110 g masła
40 ml oleju
300 g płynnego miodu
80 g cukru trzcinowego
3 jajka
350 g mąki tortowej (pszennej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
skórka otarta z 1 pomarańczy
Do dekoracji
2-3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka różowego pieprzu
Na polewę
200ml śmietanki 36%
150g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2 łyżki miodu

PrzygotowanieDo garnka przelać olej, masło, miód, cukier. Całość zagrzać, stale mieszając aż składniki się połączą. Następnie zdjąć z palnika i ostudzić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st (góra dół). W moździerzu utrzeć pieprz, ziele, kardamon. W misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami.
Do wystudzonego masła z miodem, dodać jajka, skórkę pomarańczową i połączyć za pomocą miksera. Następnie dodać suche składniki i ponownie zmiksować.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Piec ok. 60 minut. Wyciągnąć po całkowitym wystudzeniu.
Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Polewą polać ciasto. Udekorować migdałami i pieprzem.
Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!