Do góry

Newsy

Jak zdrowo grillować?

Długie, słoneczne weekendy sprzyjają licznym spotkaniom w gronie znajomych i posiłkom spożywanym na świeżym powietrzu. Swój wolny czas najchętniej spędzamy z bliskimi przy aromatycznie pachnącym grillu.

Fot. 123RF/Picsel
Dzięki pięknej pogodzie z pewnością zdążyliście już wyciągnąć i oczyścić lekko przykurzone po zeszłorocznym sezonie ruszty. Zjedliście niejedną pieczoną kiełbaskę i karkówkę, która na pewno była smaczna, ale czy równie zdrowa? Eksperci ostrzegają, że niewłaściwe grillowanie potraw może być szkodliwe dla naszego organizmu. Zatem jak powinniśmy przyrządzać mięsa, aby były nie tylko soczyste, kruche i aromatyczne, lecz przede wszystkim zdrowe? To nic trudnego, wystarczy przestrzegać kilku prostych, ale bardzo ważnych zasad.

Właściwy opał to podstawa

Jeśli chcemy mieć pewność, że smak naszych potraw z grilla będzie znakomity, musimy zaopatrzyć się w odpowiedni opał. Pod żadnym pozorem, do pieczenia mięs, nie używajmy drewna pochodzącego z drzew iglastych, zawiera ono bardzo dużo żywicy, która podczas spalania wydziela rakotwórcze substancje. Starajmy się wybierać węgiel drzewny lub brykiet z drzew liściastych. Postarajmy się również rozpalać grill przy użyciu czystych kartek i zapałek, zadrukowane gazety i podpałki zawierają mnóstwo substancji chemicznych, które nie powinny przedostawać się do jedzenia.

Świeże mięso i domowa marynata przepisem na sukces

Do grillowania możemy użyć każdego rodzaju mięsa: wołowiny, wieprzowiny lub drobiu. Warunek jest jeden, mięso musi być świeże i najlepszej jakości! W gotowych produktach, jakie możemy kupić w sklepie zazwyczaj znajdują się wzmacniacze smaku, duża ilość soli i niezdrowe azotyny, które poddane obróbce termicznej mogą powodować wytrącanie się szkodliwych dla naszego organizmu substancji.

Jeśli macie dużo czasu i chęci, marynatę do mięsa możecie przygotować samodzielnie. Będzie mieć ona nie tylko walory smakowe, ale w zależności od kompozycji ziół skutecznie zneutralizuje toksyczne związki powstające na skutek grillowania. Do jej przyrządzenia użyjmy dobrej jakości oliwy z oliwek. Jeśli chcemy, aby mięso było bardziej soczyste wykorzystajmy jogurt. Dodajmy przyprawy np. rozmaryn, szałwię, bazylie, miętę, chili, pieprz i koniecznie coś kwaśnego np. cytrynę lub ocet winny. Do marynaty możemy wykorzystać także piwo, najlepiej porter lub stout. Dzięki alkoholowi na powierzchni mięsa utworzy się ochronna bariera, która nie pozwoli przeniknąć w głąb jedzenia szkodliwym substancjom. Pamiętajmy, aby mięso marynować przez kilka godzin zanim trafi na ruszt.

Zamiast żywego ognia żar

Pamiętaj, aby mięso było smaczne i soczyste wyjmij je z lodówki minimum 30 minut przed grillowaniem. Równie ważne jest, aby palenisko nie płonęło żywym ogniem, a jedynie tlił się żar. Mięso najlepiej grillować na aluminiowych tackach, dzięki czemu nie będzie przywierać do rusztu.

Opiekanie produktów bezpośrednio nad płomieniem lub na gołym ruszcie jest niezdrowe z dwóch powodów. Po pierwsze ilość szkodliwych, kancerogennych toksyn (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które powstają podczas obróbki żywności w bardzo wysokich temperaturach, rośne wraz z ilością skapującego do paleniska tłuszczu. Po drugie, mięso przypieka się zbyt szybko, co powoduje jego całkowite zwęglenie się z zewnątrz, a nie przyrumienienie.

Dbaj o swój grill

Gdy zjemy już wszystko co przygotowaliśmy, odprawimy znajomych do domu, a w palenisku nie będzie tlić się już ani jedna iskierka, to znak, że czas na sprzątanie.

Po każdym grillowaniu powinniśmy od razu umyć ruszt, aby nie dopuścić do zaschnięcia spalonego tłuszczu i resztek pokarmu, które pozostawione na sprzęcie, w przyszłości mogą stać się źródłem toksycznych substancji.

Przepisy na znakomite mięso z grilla

Skoro wiemy już jak prawidłowo grillować mięso, przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na soczystą wołowinę, znakomite żeberka wieprzowe i drobiowe szaszłyki. Wypróbuj nasze pomysły, nie pożałujesz!

Stek rib-eye (stek z antrykotu)

Składniki

  • 4 steki z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • garść́ świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Antrykot to mięso, które nadaje się idealnie do przygotowania steków. Jest soczyste i niezwykle delikatne. Nie wymaga dużej ilości przypraw, gdyż samo w sobie jest wyśmienite, aby jednak podkreślić jego smak, warto zamarynować steki.

Antrykoty nacieramy solidnie solą i pieprzem. Następnie zalewamy je czerwonym winem, dodajemy oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek, tymianek i sok z połówki cytryny. Marynujemy około godziny żeby nabrało smaku i skruszało.

Po upływie czasu, steki odsączamy i kładziemy na rozgrzany ruszt. Opiekamy z każdej strony po 10 minut. Gdy będą gotowe wykładamy na talerz i dekorujemy gałązką tymianku. Podajemy z lampką czerwonego wina.

Żeberka wieprzowe w syropie klonowym

Składniki

  • porcja żeberek wieprzowych Sokołów na 4 osoby
  • 3⁄4 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki keczupu domowej roboty
  • 1 łyżka octu owocowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka zmielonej białej gorczycy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Żeberka dzielimy na porcje i gotujemy do miękkości, około 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy marynatę.

Do rondelka wlewamy syrop klonowy i mieszamy razem z dwiema łyżkami brązowego cukru, keczupem, łyżka octu i sosu sojowego. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę białej gorczycy. Marynatę doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez kilka chwil, cały czas mieszając.

Gotową marynatą zalewamy żeberka, studzimy i wkładamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie wyjmujemy i kładziemy na rozgrzany ruszt. Grillujemy do momentu skarmelizowania się skórki.

Szaszłyki słodko - kwaśne z dodatkiem owoców

Składniki

  • 25 dag wieprzowiny Sokołów
  • 100ml słodkiego lub półsłodkiego wermutu
  • 50 ml soku ananasowego i winogronowego
  • cytryna
  • łyżka jasnego miodu
  • świeży ananas
  • kiść winogron
  • pieprz
  • sól
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

Wieprzowinę kroimy w sporą kostkę i obficie nacieramy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny.

Do dużej miski wlewamy wermut, obydwa soki, dodajemy otartą skórkę z cytryny i miód. Wszystko razem energicznie mieszamy do połączenia się składników. Następnie przekładamy mięso do miski I marunyjemy około dwie godziny.

W czasie gdy mieso będzie się marynować, obierzmy i pokrójmy w sporą kostę ananasa. Następnie zacznijmy składać szaszłyki. Na patyczki nabijajmy na przemian kawałki mięsa, ananasa i winogron. Przed wrzuceniem na ruszt posmarujmy je obfcie miodem. Grillujmy przez 15 minut, co jakiś czas obracając.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń