Konkurs: sałatki i surówki

Pieczone pierogi z kapustą

Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno.

Składniki:

Ciasto:

  • Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
  • 3 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

  • 300 g posiekanej, kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Do smaku: sól, pieprz
  • Masło klarowane do smażenia
  • 1 jajko rozmieszane z wodą do posmarowania pierożków

Wykonanie:

Grzyby przełożyć do miski, zalać je całkowicie zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc.

Masło połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, jajami, śmietaną, solą i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Przygotować farsz. Odcedzić grzyby (nie wylewać wody) i drobno je posiekać. Na klarowanym maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać posiekane grzyby i razem przesmażyć. Do grzybów przełożyć kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę pozostawioną z moczenia grzybów i gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wyciąć koła. Nakładać doprawiony solą i pieprzem farsz i zlepiać pierogi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym z wodą jajkiem i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Serwować na gorąco lub zimno.

 

Pobierz bezpłatny ebook z przepisami na święta. Kliknij!

Pobierz e-booka

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Ketchup z cukinii

Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...

Odsłon: 96

>60 min
0
30 min
4
Napoje Podpiwek kujawski

W smaku lekko kawowy napój z goryczką

Odsłon: 1311

15 min
28
Dania główne Dietetyczne placki z cukinii

Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...

Odsłon: 695

30 min
0
Desery Fale Dunaju

Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju

Odsłon: 192

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chlebek lodowy – wakacyjny hit z Tik-Toka. Ma tylko dwa składniki

Chyba każdy z nas marzył w dzieciństwie, aby zamiast kanapek jeść lody na śniadanie. Teraz dziecięca fantazja może się spełnić za sprawą chlebka lo...

0
Informacje Co zrobić ze starego chleba? 10 sposobów na czerstwe pieczywo

Zastanawiasz się, co zrobić ze starego pieczywa? Na pewno go nie wyrzucaj! Przedstawiamy 10 pomysłów na pyszne dania na śniadanie, obiad czy kolacj...

1
Wideo Gołąbki z botwinką

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. W końcu to tradycyjne danie naszej narodowej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne gołąbki, ale w nieco inn...

0
Wideo Gazpacho truskawkowo-arbuzowe

Tradycyjne gazpacho to chłodnik pochodzący ze słonecznej Hiszpanii i zrobiony ze świeżych, zmiksowanych warzyw. Odkryj przepis na jego owocową, jes...

0