Piernik na ostatnią chwilę!

Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!

 

 

110 g masła
40 ml oleju
300 g płynnego miodu
80 g cukru trzcinowego
3 jajka
350 g mąki tortowej (pszennej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
skórka otarta z 1 pomarańczy

Do dekoracji

2-3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka różowego pieprzu

Na polewę

200ml śmietanki 36%
150g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2 łyżki miodu

PrzygotowanieDo garnka przelać olej, masło, miód, cukier. Całość zagrzać, stale mieszając aż składniki się połączą. Następnie zdjąć z palnika i ostudzić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st (góra dół). W moździerzu utrzeć pieprz, ziele, kardamon. W misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami.

Do wystudzonego masła z miodem, dodać jajka, skórkę pomarańczową i połączyć za pomocą miksera. Następnie dodać suche składniki i ponownie zmiksować.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Piec ok. 60 minut. Wyciągnąć po całkowitym wystudzeniu.

Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Polewą polać ciasto. Udekorować migdałami i pieprzem.

 

Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy w pełni więcej trzeba go wykorzystać na różne sposoby dziś...

Odsłon: 734

60 min
4
Dania główne Roladki schabowe z ziemniakami

Zaskakująco proste danie obiadowe do przygotowania, bez stania przy patelni,...

Odsłon: 25

30 min
0
Dania główne Zapiekane fileciki z ziemniakami

Pomysł na obiad dla zabieganych, wystarczy wszystko ułożyć na blaszce, włożyć...

Odsłon: 30

30 min
0
Dania główne Skrzydełka z piekarnika

Dla mnie to skrzydełka są najsmaczniejszą częścią kurczaka jeżeli są właśnie...

Odsłon: 2062

60 min
10
Pieczywo Przystawki na grillowanym chlebie

Smaczne połączenie wielu smaków, niby każdy z innej beczki, jednak idealnie d...

Odsłon: 13656

30 min
24

Polecane artykuły

Wideo Szakszuka po góralsku. Prosty i sycący przepis

Szakszuka to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie. W tym góralskim wydaniu podaj ją z pl...

2
Informacje Nowalijki - co to jest i kiedy jest na nie sezon?

W sklepie czy na targach, wraz z przyjściem wiosny, pojawiły się świeże i młode warzywa oraz owoce. Botwinka, rzodkiewka, rabarbar czy szparagi to...

1
Informacje Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Zdziwisz się, do czego można je wykorzystać

Wyrzucasz końcówki i obierki ze szparagów? Z racji tego, że są bardzo cenionym i drogim warzywem, warto szanować każdą ich część. Okazuje się, że o...

0
Informacje Jak uratować sklejony makaron? Niezawodne triki!

Pozornie prosta czynność, jaką jest gotowanie makaronu, może przysporzyć nam wielu problemów. Co zrobić, aby ugotowany makaron nie był zbyt miękki,...

0