Zielony "uzdrawiacz" organizmu. Dlaczego warto pić wodę z chlorofilem?

Nazwa tego barwnika, z pewnością kojarzyć ci się może z lekcjami biologii. To właśnie chlorofilowi rośliny zawdzięczają swój zielony kolor, co więcej bierze on udział w procesie fotosyntezy, w którym powstaje tlen. Niewiele osób wie, że substancja ta ma również pozytywne działanie na zdrowie człowieka. Sprawdź, na co pomaga picie wody z chlorofilem.

Jakie właściwości ma woda z chlorofilem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wprowadzanie do codziennej diety żywości o prozdrowotnych właściwościach, czyli tzw. superfoods stało się ostatnimi czasy bardzo modne. Wiele osób, które chcą zadbać o zdrowie i figurę wprowadziło do codziennego jadłospisu dosyć znaczące zmiany. Zamiast kawy z mlekiem i cukrem sięgają po matchę na napoju roślinnym, zamiast czekoladowych płatków wybierają jaglankę z nasionami chia, nie może zabraknąć również zielonych napojów. Do produktów, które charakteryzują wyjątkowe wartości odżywcze należy chlorofil. W poniższym artykule podpowiemy ci, czym jest, jakie ma właściwości, na co pomaga oraz jak przygotować wodę z chlorofilem. 

Sprawdź także: Pospolity chwast pomaga na niestrawność, bóle stawów i silny kaszel. Czosnaczek zachwyca też smakiem

Co to jest chlorofil?

Chlorofil to zielony barwnik, który ma właściwości fotosyntetyczne, znajduje się w liściach i łodygach roślin, przede wszystkim ma znaczący wpływ na w proces  fotosyntezy. Z udziałem energii słonecznej, dwutlenku węgla i wody wytwarzane są substancje odżywcze (glukoza) oraz tlen, którym oddychamy. Proces ten zachodzi głównie w liściach, czasem następuje również w łodygach. Chlorofil występuje również w algach oraz bakteriach fotosyntetyzujących. W jego składzie znajduje się magnez oraz żelazo, strukturą przypomina hemoglobinę, czyli barwnik krwi. 

Gdzie możemy znaleźć chlorofil? Znajduje się on w różnych rodzajach sałaty, rzeżusze, szpinaku, kapuście, jarmużu czy ogórkach. Nazwa chlorofilu powstała od dwóch greckich słów, "chloros", czyli zielony oraz fillon, oznaczający liść.

Na co pomaga picie wody z chlorofilem?

Substancja ta wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiega przedwczesnemu starzeniu oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Pozytywnie działa również na układ odpornościowy organizmu. Ma działanie detoksykujące, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Pomaga także zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie

Polecany jest także do stosowania dla osób, które borykają się z problemami z układem pokarmowym, ponieważ wspiera mikroflorę jelitową, a także pomaga regulować procesy trawienne, między innymi zapobiegając wzdęciom. Zalecany jest do stosowania w celu wsparcia pracy jelit i wątroby. Co ciekawe, chlorofil może także przyczyniać się do utraty zbędnych kilogramów, pomaga w walce z nadwagą i otyłością. Stosowanie go wspiera spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, co więcej hamuje apetyt, dzięki czemu zmniejsza się chęć podjadania pomiędzy posiłkami. 

Chlorofil wspiera układ krwionośny, dzięki zawartości żelaza zalecany jest osobom, które chorują na anemię. Zapobiega również powstawaniu żylaków. Ma zastosowanie w leczeniu bólów stawów i artretyzmu. Co więcej, obecność magnezu wpływa korzystnie na układ nerwowy, redukuje stres oraz działa uspokajająco. Spożywanie chlorofilu to również sposób, aby zadbać o piękną skórę. 

Jak przygotować i pić wodę z chlorofilem?

Jednym z najpopularniejszych sposobów na spożywanie chlorofilu jest przygotowanie prozdrowotnego napoju. Sproszkowany chlorofil bez trudu można kupić w aptece, sklepach zielarskich lub tych ze zdrową żywnością. Wystarczy zmieszać łyżeczkę chlorofilu ze szklanką niegazowanej wody, proszek można dodać również do soków lub koktajli. Napój można spożywać trzy razy dziennie, warto jednak zapoznać się z zaleceniami producenta zamieszczonymi na opakowaniu produktu. 

Chlorofil jest raczej bezpieczny i nie wykazuje wielu przeciwwskazań, warto jednak skonsultować pomysł picia napoju z lekarzem, zwłaszacza w przypadku kobiet w ciąży oraz osób, które na stałe przyjmują leki. 

Zobacz także:

Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii  »

Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »

Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4