Pieczone tosty francuskie z margaryną
Śniadanie powinno zapewnić nam energię na cały poranek, dlatego musi być sycące. Nie bójmy się tłuszczów, wystarczy, że te zwierzęce przynajmniej częściowo zastąpimy roślinnymi. Tradycyjnie tosty francuskie robi się z masłem na patelni, ale by były nieco lżejsze, możemy upiec je w piekarniku i wykorzystać margarynę Śniadaniową. Nie zawiera ona konserwantów ani tłuszczów trans. Ma za to wysoką zawartość kwasów Omega 3 oraz witamin A, D i E. Jak zrobić takie tosty?
Składniki:
• 6 kromek chleba
• 3 jajka
• 3 łyżeczki margaryny Śniadaniowa Klasyczna
• 2 łyżki miodu
• Świeże owoce sezonowe
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Kroimy chleb, z jednej strony smarujemy go margaryną, z drugiej moczymy w jajku. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i układamy na niej kromki. Pieczemy, aż chleb się przyrumieni, następnie obracamy kromki na drugą stronę i ponownie wsadzamy do piekarnika. Jajko powinno się całkowicie ściąć, a chleb musi być chrupiący. Gotowe tosty, smarujemy margaryną kanapkową, polewamy miodem i dekorujemy borówkami, malinami i truskawkami lub innymi świeżymi owocami, które akurat dostępne są w sklepach.
Kanapki sycylijskie
Fot. Kanapki sprawdzą się również jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły /Martyna Taras Filmsee
Kanapki przyrządzimy szybko i nie sprawią nam żadnych trudności. Mogłoby się wydawać, że to banalne śniadanie, ale jeśli wybierzemy chrupiące pieczywo i dobrej jakości składniki, nasi domownicy będą zachwyceni. Możemy również spakować je do pracy lub dzieciom do szkoły.
Składniki:
• 3 bułki typu ciabatta lub mini bagietki
• 6 liści sałaty rzymskiej
• 6 plasterków szynki prosciutto
• 6 pomidorków koktajlowych
• 1 duża kulka mozzarelli
• 2 łyżeczki margaryny Śniadaniowa Gold
• Sól i pieprz
Przygotowanie:
Bagietki lub ciabatty przekrawamy na pół, każdą część smarujemy margaryną. Myjemy sałatę, a następnie osuszamy liście ręcznikiem papierowym i szarpiemy na mniejsze kawałki. Układamy je na kanapce. Kroimy w plasterki mozzarellę oraz pomidorki koktajlowe i kładziemy na przemian na pieczywie. Na wierzch układamy zwinięte plasterki prosciutto. Całość doprawiamy pieprzem i solą.
Pasta jajeczna z margaryną
Fot. Pasta jajeczna będzie lżejsza, jeśli zamiast majonezu dodamy do niej margarynę /Martyna Taras Filmsee
Istnieje wiele form przyrządzania jajek na śniadanie. Tych, których znudziła już jajecznica czy jajko na miękko, powinna zainteresować pasta jajeczna. My proponujemy tradycyjną pastę zastąpić jej lżejszą wersją, czyli zamiast majonezu użyć margaryny Śniadaniowa.
Składniki:
• 6 kromek ulubionego chleba
• 6 jajek
• 3 łyżeczki margaryny Śniadaniowa Wege
• ½ łyżeczki musztardy
• Kilka gałązek szczypiorku
• Pieprz i sól
Przygotowanie:
Wsadzamy do rondelka jajka i zalewamy je wodą tak, by w całości znalazły się pod jej powierzchnią. Następnie stawiamy garnek na ogień i gotujemy od 8 do 10 minut (w zależności od wielkości jajek). W tym czasie kroimy chleb. Gdy jajka się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę lub przekładamy do miski i gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy do nich trzy łyżki margaryny i pół łyżeczki musztardy. Pastę doprawiamy pieprzem i solą według własnego uznania. Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Smarujemy kanapki, a na koniec siekamy szczypiorek i posypujemy nim pastę z wierzchu.
Artykuł z ekspozycją partnera