Jak zrobić zakwas? To podstawa wigilijnego barszczu

Trudno wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Historia barszczu czerwonego

Jak głoszą legendy, zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu i wraz z rozwojem cywilizacji pojawiły się naczynia gliniane, więc jedzenie tej potrawy przestało być kłopotliwe. Dzięki temu zupy zyskały popularność pośród ludów Mezopotamii, Egiptu, a także Grecji i Rzymu, skąd rozpowszechniły się na tereny Europy.

Polewki lub bryje - tak w XIII wieku nazwano nowość w polskiej karcie dań, czyli zupę. Wówczas powstawały one na bazie kasz czy też roślin strączkowych. Danie to spożywały wszystkie klasy społeczne, ponieważ był to posiłek tani, szybki i sycący. Warto wspomnieć, że społeczeństwo biedniejsze, do gotowania zupy używało także lebiody, barszczu, szczawiu i pokrzywy.

Barszcz - kojarzony dziś przede wszystkim z polskim stołem wigilijnym - to jedna z pierwszych zup, które na naszych stołach serwowane są po dziś dzień. Warto wspomnieć, że pierwsza wzmianka o barszczu pojawia się w XVI wieku, dzięki Mikołajowi Rejowi, który ujął tę potrawę w swoim dziele „Żywot człowieka poczciwego" (1567 r.).

Dziś wigilijna odmiana barszczu to już potrawa kultowa i nie ma osoby, która choć raz nie miałaby z nią styczności. Warto pamiętać, że barszcz świąteczny różni się od barszczu czerwonego, który przygotowywany jest w ciągu roku. Wigilijna odmiana tej potrawy przygotowywana jest z wywaru, z włoszczyzny oraz buraków. Następnie łączona jest z wywarem z grzybów suszonych, jak i kwasem buraczanym.

Sprawdź także: Jak przygotować święta i nie wydać fortuny? Praktyczny poradnik dla każdego

Jak zrobić zakwas na wigilijny barszcz?

Najlepszy barszcz to ten przygotowany na prawdziwym zakwasie z buraków. Przyrządzenie go nie jest trudne i wymaga jedynie odrobinę cierpliwości. Warto więc zrezygnować z kupnych zamienników o niewiadomym składzie na rzecz prawdziwego, domowego zakwasu.

Do wykonania go potrzebne będą:

Składniki

  • kilogram buraków (pokrojonych w plasterki),
  • 1,5 litra wody,
  • pół główki czosnku (przekrojonej w poprzek),
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 1 lub 2 łyżeczki soli.

Wszystkie składniki łączymy w dużym półtoralitrowym słoiku lub kamionkowym naczyniu. Woda powinna być ciepła, aby przyspieszyć proces kwaszenia. Gotowy zakwas należy odłożyć w chłodne, zaciemnione miejsce i przykryć delikatną tkaniną, aby mógł on spokojnie oddychać. Kwaszenie powinno trwać dwa tygodnie.

Zakwas z buraków - błędy

Koniecznie należy zwrócić uwagę, czy żaden burak nie wystaje poza zalewę, ponieważ zacznie on pleśnieć, a cały zakwas będzie nadawał się do wyrzucenia.

Nie powinniśmy trzymać też zakwasu w ciepłym miejscu, a naczynie, w którym będziemy przygotowywać specyfik, musi być bardzo czyste. Najlepiej jest porządnie wyparzyć przed rozpoczęciem czynności. Warto też od czasu do czasu przyjrzeć się zakwasowi, aby skontrolować, czy nie pojawia się na nim pleśń.

Oto kilka sprawdzonych przepisów na domowy zakwas z buraków:

1. Zakwas z buraków na barszcz

 Zakwas z buraków na barszcz Zobacz przepis

Zakwas z buraków na barszcz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zakwas buraczany

 Zakwas buraczany Zobacz przepis

Zakwas z buraków na barszcz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zakwas z buraków siostry Anastazji

 Zakwas z buraków siostry Anastazji Zobacz przepis

Zakwas z buraków siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zakwas z czerwonych buraków

 Zakwas z czerwonych buraków Zobacz przepis

Zakwas z czerwonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Najprostszy zakwas z buraków ćwikłowych

 Najprostszy zakwas z buraków ćwikłowych Zobacz przepis

Najprostszy zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Odmładzający zakwas z buraków

 Odmładzający zakwas z buraków Zobacz przepis

Odmładzający zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zakwas z buraków czerwonych

 Zakwas z buraków czerwonych Zobacz przepis

Zakwas z buraków czerwonych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zakwas z buraków dla dzieci

 Zakwas z buraków dla dzieci Zobacz przepis

Zakwas z buraków dla dzieci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zastąp mleko w kawie tym składnikiem. Zafundujesz ucztę kubkom smakowym »

Jak zrobić delikatne i puszyste naleśniki. Sekret tkwi w jednym składniku »

Ten nowotwór atakuje seniorów. To z nim miała zmagać się Elżbieta II »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2