagi gotujemy maksymalnie cztery minuty, a białe nawet do kwadransa. Gdy nie będziemy pewni czasu gotowania, sprawdźmy miękkość widelcem - powinien wejść w warzywo, stawiając lekki opór.
Szparagi możemy także ugotować na parze - jest to metoda zdrowa, która pozwala lepiej wydobyć smak. Te warzywa doskonale nadają się również na grilla, do piekarnika, czy na patelnię. Szykujemy je tak samo, jak do gotowania w wodzie i przyrządzamy aż do miękkości.
Jeśli chcesz zamienić szparagi w pyszne danie, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów w serwisie Smaker.pl. Oto niektóre z propozycji:
1. Kanapka ze szparagami i jajkiem
Zobacz przepisSzparagi na śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zupa z końcówek szparagów
Zobacz przepisZupa z końcówek szparagów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Szparagi w cieście francuskim
Zobacz przepisSzparagi w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Jajecznica ze szparagami
Zobacz przepisJajecznica ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Szparagi w cieście francuskim
Zobacz przepisSzparagi w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka ze szparagami
Zobacz przepisSałatka ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka ze szparagami
Zobacz przepisSałatka ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Tagiatelle ze szparagami
Zobacz przepisMakaron ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Roladki drobiowe ze szparagami i szynką parmeńską
Zobacz przepisRoladki ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Omlet ze szparagami i łososiem
Zobacz przepisOmlet ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Pieczony omlet ze szparagami i boczkiem
Zobacz przepisPieczony omlet ze szparagami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Tarta z zielonymi szparagami
Zobacz przepisTarta ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Lody z zielonych szparagów
Zobacz przepisLody z zielonych szparagów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Przygotujesz z zaledwie trzech składników. Tak zdrowego deseru jeszcze nie jadłeś »