Do góry

Newsy

Jak zrobić dobre kopytka?

Dania mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Różnego rodzaju pierogi i kluski bardzo często goszczą na naszych talerzach. Ich szczególną wersją są kopytka. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre?

Fot. 123RF/Picsel

Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych.

Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w przygotowaniu, nie wymagającą dużej ilości składników i wykorzystującą to, co rodzi ziemia. Jest to także potrawa uniwersalna, którą, bez większych modyfikacji, można podać na kilka różnych sposobów.

Kopytka doskonale wypadają solo, ze skwarkami, z cebulką, ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem mięsnym, czy grzybowym, a także - po drobnych modyfikacjach - na słodko. Mogą być daniem głównym, mogą być także dodatkiem. Zawsze smakują dobrze i są lepsze od zwykłych ziemniaków.

Jak zrobić dobre kopytka? Wystarczy ugotować ziemniaki, bądź po prostu sięgnąć po resztki z obiadu. Następnie musimy je rozdrobnić i rozrobić z jajkiem oraz zagęścić mąka. Następnie wyrabiamy kulę ciasta, z kuli formujemy wałek i ostrym nożem wykrawamy charakterystyczne kluski. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, z kroplą oleju, by się nie posklejały, aż do wypłynięcia. Serwujemy od razu lub po odsmażeniu. Proporcje zazwyczaj podaje się na oko, w zależności od jakości ziemniaków. Mąki dodajemy tyle, by ciasto wyszło zwięzłe, ale nie za twarde.

Jeśli do masy kopytkowej dodamy twaróg zrobimy leniwe, jeśli zamiast mąki pszennej dodamy ziemniaczaną - zrobimy kluski śląskie. To jednak nie jedyne modyfikacje, które możemy wprowadzić. Szpecle - kopytka niemieckie - powstają z jaj i mąki, bez ziemniaków i są podawane z górskim serem i skwarkami, haluszki - kopytka słowackie - powstają z dodatkiem krochmalu, lub mąki ziemniaczanej, a podaje się je z bryndzą, gnocchi - czyli kopytka włoskie odróżnia od polskich kształt oraz mnogość dodatków.

A skoro o dodatkach mowa... Warto poeksperymentować i do ciasta dodać ulubione zioła: pietruszkę, oregano, koperek, tymianek, czy bazylię. Możemy dodać nieco ugotowanej marchwi, podsmażonej cebulki lub boczku. Możemy także całkowicie zmienić kolor naszych klusek dodając szpinak lub przecier pomidorowy. Dodanie parmezanu zaostrzy smak, dodanie ricotty nada delikatności. Grunt to nie ograniczać niczym swojej fantazji i eksperymentować... lub zajadać się kopytkami w wersji tradycyjnej! Koniecznie wypróbujcie propozycje naszych użytkowników.

1. Kopytka

Kopytka

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zacznijmy od najbardziej tradycyjnego przepisu na kopytka. Przygotowane według starej receptury, nie potrzebują wielu dodatków. Wystarczy cukier, lub podsmażona na maśle bułka tarta. Będą smakować jak u babci.

2. Kopytka ze słodkich ziemniaków

kopytka ze słodkich ziemniaków

Fot. Granita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, kopytka ze słodkich ziemniaków z pewnością przypadną wam do gustu. To bardzo prosty sposób na całkowite odmienienie smaku tego dobrze znanego wszystkim dania.

3. Chrupiące kopytka z kurkami

Chrupiące kopytka z kurkami

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Różnego rodzaju sosy grzybowe doskonale pasują do kopytek. Jeśli macie dostęp do świeżych lub mrożonych kurek, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Tak przygotowane kluseczki, smakują wybornie.

4. Bezglutennowe kopytka

Bezglutennowe kopytka

Fot. Ekspansjasmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiele osób skarży się, że z powodu specjalistycznej diety, nie mogą cieszyć się smakiem ulubionych potraw. Na szczęście od dzisiaj z listy zakazanych dań mogą skreślić kopytka - oto ich bezglutenowa wersja.

5. Kopytka pieczone z młodą kapustą

Kopytka pieczone z młodą kapustą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Już niedługo, w naszych sklepach zagości młoda kapusta. Wówczas warto przygotować to danie. Poza sezonem możecie z powodzeniem wykorzystać białą kapustę.

6. Kopytka z mięsem mielonym

Kopytka z mięsem mielonym

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Aby kopytka stały się bardziej sycącym daniem, warto zaserwować je z mięsnym sosem. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni.

7. Buraczane kopytka z odzysku

Buraczane kopytka z odzysku

Fot. Sliwkawegierka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Smak kopytek możecie dowolnie modyfikować nie tylko podając do nich różnego rodzaju sosy. Bardzo ciekawym sposobem jest dodanie do masy ugotowanych warzyw. W przypadku buraków, zyskujemy jeszcze piękny kolor.

8. Ruskie kopytka

Ruskie kopytka

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto prosty sposób, na zamienienie uubionych pierogów Polaków w smakowite kopytka. Ich przygotowanie jest zdecydowanie szybsze i mniej pracochłonne, a efekt końcowy jest zachwycający.

Zobacz też: Jak ugotować dobry rosół? Kliknij!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń