Jak zrobić wigilijne gołąbki, aby wyszły idealnie? Będą pyszne jak u babci

Są takie dania, które po prostu muszą pojawić się na wigilijnym stole, np. barszcz czy ryba. A co z gołąbkami? W niektórych domach to potrawa, która kojarzy się wyłącznie z farszem mięsnym. Z łatwością jednak możecie przygotować pyszne postne wigilijne gołąbki bez mięsa. Sprawdź, jak zrobić gołąbki z kapustą czy kaszą.

Co dodać do gołąbków, aby były idealne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gołąbki na wigilię bez mięsa będą równie pyszne, co te mięsne. Wystarczy dobry pomysł. Dziś mamy dla was kilka przepisów, które możecie wykorzystać w te święta. A jeśli macie ochotę na tradycyjne gołąbki z mięsem, poczekajcie na nie do pierwszego dnia świąt.

Sprawdź także: Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Koniec ze staniem przy garnku i gotowaniem!

Gołąbki na wigilię przepis

Gołąbki wegetariańskie mogą naprawdę przypominać w smaku te mięsne. Musicie mieć do nich jednak odpowiednie składniki i dobry przepis. My chętnie w tym pomożemy. Jak zrobić gołąbki na wigilię? Przepis jest prosty i bez problemu sobie z nim poradzicie.

Przygotujcie do niego kapustę, która przyda się wam także przy następnych pomysłach na gołąbki. Pozostałe składniki to 150 gramów ryżu, czerwona soczewica (pół szklanki), 250 gramów pieczarek, mała cebula, jedna marchewka i por, litr bulionu, 250 mililitrów przecieru pomidorowego i jedno jajko oraz przyprawy. Przede wszystkim postawcie na kminek i paprykę, ale także pieprz i zioła prowansalskie, które znacznie podbiją smak.

Zacznijcie od ugotowania ryżu, pamiętając, by skrócić czas gotowania o pięć minut. Ugotujcie także soczewicę do miękkości, dodajcie do niej łyżeczkę papryki oraz kminku wymieszajcie i wrzućcie do ostudzonego wcześniej ryżu. Teraz czas na smażenie. Na jednej patelni usmażcie drobno posiekaną cebulę i por oraz startą marchewkę. Smażcie je tak długo, aż będą miękkie. Na drugiej patelni usmażcie drobno pokrojone pieczarki. Nie mieszajcie ich zbyt często, by nie straciły wody i były jędrne.

Do ryżu z soczewicą dodajcie jajko, a następnie wymieszajcie całość. Dorzućcie usmażone warzywa i znów zmieszajcie. Przejdźcie do gotowania kapusty. Wytnijcie głąb kapusty, a pozostałość gotujcie w osolonym wrzątku przez 10 minut. Po ostudzeniu obierzcie liście i nakładajcie na nie farsz, a następnie zawijajcie. Zawinięte gołąbki odłóżcie do naczynia żaroodpornego i zalejcie je gotującym się bulionem.

Odstawcie całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym procesie wyjmijcie gołąbki, a wywar przelejcie do garnka. Dodajcie przecier i zioła prowansalskie gotujcie przez kilka minut. Aby sos zgęstniał, dodajcie do niego wodę z mąką. Gołąbki z ryżem na wigilię są już gotowe. Będą smakować równie dobrze, co te mięsne.

Gołąbki z kaszą na wigilię

Jeśli gołąbki z ryżem na wigilię nie brzmią dla was aż tak apetycznie, jak te mięsne, sprawdźcie nasz kolejny przepis. To danie jest jeszcze bardziej aromatyczne, pełne tradycyjnych smaków, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Mowa oczywiście o gołąbkach z kaszą i suszonymi grzybami. Jak je przygotować? Gołąbki z kaszą na wigilię nie są trudne do zrobienia musicie jednak mieć dobre suszone grzyby, by ich smak był wyraźny. Postawcie na borowiki i podgrzybki, które dodadzą całemu daniu fantastycznego aromatu.

Zacznijcie od ugotowania 200 gramów kaszy gryczanej (gotujcie ją prawie do miękkości) oraz zalania wrzątkiem suszonych grzybów. Wystarczy wam 100 gramów, gdyż do farszu dodaje się także pieczarki. Gdy kasza będzie już prawie gotowa, zagotujcie wodę w dużym garnku, osólcie ją i włóżcie do niej kapustę z wyciętym głąbem. Pokrójcie cebulę, 300 gramów pieczarek i namoczone wcześniej grzyby. Usmażcie wszystko razem.

Do kaszy dodajcie grzyby z cebulą, wbijcie jedno jajko i ugniećcie farsz. Przydadzą wam się także przyprawy majeranek, pieprz i sól. Znów wymieszajcie farsz. Gdy kapusta ostygnie, możecie nakładać farsz na liście, a następnie zawijać je. Tak jak w poprzednim przepisie włóżcie je do naczynia żaroodpornego i zalejcie bulionem tym razem wystarczy pół litra.

Pieczcie pod przykryciem przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Jeśli zastanawiacie się, z czym gołąbki tego typu będą smakować najlepiej, koniecznie przygotujcie do nich sos grzybowy. Ten smak nie pozwoli wam zapomnieć o postnych gołąbkach.

Gołąbki na wigilię bez mięsa

Z czym gołąbki będą smakować równie dobrze, co z kaszą i ryżem? Odpowiedź może was zadziwić. Gołąbki na wigilię bez mięsa będą doskonale smakować także z ziemniakami. Postne gołąbki zachwycą was przede wszystkim swoją prostotą smaki nie muszą być wyszukane, by były dla nas przyjemnością. Jak zrobić to danie, które niektórym przypominać może pierogi ruskie zawinięte w kapustę?

Zacznijcie od zrobienia farszu. Potrzebujecie do niego kilogram ziemniaków i 300 gramów twarogu bądź też tofu i dużą cebulę. Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie na złoto. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Odciśnijcie je na sitku, jednak nie wylewajcie soku. Na samym dnie zgromadzi się skrobia, która przyda się podczas robienia farszu. Do ziemniaków dodajcie cebulę, pokruszony twaróg, skrobię, majeranek, pieprz i sól, a także ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą.

Teraz możecie już przygotować kapustę. Wytnijcie głąb i ugotujcie resztę w osolonej wodzie. Gdy liście lekko ostygną, możecie nakładać na nie farsz, by następnie zawinąć je i ułożyć w garnku lub też naczyniu żaroodpornym. Zalejcie je litrem bulionu lub wody. Jeśli użyjecie bulionu, będą one oczywiście bardziej esencjonalne. Wstawcie naczynie do piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Do takich gołąbków idealnie pasować będzie sos grzybowy, ale także tradycyjny pomidorowy. Postne gołąbki można podawać też bez sosu, lekko przesmażone na maśle.

Z czym gołąbki, jeśli nie z mięsem?

Z czym przygotować postne gołąbki, skoro nie można zrobić ich z mięsem? Ogranicza was właściwie tylko wyobraźnia to zresztą udowodniliśmy wam za pomocą przepisu na gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Jeśli podane przez nas pomysły nie do końca was przekonują, zdecydujcie się na tradycyjne wigilijne farsze. To przede wszystkim kapusta z grzybami, która sprawdzi się nie tylko w pierogach czy pasztecikach, ale także w gołąbkach.

Nie martwcie się, że ilość kapusty was w nich przytłoczy. W przepisie wykorzystujecie przecież dwa typy kapusty - świeżą i kiszoną. Smaki są zatem zupełnie inne i naprawdę dobrze się łączą. Gołąbki możecie robić również z różnego rodzaju kaszami. Podaliśmy przepis na kaszę gryczaną, jednak jaglana, jęczmienna czy nawet kuskus także będą doskonale pasować do grzybów lub soczewicy. Kasza kuskus sprawi, że danie będzie jeszcze łatwiejsze do przygotowania.

Wigilijne gołąbki powinny znaleźć się na każdym stole, nawet jeśli jesteście zagorzałymi mięsożercami. To idealne danie, które zasmakuje chyba każdemu. Zwłaszcza że można zrobić je na tak wiele sposobów.

Zainspiruj się przepisami na postne gołąbki, które znajdziesz na portalu smaker.pl. Część z nich umieszczamy poniżej:

1. Gołąbki z rodzynkami. Na święta i nie tylko

 Gołąbki z rodzynkami. Na święta i nie tylko Zobacz przepis

Gołąbki z rodzynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Gołąbki z ziemniakami

 Gołąbki z ziemniakami Zobacz przepis

Gołąbki z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Gołąbki z kaszą

 Gołąbki z kaszą Zobacz przepis

Gołąbki z kaszą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gołąbki z grzybami

 Gołąbki z grzybami Zobacz przepis

Gołąbki z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jarskie gołąbki

 Jarskie gołąbki Zobacz przepis

Jarskie gołąbki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wegetariańskie gołąbki

 Wegetariańskie gołąbki Zobacz przepis

Wegetariańskie gołąbki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Gołąbki z ryżem i warzywami

 Gołąbki z ryżem i warzywami Zobacz przepis

Gołąbki z ryżem i soczewicą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Gołąbki bez mięsa

 Gołąbki bez mięsa Zobacz przepis

Gołąbki bez mięsa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Gołąbki wigilijne z czerwonej kapusty

 Gołąbki wigilijne z czerwonej kapusty Zobacz przepis

Gołąbki wigilijne z czerwonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Wigilijne gołąbki

 Wigilijne gołąbki Zobacz przepis

Wigilijne gołąbki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Kremowy sernik z wiśniami

Idealny, kremowy i delikatny sernik, jego słodkość przełamują wiśnie. Wspania...

Odsłon: 135

30 min
4
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 210

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3