Domowe konserwy – jak je zrobić? Najlepsze przepisy na mięso w słoiku

Domowe konserwy mięsne to dobre rozwiązanie dla osób, które lubią wiedzieć, co jedzą. Do ich przygotowania możesz użyć dobrego gatunku mięsa oraz ulubionych przypraw. Podczas gdy w sklepowych konserwach często znajdują się niepotrzebne substancje lub wątpliwej jakości mięso. Jak zrobić kiełbasę w słoiku? Co jest potrzebne do przygotowania domowych konserw? Poznaj sprawdzone przepisy na mięso w słoiku.

Fot.123RF/Picsel

Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew pozorom własnoręczne zrobienie wędlin i konserw nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet dawni mistrzowie wędliniarstwa

 Sprawdź także:  Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę

Najlepsze przepisy na domowe mięsne konserwy

Domowe konserwy to nie tylko ratunek dla wygłodniałych studentów, to także świetny prowiant na wycieczki i biwaki. Warto mieć je w swojej spiżarce, czy lodówce, dobrze sprawdzą się na szybkie śniadanie lub kolację. Do zrobienia mięsnych słoików wystarczy dobrej jakości mięso i ulubione przeprawy. Oto kilka propozycji naszych użytkowników, dzięki którym z łatwością przygotujecie domowe wędliny w słoikach.

1. Mielonka

 Mielonka Zobacz przepis

Mielonka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyczny przepis, dzięki któremu przygotujemy szynkę smakującą "jak za dawnych lat". Zadbajcie o dobrą jakość składników, gdyż tylko w ten sposób zagwarantujecie sobie udany efekt końcowy.

2. Kiełbasa z karczku (wersja słoikowa)

 Kiełbasa z karczku (wersja słoikowa) Zobacz przepis

Kiełbasa z karczku (wersja słoikowa) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli raz samodzielnie przygotujecie taką kiełbasę, już nigdy nie będziecie chcieli sięgnąć po tę sklepową. Co ważne, zawsze macie pewność, jakie składniki wchodzą w skład takiej wędliny, a jej smak możecie dostosowywać do własnych upodobań.

3. Mięsny przysmak ze słoika

 Mięsny przysmak ze słoika Zobacz przepis

Mięsny przysmak ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowane mięso idealnie sprawdzi się w roli dodatku na kanapki. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Można również zrobić z niego bazę do sosów lub dodatek do zapiekanek. Wszystko zależy od waszej wyobraźni.

4. Mielonka ze słoika

 Mielonka ze słoika Zobacz przepis

Mielonka ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W sklepowych konserwach poza mięsem możemy znaleźć mnóstwo podejrzanych substancji, których raczej nie chcielibyście włączyć do swojego jadłospisu. Tymczasem zrobienie domowej mielonki wcale nie jest trudne. Gwarantujemy, że z tym zadaniem poradzi sobie nawet niezbyt doświadczony kucharz.

5. Kiełbasa czosnkowa z galaretką, w słoiku

 Kiełbasa czosnkowa z galaretką, w słoiku Zobacz przepis

Kiełbasa czosnkowa z galaretką, w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sekretem każdej dobrej wędliny są przyprawy. Możecie stworzyć autorskie mieszanki lub skorzystać z podpowiedzi naszych użytkowników. Pamiętajcie również o wyborze jak najlepszego rodzaju mięsa, gdyż to ono w najwyższym stopniu odpowiada za smak finalnego produktu.

6. Golonko w słoiku

 Golonko w słoiku Zobacz przepis

Golonko w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście domowych konserw, bo uważaliście, że jest to bardzo trudne, nasza użytkowniczka wyprowadzi was z błędu. Dzięki jej wskazówkom zobienie takiego przysmaku jest dziecinnie proste.

7. Konserwa drobiowa w słoiku

 Konserwa drobiowa w słoiku Zobacz przepis

Konserwa drobiowa w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wędliny drobiowe cenimy przede wszystkim za to, że nie zawierają zbyt dużo tłuszczu i są bardzo delikatne. Te zrobione w domu dodatkowo nie zawierają żadnych zbędnych konserwantów ani polepszaczy smaku!

8. Domowa konserwa w słoikach

 Domowa konserwa w słoikach Zobacz przepis

Domowa konserwa w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowując domowe wędliny warto eksperymentować. Mieszajcie ze sobą różne rodzaje mięs i nie obawiajcie się przypraw. Efekty mogą was bardzo pozytywnie zaskoczyć.

9. Pyszna domowa kiełbasa w słoikach

 Pyszna domowa kiełbasa w słoikach Zobacz przepis

Pyszna domowa kiełbasa w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Nie popełniaj tego kulinarnego błędu! Gulasz za każdym razem wyjdzie gorzki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
14
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 127

>60 min
10
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 727

30 min
12
Desery Sernik na zimno " Jajko sadzone "

Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...

Odsłon: 137

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1