Mimo braku informacji na opakowaniu, jesteśmy w stanie uniknąć szkodliwych tłuszczów. Fot. 123RF.COM/PICSEL
Czytanie składu nie zawsze pomoże
Na etykietkach, jeśli w ogóle znajdziemy informacje o tłuszczach trans, to zwykle będą to dane na produktach, które ich nie zawierają, lub zawierają wyjątkowo niewiele. Warto jednak wiedzieć, że tłuszcze trans można określać także jako „tłuszcze (częściowo) uwodornione”, „oleje roślinne (częściowo) uwodornione” lub " (częściowo) utwardzone oleje roślinne".

Szok! Te tłuszcze pogarszają pamięć! Kliknij >>
Można też sprawdzić na etykiecie ilość tłuszczów jednonienasyconych, wielonienasyconych i nasyconych i odjąć ich sumę od całkowitej ilości tłuszczów podanych na opakowaniu. Niestety, nie zawsze trafia się na tak dokładne wyszczególnienia. Podział na tłuszcze roślinne i zwierzęce jest tu niewystarczający, bo tłuszcze trans mają pochodzenie roślinne - ale absolutnie nie można ich traktować jak kwasy tłuszczowe nienasycone (wielonienasycone i jednonienasycone), zdrowe dla człowieka.
Ilość uznawana za bezpieczną to maksymalnie 1,5 grama tłuszczów trans na 100 gramów produktu.
Więcej o mądrym czytaniu etykiet przeczytasz tutaj. Kliknij >>
Jakie produkty mogą zwierać groźna dla zdrowia tłuszcze?
Oto lista produktów, na które warto zwrócić uwagę lub ...po prostu omijać w sklepach i restauracjach fast food:
- gotowe, mrożone ciasta i pizze,
- gotowe dania i sosy,
- frytki,
- jedzenie smażone w panierce,
- chipsy i chrupki,
- twarde margaryny,
- ciastka i herbatniki,
- krakersy,
- ciasta kupowane w sklepach,
- śmietanki w proszku.
Co tak naprawdę jemy w restauracjach fast food? Kliknij >>
Co jeszcze można zrobić, by zmniejszyć zagrożenie?
Aby zmniejszyć spożycie tłuszczów trans warto w ogóle zrezygnować z fast foodów. Zdrowsze będzie na pewno przygotowywanie potraw w domu, z użyciem jak najmniej przetworzonych produktów.
Można również ograniczyć smażenie i pieczenie na rzecz gotowania, gotowania na parze czy duszenia (niestety, tłuszcze trans pojawiają się tam, gdzie tłuszcze roślinne mają zbyt wysoką temperaturę, czyli także na patelni i w piekarniku, szczególnie jeśli podgrzewa się danie wielokrotnie). Jeśli smażymy na tłuszczu roślinnym, należy go po jednokrotnym użyciu wyrzucić - ilość izomerów trans w wielokrotnie podgrzewanym do wysokiej temperatury tłuszczu znacznie się zwiększa.
Przeczytaj, jak działają na nas tłuszcze trans. Kliknij >>
Anna Wiśniewska/Smaker.pl