Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Piernik na ostatnią chwilę!

Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!

 

 

110 g masła
40 ml oleju
300 g płynnego miodu
80 g cukru trzcinowego
3 jajka
350 g mąki tortowej (pszennej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
skórka otarta z 1 pomarańczy

Do dekoracji

2-3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka różowego pieprzu

Na polewę

200ml śmietanki 36%
150g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2 łyżki miodu

PrzygotowanieDo garnka przelać olej, masło, miód, cukier. Całość zagrzać, stale mieszając aż składniki się połączą. Następnie zdjąć z palnika i ostudzić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st (góra dół). W moździerzu utrzeć pieprz, ziele, kardamon. W misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami.

Do wystudzonego masła z miodem, dodać jajka, skórkę pomarańczową i połączyć za pomocą miksera. Następnie dodać suche składniki i ponownie zmiksować.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Piec ok. 60 minut. Wyciągnąć po całkowitym wystudzeniu.

Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Polewą polać ciasto. Udekorować migdałami i pieprzem.

 

Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Owsianka dyniowa

Smaczna i zdrowa owsianka dyniowa idealna na śniadanie w jesienne chłody dają...

Odsłon: 149

15 min
7
Dania główne Klopsy mielone z grzybami

Klopsy mielone to częsta potrawa w moim domu dlatego przygotowuję je z różnym...

Odsłon: 39

60 min
0
30 min
1
Zupy Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa czyli zaskakująco pyszna, gęsta, sycąca i pożywna zupa na bazi...

Odsłon: 121

>60 min
1
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Kupujesz grzyby na targu? Koniecznie to sprawdź

Targi, ryneczki i bazary - to właśnie one zaopatrują nas w świeże warzywa, owoce, ale również przetwory przygotowywane przez domowe przedsiębiorstw...

0
Informacje Kanie na 5 sposobów. W takim wydaniu jeszcze ich nie jadłeś!

Czubajka kania to grzyb jadalny zaliczany do rodziny pieczarkowatych. W Polsce występuje właściwie na terenie całego kraju. To niezwykle smaczny gr...

0
Informacje To dlatego nocna owsianka jest zdrowa! Najlepsze przepisy na pożywne śniadanie jesienią

Na pewno nie raz słyszałeś o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto rozpocząć poranek od dania, które będzie pożywne, doda ci energ...

4
Informacje Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...

3