Uczta Smaków - Czas na Wielkanoc

Jak unikać tłuszczów trans?

W Polsce nie ma jeszcze obowiązku podawania informacji o zawartości tłuszczów trans w danym produkcie. Trudno jest więc unikać tych groźnych dla zdrowia substancji. Poniżej znajdziesz poradnik, jak z dużą dozą prawdopodobieństwa ograniczyć ich spożycie.

Mimo braku informacji na opakowaniu, jesteśmy w stanie uniknąć szkodliwych tłuszczów. Fot. 123RF.COM/PICSEL


Czytanie składu nie zawsze pomoże

Na etykietkach, jeśli w ogóle znajdziemy informacje o tłuszczach trans, to zwykle będą to dane na produktach, które ich nie zawierają, lub zawierają wyjątkowo niewiele. Warto jednak wiedzieć, że tłuszcze trans można określać także jako „tłuszcze (częściowo) uwodornione”, „oleje roślinne (częściowo) uwodornione” lub " (częściowo) utwardzone oleje roślinne".


Szok! Te tłuszcze pogarszają pamięć! Kliknij >>

Szok! Tłuszcze trans pogarszają pamięć! Kliknij >>


Można też sprawdzić na etykiecie ilość tłuszczów jednonienasyconych, wielonienasyconych i nasyconych i odjąć ich sumę od całkowitej ilości tłuszczów podanych na opakowaniu. Niestety, nie zawsze trafia się na tak dokładne wyszczególnienia. Podział na tłuszcze roślinne i zwierzęce jest tu niewystarczający, bo tłuszcze trans mają pochodzenie roślinne - ale absolutnie nie można ich traktować jak kwasy tłuszczowe nienasycone (wielonienasycone i jednonienasycone), zdrowe dla człowieka.

Ilość uznawana za bezpieczną to maksymalnie 1,5 grama tłuszczów trans na 100 gramów produktu.


Więcej o mądrym czytaniu etykiet przeczytasz tutaj. Kliknij >>


Jakie produkty mogą zwierać groźna dla zdrowia tłuszcze?

Oto lista produktów, na które warto zwrócić uwagę lub ...po prostu omijać w sklepach i restauracjach fast food:

- gotowe, mrożone ciasta i pizze,
- gotowe dania i sosy,
- frytki,
- jedzenie smażone w panierce,
- chipsy i chrupki,
- twarde margaryny,
- ciastka i herbatniki,
- krakersy,
- ciasta kupowane w sklepach,
- śmietanki w proszku.


Co tak naprawdę jemy w restauracjach fast food? Kliknij >>


Co jeszcze można zrobić, by zmniejszyć zagrożenie?

Aby zmniejszyć spożycie tłuszczów trans warto w ogóle zrezygnować z fast foodów. Zdrowsze będzie na pewno przygotowywanie potraw w domu, z użyciem jak najmniej przetworzonych produktów.

Można również ograniczyć smażenie i pieczenie na rzecz gotowania, gotowania na parze czy duszenia (niestety, tłuszcze trans pojawiają się tam, gdzie tłuszcze roślinne mają zbyt wysoką temperaturę, czyli także na patelni i w piekarniku, szczególnie jeśli podgrzewa się danie wielokrotnie). Jeśli smażymy na tłuszczu roślinnym, należy go po jednokrotnym użyciu wyrzucić - ilość izomerów trans w wielokrotnie podgrzewanym do wysokiej temperatury tłuszczu znacznie się zwiększa.


Przeczytaj, jak działają na nas tłuszcze trans. Kliknij >>

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
30 min
6
Desery Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy, tarta pistacjowa – jak kto woli. Najważniejsze, że ciasto...

Odsłon: 618

>60 min
5
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Pospolity chwast pomaga w odchudzaniu i nie tylko. Jak wykorzystać gwiazdnicę w kuchni?

Zbliżająca się wiosna to moment, kiedy wiele osób zaczyna szukać sposobu na szybkie zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Oczywiście podstawą odchu...

1
Informacje Zrób sok albo zupę z młodych listków. Trzustka będzie dobrze pracować, cukier się unormuje

Pokrzywa uznawana jest za popularny chwast, jednak kryje w sobie wiele właściwości leczniczych. W dodatku znajduje dość szerokie zastosowanie w kuc...

4
Informacje Gwiazdy ze świata piłki nożnej w "Hell's Kitchen"

Zapowiada się ostry mecz w Hell's Kitchen. Już w środę o godzinie 21:10 w Polsacie dwie drużyny pod okiem Szymona Marciniaka i Karoliny Bojar zmier...

1
Informacje Pasztet z cukinii. Rewelacyjnie prosty przepis

Warzywny pasztet z cukinii to idealny przepis, który może się przydać, kiedy zrobiłeś zbyt duże zakupy i nie masz pomysłu, jak wykorzystać zapasy t...

61