Wszystkie problemy kuchennych noży: wybór, używanie i ostrzenie

Cięcie, krojenie, filetowanie, szatkowanie – noże wykorzystujemy w kuchni intensywnie. Dlatego tak ważne jest, żeby były najwyższej jakości. Dzięki temu praca w kuchni stanie się szybsza i łatwiejsza, a w dodatku będziemy w stanie przyrządzić bardziej wymagające potrawy. Na co zwrócić uwagę podczas wyboru noży i jak później o nie dbać, żeby służyły nam jak najdłużej?

Fot. By przekonać się, czy nóż wymaga ostrzenia, wystarczy przeprowadzić test ze skórką pomidora /materiały prasowe

Twarde i trwałe - jak wybrać niezawodny nóż?

Nóż kuchenny powinien być wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, najlepiej z domieszką chromu, który zwiększa odporność na korozję i molibdenu, który zmniejsza kruchość stali, dzięki czemu nóż nie jest łamliwy. By nóż był odporny na ścieranie, powinien również zawierać wanad. Dzięki takiemu składowi ostrze będzie bardzo twarde, ale nie będzie kruche, dzięki czemu nie złamie się, przy zmianie kąta krojenia. Twardość ostrza określa się w skali Rockwella. Wskazuje ona na okres czasu, w którym nóż zachowuje swoją ostrość, bada odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz przeciążenia ostrza. Im twardszy nóż, tym dłużej jest ostry, ale jednocześnie trudniej go naostrzyć i jest mniej giętki, przez co gorzej poddaje się zmianie kąta krojenia i może pękać.


W większości przypadków skala dla noży kuchennych zaczyna się od 52 stopni HRC. W ofercie producenta zastawy stołowej, marki Gerlach, znajdziemy nawet noże o twardości 57 HRC. Oznacza to naprawdę twardą stal, jednak na tyle elastyczną, by nie złamała się podczas intensywnego użytkowania. Z kolei by rękojeść noża nie ślizgała się w dłoni, powinna być pokryta antypoślizgowym tworzywem, najlepiej termoplastyczną gumą, która zapobiega wyślizgiwaniu się narzędzie z dłoni, nawet gdy jest mokra. Firma Gerlach ma w swojej ofercie zarówno noże z rękojeścią z tworzywa, jak również stalową oraz drewnianą. Każdy znajdzie akcesoria odpowiednie dla swojej kuchni.

Pojedyncze noże czy zestaw?

Najbardziej wszechstronnym nożem jest nóż szefa kuchni. De facto jesteśmy w stanie zrobić nim wszystko: pokroić chleb, wędliny i sery, obrać warzywa, wypatroszyć rybę. Niemniej jednak nóż jest dość duży i ma gładkie szerokie ostrze, przez co niektóre z tych czynności mogą okazać się kłopotliwe. Jeśli spędzamy więc w kuchni dużo czasu, najlepiej zaopatrzyć się w zestaw noży kuchennych w bloku, który pełni nie tylko funkcję praktyczną, ale również estetyczną. W takim zestawie prócz noża szefa kuchni znajdziemy nóż z ząbkami do krojenia chleba, krótsze noże kuchenne oraz najkrótszy do krojenia i obierania warzyw. Warto również zaopatrzyć się w nóż do krojenia wędlin i serów, który ma szlif kulowy zapobiegający przywieraniu jedzenia do ostrza.

Pielęgnowanie noży kuchennych

Wysoka temperatura panująca w zmywarce oraz środki chemiczne, których tam używamy, mogą prowadzić do trwałego uszkodzenia ostrzy oraz rękojeści. Jak zatem najlepiej je pielęgnować? Eksperci marki Gerlach wyjaśniają że, noże powinniśmy myć ręcznie. Dzięki temu posłużą nam przez wiele lat intensywnego użytkowania. Dodatkowo należy je ostrzyć specjalną ostrzałką. Najlepiej sprawdzi się ta trójfazowa ze stali nierdzewnej z antypoślizgową rękojeścią, która zapewnia bezpieczeństwo podczas użytkowania. Taka ostrzałka składa się z trzech elementów, w które po kolei wsuwamy nóż. Najpierw przeciągamy go lekko po pierwszym elemencie, w którym znajduje się stal spiekana, rozpoczynając przy rękojeści, a kończąc na czubku ostrza. Dzięki temu naostrzymy nóż. Wystarczy jedno-dwa przeciągnięcia. Następnie powtarzamy czynność w drugim otworze - kamień diamentowy wygładzi krawędzie. Na końcu kamieniem ceramicznym polerujemy narzędzie.

Jak sprawdzić, czy nóż wymaga naostrzenia?

Ostrzenie powinniśmy wykonywać regularnie, ma to ogromny wpływ na żywotność noża. Jednak wiele osób zadaje sobie pytanie, jak często to robić. By przekonać się, czy już nastał czas na ostrzenie, wystarczy wykonać prosty test. Jeśli nóż jest w stanie bez trudu przeciąć skórkę pomidora, oznacza to, że jest ostry. Jeśli zanim przetnie skórę, zgniecie miąższ - pora go naostrzyć. Możemy również przeprowadzić test kartki papieru. Jeśli nóż przetnie równo kartkę, nie pozostawiając poszarpanych krawędzi, oznacza to, że wciąż jest wystarczająco ostry.

 

Artykuł z ekspozycją
materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6