Składniki:
Ciasto:
- Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej
- 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
- 3 jajka
- 150 g śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
- 300 g posiekanej, kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Do smaku: sól, pieprz
- Masło klarowane do smażenia
- 1 jajko rozmieszane z wodą do posmarowania pierożków
Wykonanie:
Grzyby przełożyć do miski, zalać je całkowicie zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc.
Masło połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, jajami, śmietaną, solą i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Przygotować farsz. Odcedzić grzyby (nie wylewać wody) i drobno je posiekać. Na klarowanym maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać posiekane grzyby i razem przesmażyć. Do grzybów przełożyć kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę pozostawioną z moczenia grzybów i gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wyciąć koła. Nakładać doprawiony solą i pieprzem farsz i zlepiać pierogi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym z wodą jajkiem i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Serwować na gorąco lub zimno.
Pobierz bezpłatny ebook z przepisami na święta. Kliknij!
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.