Domowe obiady

Szybkowar: pięć zalet, które sprawiają, że jest niezbędny w każdej kuchni

Z jego pomocą wygodnie przyrządzimy zdrowe i smaczne posiłki. Oszczędzimy też energię, wodę i... czas. O czym mowa? O szybkowarze. To jeden z tych sprzętów AGD, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Jakie są jego największe zalety?

Fot. Szybkowar to oszczędność czasu, energii i wody. Co więcej, z jego pomocą przyrządzimy zdrowe potrawy / materiały prasowe

 

Dziś prowadzenie zdrowego i aktywnego trybu życia jest modne bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Choć oczywiście nie każdej modzie należy ulegać - w tym przypadku wyjdzie nam to na dobre. Dbać o zdrowie powinniśmy jednak nie dlatego, że jest to trendy, a przede wszystkim z tego powodu, że przynosi to naszemu organizmowi wiele korzyści: lepiej się czujemy, mamy więcej energii, pogodniejszy nastrój, ale też zwiększamy swoje szanse na dłuższe życie. A jednym z najważniejszych warunków, by cieszyć się dobrym zdrowiem, jest prawidłowa dieta. Niestety, nie zawsze znajdujemy czas, by przyrządzić pełnowartościowe dania. Odpowiedzią na ten problem może być szybkowar, z którego pomocą przygotujemy zdrowe posiłki i zrobimy to bardzo szybko. Na tym jednak zalety tych urządzeń AGD się nie kończą, przeciwnie - to dopiero początek.

Szybkowar, czyli krótszy czas gotowania

Czas gotowania w szybkowarze zostaje skrócony dzięki zagotowaniu wody do 120°C, czyli o 20°C więcej niż w zwykłym garnku. W ten sposób na przykład ziemniaki ugotujemy w około 8 minut, a mięso wołowe - mniej więcej w pół godziny. I wciąż będzie soczyste i miękkie. Zalety korzystania z szybkowaru stają się jeszcze widoczniejsze podczas gotowania bardziej wymagających produktów, lekkostrawnych oraz dietetycznych. To odpowiedź na potrzeby osób, które na co dzień nie mają czasu na spędzanie długich godzin w kuchni, a chcą jeść zdrowo.

Szybkowar, czyli łatwe przechowywanie, czyszczenie i trwałość

Szybkowary w zasadzie się nie psują. Po dłuższym okresie użytkowania konieczna może okazać się wymiana jedynie uszczelki. Nie jest to jednak ani problematyczne, ani czasochłonne. Trwałość to bez wątpienia jedna z największych zalet tego sprzętu AGD. Dobrze to widać na przykładzie szybkowaru Gerlach, którego korpus i pokrywka wykonane zostały z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Dzięki temu są odporne na wysoką temperaturę, uszkodzenia i korozję. Urządzenia posiadają też praktyczne uchwyty, które w razie potrzeby można złożyć - wówczas urządzenia nie zajmują dużo miejsca. Nadają się również do mycia w zmywarce.

Szybkowar, czyli mniej zapachów w kuchni i większe bezpieczeństwo

Nikt nie lubi, jak w mieszkaniu po gotowaniu roznoszą się zapachy. Zwłaszcza gdy przygotowywaliśmy na przykład danie z ryby, podrobów czy kapusty. A tego typu woń często unosi się w powietrzu nawet następnego dnia. W przypadku szybkowarów takie sytuacje nie mają miejsca, gdyż garnek pozostaje szczelnie zamknięty i nie wydobywają się z niego żadne aromaty. Warto dodać, że nie wiąże się to z żadnym ryzykiem - na pokrywie znajduje się bowiem zawór bezpieczeństwa, zapobiegający gwałtownemu wydostawaniu się pary, co mogłoby się wiązać z ryzykiem poparzenia, a w skrajnych przypadkach nawet wybuchem.

Szybkowar, czyli oszczędność energii i wody

Szybkowary słusznie kojarzą się z oszczędnością. Zarówno czasu (o czym już wspominaliśmy), jak również wody i energii. Do gotowania potrzebna jest mniejsza ilość wody, ponieważ nie ulatuje ona w postaci pary, ale skrapla się na pokrywie naczynia i trafia z powrotem do jego wnętrza. Z kolei za sprawą skrócenia czasu gotowania, zmniejszają się także rachunki za prąd lub gaz (w zależności od tego, z jakiej kuchenki korzystamy). Jak wyliczyła firma Gerlach - nawet do 50 proc.

Szybkowar, czyli zdrowe i smaczne posiłki

Jedną z największych zalet szybkowarów pozostaje możliwość przygotowywania zdrowych dań. Szczelne zamknięcie pozwala bowiem na zatrzymanie w produktach smaku oraz wszystkich wartości odżywczych - im krótszy czas gotowania, tym mniej tracą one cennych składników. Co więcej, potraw praktycznie nie da się przypalić, więc nawet osoby nieprzepadające za spędzaniem czasu w kuchni nie powinny mieć problemów z zaskoczeniem drugiej połówki (lub samych siebie) zdrowym i smacznym daniem.


Artykuł z ekspozycją partnera
Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa brokułowa

Dzisiaj zupa brokułowa, syta i smaczna , ugotowana na kurczaku z marchewką, p...

Odsłon: 248

30 min
14
Sałatki Surówka do mięsa

To idealna surówka do mięsa, na świąteczny obiad. Lekka, zdrowa surówka wielo...

Odsłon: 3139

30 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: żurek w kociołku, kołacz zawojski, deska masła, muffinki z marchewką

Wiosenną ramówkę Ewa Wachowicz rozpocznie od przyrządzenia żurku na domowym zakwasie i ciemnym piwie. Następnie zdradzi przepis na regionalny kołac...

0
Informacje Brzmi ekskluzywnie, ale ma bardzo prosty skład. Jak samemu zrobić crème fraîche?

Choć na pierwszy rzut oka wygląda jak jogurt, skyr lub kwaśna śmietana, to żaden z tych produktów. Co to jest crème fraîche, jak go zrobić i do cze...

1
Informacje Prosty sposób na szumowiny w rosole. Dodaj jeden składnik, znów będzie złoty i klarowny

Rosół na bazie warzyw, mięsa i kości to niezwykle zdrowy posiłek. Można zaserwować go na niedzielny obiad wraz z makaronem lub zastosować jako bazę...

0
Informacje Ma lekko orzechowy smak i jest lekkostrawna. Kamut – pszenica, którą uprawiali już w starożytności

Jeżeli w kuchni nie lubisz nudy, a podczas gotowania z chęcią eksperymentujesz z nowymi produktami, z pewnością zainteresujesz się tym zbożem. Pod...

0