Do góry

Newsy

Jak przygotować biszkopt idealny?

Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie.

Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką o podłogę. Okazuje się jednak, że są znacznie prostsze sposoby radzenia sobie z tym ciastem. Otóż wystarczy pamietać, o tym, że:

  • mąkę, niezależnie od tego czy jest to pszenna czy ziemniaczana, zawsze należy przesiewać przez sitko. Jeśli dodajemy do biszkoptu proszek do pieczenia, również powinniśmy go przesiać. Dzięki temu mąka będzie odpowiednio napowietrzona i w cieście nie powstaną grudki
  • białka powinniśmy ubijać w czystym i suchym pojemniku. Najlepiej jeśli wcześniej jajka włożymy na kilka chwil do lodówki. Pamiętajmy też, aby do biszkoptu wybierać te, które mają zwarte białka. Mamy wówczas gwarancję, że ubiją się na sztywną pianę
  • cukier dodajemy pod sam koniec ubijania białek. Wybierajmy ten drobny, który szybciej się rozpuści
  • żółtka powinniśmy wlewać do ciasta pojedynczo. Jeśli wrzucimy do piany wszystkie na raz, ich ciężar sprawi, że białka stracą puszystość
  • ważne jest, aby mąkę do białek dodawać partiami i mieszać bardzo delikatnie sylikonową szpatułką
  • formę do wyłożenia ciasta najlepiej nasmarować tłuszczem tylko na dole. Boki powinniśmy zostawić nienasmarowane - podczas pieczenia ciasto przyklei się do foremki i nie opadnie
  • ciasto wkładamy do piekarnika dopiero w momencie, gdy osiągnie on pożądaną w przepisie temperaturę. Ważne, aby nie otwierać drzwiczek pieca w trakcie pieczenia biszkoptu
  • biszkopt powinniśmy studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Już wiecie, jak przygotować ciasto biszkoptowe. Teraz zapoznajcie się z kilkoma pomysłami naszych użytkowników, dzięki którym wasze wypieki na pewno się udadzą.

1. Biszkopt - przepis podstawowy

Fot. sereberko80 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Tort śmietankowy

Fot. kuchamriola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Biszkopt z owocami

Fot. MEGI110278 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Biszkopt z masą kakaową

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Tort kinder

Fot. izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maja_gotuje 09 maja Mnie nawet przeróżne rady nie pomagały ... Sprawdziłam już chyba wszystkie. Koleżanka poleciła mi mieszankę do wypieku biszkoptu z Polskich Mlynów na bazie maki Szymanowskiej, gwarantowała, że dzięki tej mieszance ciasto mi nie opadnie i równo się upiecze. Mam nadzieje, że się sprawdzi.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń