Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- Ok. 130 g zimnego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 60 g cukru pudru
Nadzienie
- Ok. 1,5 kg jabłek szara reneta
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i wyrobić aż do połączenia składników. Odłożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Z podanych składników na ciasto wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić ciasto, ponownie przykryć kolejną warstwą papieru i obciążyć (np. grochem lub fasolą). Formę wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, odłożyć papier z obciążeniem, ułożyć pokrojone jabłka wymieszane z sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość posypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 25-30 minut.

Gotową szarlotkę wystudzić a następnie obsypać cukrem pudrem.