Nalewka z nawłoci. Skuteczny sposób na problemy z układem moczowym i trawieniem

Nawłoć to roślina od lat znana w ziołolecznictwie. Charakterystyczne żółte kwiaty rosną w całej Polsce, dlatego bez trudu możesz spotkać ją podczas spacerów po lesie czy łące. Niewiele osób wie, że nalewka z nawłoci ma szerokie działanie prozdrowotne. Jak ją przygotować i na co pomaga?

Przepis na nalewkę z nawłoci. Odkryj jej właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W medycynie ludowej nawłoć pospolita występuje również pod takimi nazwami jak: złotnik, złota dziewica, czy złota rózga. Posiada szereg właściwości, które mogą być pomocne w leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, moczopędne, ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny oraz uszczelnia naczynia włosowate. Z nawłoci pospolitej możesz przygotować napar, syrop oraz nalewkę. Co ciekawe, z nawłoci produkuje się także miody.

Sprawdź także: Naturalny lek na bolące stawy. Liście laurowe są lepsze niż specyfiki z apteki

Nawłoć pospolita - charakterystyka

Poznasz ją po gęsto rosnących, intensywnie żółtych kwiatach. Nawłoć pospolita pochodzi z rodziny astrowatych. Osiąga od 30 do nawet 100 centymetrów wysokości. Występuje w okresie od lipca do października. Zbiory nawłoci powinny odbywać się, gdy na dworze jest piękna i słoneczna pogoda, w jej pełnym okresie kwitnienia. Cechą charakterystyczną dla tej rośliny jest jej gorzko-cierpki posmak. Może być używana do produkcji naparów, nalewek, jak i syropów. Do ich przygotowania wykorzystuje się jej pędy, liście oraz kwiaty.

Właściwości nawłoci pospolitej

Nawłoć pospolita w swoim składzie zawiera wiele substancji, które działają korzystnie na organizm. Znajdujące się w niej garbniki, odpowiadają za gorzkawy posmak rośliny, mają działanie bakteriobójcze. Obecność kwercetyny wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Znajdziesz w niej także sporo witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność organizmu.  

Nawłoć ma właściwości przeciwzapalne i ściągające, dlatego w medycynie ludowej jest powszechnie stosowana do opatrywania ran i skaleczeń, oraz jako środek dezynfekujący. Wywarem z nawłoci pospolitej można przemywać również skórę, która ma problemy z łojotokiem, czy trądzikiem.

Płukanka z nawłoci będzie pomocna również w przypadku wystąpienia stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Nawłoć można stosować również wtedy, gdy dopadnie cię przeziębienie lub grypa. Łagodzi napady  kaszlu, ataki astmy, a także dolegliwości ze strony oskrzeli.

Napar z nawłoci pospolitej stosuje się przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Pomoże zwalczyć niestrawność, problemy żołądkowe, biegunkę, wzdęcia i gazy.

Szeroko znane jest również zastosowanie tej rośliny w przypadku wystąpienia problemów z układem moczowym, schorzeń nerek, a nawet przy kolce nerkowej. Napar z nawłoci pospolitej działa moczopędnie oraz antybakteryjnie, dlatego można go stosować w przypadku infekcji układu moczowego, oraz przy zapaleniu dróg moczowych i pęcherza moczowego. Warto pamiętać, że aby stosowanie naparów z nawłoci pospolitej było bezpieczne, należy skonsultować się z lekarzem.

Jak zbierać nawłoć?

Nawłoć pospolita rośnie najczęściej na łąkach, polach, na nieużytkach oraz w lasach. Dlatego zdobycie jej nie powinno nastręczać problemów, należy jednak zbierać ją w miejscach, oddalonych od ruchliwych dróg, jak i takich, w których nie stosowano na niej oprysków. Do przygotowania nalewki z nawłoci będą ci potrzebne wysuszone kwiaty, które zbierzesz na początku kwitnienia. Najlepiej uciąć górne części rośliny nożyczkami lub sekatorem, nie musisz pozbywać się jej liści.

Po przyniesieniu nawłoci do domu należy ją dobrze wysuszyć. W tym celu rozłóż rośliny w chłodnym i suchym miejscu, na ręcznikach papierowych, dobrze sprawdzi się również papier do pieczenia. Można wysuszyć ją również na siatkach lub wieszając w pęczkach w przewiewnym miejscu. Kiedy kwiaty dobrze się ususzą, przełóż je do szczelnie zamykanych pojemników lub słoików. Tak przygotowane kwiaty, przechowuj w nienasłonecznionym, chłodnym miejscu, np. w spiżarce lub piwnicy.

Przepis na nalewkę z nawłoci

Przygotowanie nalewki z nawłoci jest bardzo proste. Będziesz potrzebować zaledwie trzech składników: około pięciu łyżek suszonych kwiatów nawłoci, trzy czwarte litra wrzącej wody oraz pół litra spirytusu.

Susz z nawłoci zalej wrzącą wodą, przykryj naczynie, a następnie odczekaj pół godziny. Kiedy wywar się zaparzy, ostrożnie go odcedź i pozostaw do wystudzenia. Następnie dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną nalewkę możesz przefiltrować, a następnie przelać do ciemnej butelki.

Chcesz zrobić domową nalewkę? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Nalewka orzechowa

 Nalewka orzechowa Zobacz przepis

Nalewka orzechowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nalewka z jabłek

 Nalewka z jabłek Zobacz przepis

Nalewka z jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka miętowa

 Nalewka miętowa Zobacz przepis

Nalewka miętowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nalewka kawowa

 Nalewka kawowa Zobacz przepis

Nalewka kawowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Nalewka na rabarbarze

 Nalewka na rabarbarze Zobacz przepis

Nalewka na rabarbarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Nalewka brzoskwiniowa

 Nalewka brzoskwiniowa Zobacz przepis

Nalewka brzoskwiniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Nalewka na winogronach

 Nalewka na winogronach Zobacz przepis

Nalewka na winogronach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Nalewka malinowa

 Nalewka malinowa Zobacz przepis

Nalewka malinowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Nalewka orzechówka

 Nalewka orzechówka Zobacz przepis

Nalewka orzechówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Nalewka gruszkówka

 Nalewka gruszkówka Zobacz przepis

Nalewka gruszkówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32540

>60 min
61
30 min
1
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 63

15 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 901

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 324

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11