Fot. 123RF/Picsel
O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o szparagach we Francji pochodzi dopiero z XV wieku. Z kolei w Polsce pojawiły się one dopiero w wieku XVIII. Współcześnie zajadają się nimi smakosze na całym świecie, doceniając ich smak i wartości odżywcze.

Jakie właściwości mają szparagi?
Według naukowców, szparagi - lub wyciągi z tych roślin - mogą pomagać przy zaburzeniach układu pokarmowego i chorobach sercowo-naczyniowych. Dzięki ogromnej ilości zawartych w nich antyoksydantów, opóźniają także procesy starzenia. Są lekkostrawne, mają działanie moczopędne, obniżające ciśnienie. Według niektórych badań podnoszą poziom androgenów, co poprawia jakość życia intymnego.
Szparagi są uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw - zawierają ogromne ilości witamin i minerałów. Wśród substancji, które się w nich znajdują, jest też dużo antyoksydantów, takich jak flawonoidy.
Innym rodzajem antyoksydantów obecnych w szparagach są kwasy hydroksycynamonowe. Wiadomo, że te substancje zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera, cukrzycy, nowotworów, nadciśnienia, miażdżycy i innych zaburzeń związanych ze stresem oksydacyjnym w organizmie.
Fitosterole, czyli sterole pochodzące z roślin, pozwalają zmniejszyć zatrzymywanie cholesterolu w organizmie, przyczyniają się więc do obniżenia jego poziomu we krwi.
Jak wybrać dobre szparagi?
Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, aby kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki szparagów powinny być lekko połyskujące i zwarte. Łodyga ma być sprężysta i jędrna, a po przełamaniu powinna puścić sok. Świeże szparagi pocierane o siebie wydają charakterystyczny dźwięk, przypominający odgłos przesuwanego palca po wilgotnym szkle.
Zwracamy także uwagę na to jak szparagi są przechowywane. Gdy leżą na straganie, w pełnym słońcu, zamiast stać w wodze, w cieniu to znak, że mogą nie być świeże. Wybierając białe szparagi sprawdzamy czy nie mają zielonych przebarwień i sięgamy po te średniej grubości - ok. 1 cm. Zielone mogą mieć średnicę nawet mniejszą niż pół centymetra.
Jak gotować szparagi?
Należy pamiętać, że białe szparagi są trudniejsze w obróbce i częściej bywają łykowate. Musimy także je obrać, najlepiej obieraczką do ziemniaków, po uprzednim odcięciu z zdrewniałej końcówki, zdecydowanymi ruchami od dołu, ku nasadzie. Zielonych szparagów nie obieramy. Możemy je także jadać na surowo.
Szparagi najczęściej gotujemy. Zaleca się używanie specjalnych, wysokich garnków, tak by kwiaty szparagów wystawały ponad taflę wody, ale jeśli sięgniemy po zwykły garnek i odpowiednio je ustawimy - to też będzie dobrze. Szparagi wkładamy do wrzącej wody, związane luźno bezbarwną nitką, by nie zafarbowała wody.
Do zielonych dodajemy szczyptę soli, do białych nie. W obu przypadkach możemy dodać sok z cytryny, szczyptę cukru, nieco masło lub kilka kropel mleka. Zielone szparagi gotujemy maksymalnie cztery minuty, a białe nawet do kwadransa. Gdy nie będziemy pewni czasu gotowania, sprawdzamy miękkość widelcem - powinien wejść w warzywo stawiając lekki opór. Gotujemy je pod przykryciem.
Szparagi możemy także ugotować na parze - jest to metoda zdrowa, która pozwala lepiej wydobyć smak. Te warzywa doskonale nadają się także na grilla, do piekarnika, czy na patelnię. Szykujemy je tak samo, jak do gotowania w wodzie i przyrządzamy aż do miękkości.
Jeśli chcesz zamienić szparagi w pyszne danie, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Aksamitny krem ze szparagów
Fot. Pularda na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Szparagi w cieście francuskim
Fot. Szpileczkibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Szparagi zapiekane pod sosem serowym
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Wiosenna sałatka z różowymi jajkami
Fot. Opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Roladki drobiowe ze szparagami
Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Sałatka z młodymi ziemniakami
Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Tarta z zielonymi szparagami
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
11. Pasta z fasoli i szparagów
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
12. Lody z zielonych szparagów
Fot. Anette08 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.