Japońskie słodycze i światowe Oskary kulinarne 2014

W Polsce bez problemu kojarzymy sushi, wasabi, tempurę czy sake z Japonią. Ale niewielu z nas jest w stanie powiedzieć cokolwiek o tym, jakie słodycze jada się w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Iri mame to ziarna soi w słodkiej skorupce. Poniżej przepis!         fot. materiały prasowe

Słodycze na słono

W Japonii słowo "kashi", w przybliżeniu "słodycze", to tak naprawdę wszystkie rzeczy, które je się poza zwykłymi posiłkami. Są to na przykład owoce i orzechy, cukierki i czekoladki, ale także ciasta i puddingi.

To, czy lubimy słodkie, słone czy kwaśne jedzenie, zależy od naszych uwarunkowań genetycznych, ale też społecznych. Nie bez znaczenia są też życiowe doświadczenia. Najważniejszymi smakami są słodki i gorzki. Smak gorzki zwykle kojarzy się z czymś niejadanym. Słodkości natomiast oznaczają dla organizmu coś bogatego w węglowodany, a więc energię, toteż są przez większość z nas uwielbiane już od czasów niemowlęctwa. Niektórzy z nas wyrastają z tego z wiekiem, ale nie wszyscy...

W Japonii słodycze zwykle mają delikatniejszy - czasem określany jako "mdły" - smak niż polskie słodkości. Zdarza się też, że mają smak umami (o którym przeczytacie w tym artykule) lub słony, ostry czy kwaśny, a nawet gorzki. W Japonii można też - oprócz tradycyjnych słodyczy japońskich, również tych ściągniętych z innych kuchni i "zasymilowanych" - dostać typowe słodycze europejskie.

panna cotta z czarnym sezamem

Słodycze z bobu?

Japońskie słodycze robi się m.in. z fasoli, soi, bobu, kasztanów, a także z ryżu, mąki ryżowej czy kandyzowanych owoców, warzyw i korzeni. Robi się u nich także pączki, choć nie przypominają one „naszych" wyrobów. Owszem, smaży się je na głębokim tłuszczu, ale nadziewa słodką pastą z fasoli. - Próżno szukać wśród dodatków tego, co nam się kojarzy ze słodyczami, czyli czekolady, miodu, cukru, jajek - wyjaśnia Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Japońskie słodycze".

Ale tak naprawdę bardzo trudno jest w skrócie opisać japońskie słodycze. Pani Magdalena określiła je w rozmowie z wysłannikiem Smakera jako "jedzenie skomponowane tak, by pobudzało wszystkie zmysły". Podkreśliła też estetykę kulinarnych wyrobów w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Dlaczego zawija się akurat w sreberka?

Z książki „Japońskie słodycze" autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek dowiedziałam się nie tylko, co Japończycy lubią podjadać, kiedy mają ochotę na "małe co nieco", ale także skąd prawdopodobnie wzięło się pakowanie czekolady w sreberka i jakie słodkości podaje się w czasie bengalskiego wesela.

- Prace nad książką zajęły mi prawie siedem lat. W tym czasie prowadziłam badania terenowe na miejscu, bardzo przyjemne, z dużą ilością degustacji - śmieje się autorka książki. - Czytałam i tłumaczyłam fragmenty ze starych pism o cukiernictwie z XVIII czy XIX wieku. Śledziłam, co w swojej ofercie mają różne japońskie firmy cukiernicze, zarówno te z wielowiekową tradycją, jak i współczesne, modne cukiernie z Tokio. I oczywiście dużo gotowałam, bo książka zawiera też kilka przepisów na japońskie specjały oraz te inspirowane japońską sztuką cukierniczą. W międzyczasie trafiłam na wiele różnych ciekawych materiałów, które pojawią się w następnej książce - zdradziła użytkownikom Smakera.

Kulinarny Oskar 2014 dla Polski?

okładka książki japońskie słodycze"Japońskie słodycze" zostały nominowane do ogólnoświatowego konkursu Gourmand World Cookbook Awards i powalczą z najlepszymi publikacjami na świecie w trzech kategoriach: książka o kuchni japońskiej, książka o historii kuchni oraz książka o słodyczach.

Gourmand World Cookbook Awards to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej, nazywany kulinarnymi Oskarami. W 2013 roku do konkursu zgłoszono kilkanaście tysięcy książek z 187 krajów świata. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni podczas targów Beijing Cookbook Fair, które odbędą się 19-21 maja 2014 roku w Pekinie.

Z Polski do konkursu zakwalifikowali się (w nawiasach podane są podkategorie):

- w kategorii Najlepsi kucharze i szefowie kuchni (TV) - "Kuchnia Haute Couture" Marta Grycan,
- w kategorii Kuchnie świata (Kuchnia japońska) - "Japońskie słodycze" Magdalena Tomaszewska-Bolałek,
- w kategorii Styl życia, ciało i dusza (Zdrowie i odżywianie) - "Rób co chcesz, tylko gotuj" Ewa Dobek, (Historia kulinariów) - "Japońskie słodycze" Magdalena Tomaszewska-Bolałek,
- kategoriach tematycznych (Proste przepisy) - "Dzika kuchnia" Łukasz Łuczaj, Klaudyna Hebda, (Słodycze) - "Japońskie słodycze" Magdalena Tomaszewska-Bolałek.

Mamy już na swoim koncie sukcesy w tym międzynarodowym konkursie. W 2011 roku drugie miejsce w kategorii Najlepsza książka blogera otrzymała Dorota Świątkowska za "Moje wypieki". Na czwartej pozycji w kategorii Najlepsza książka kucharska roku uplasował się Wojciech Modest Amaro z „Naturą kuchni polskiej". W 2012 w kategorii Najlepsze na świecie wygrała książka, która co prawda nie została wydana w Polsce, a w Australii, ale została poświęcona Polsce - "Rose Petal Jam - Recipes and Stories from a Summer in Poland" ("Dżem z płatków róży - Przepisy i historie z lata spędzonego w Polsce") to książka Beaty Zatorskiej i Simona Targeta. W 2013 trzecie miejsce w kategorii wydawnictw profesjonalnych zajął album kulinarny "Wykwintna Kuchnia Polska".

Trzymamy kciuki za tegoroczną "polską reprezentację"!

Przepis na japońskie słodycze

Chcielibyście poczuć smak prawdziwych, japońskich słodyczy? Specjalnie dla Was mamy przepis z książki Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek na iri mame, czyli ziarna soi w słodkiej skorupce.

iri mame przepis na japońskie słodycze

Składniki:
- 100 g ugotowanych ziaren soi
- 20 ml wody
- 90 g cukru

Przygotowanie:
Soję moczymy przez noc po czym gotujemy, tak by ziarna były twarde i łatwo się nie rozgniatały. Następnie odstawiamy ją na około 2 godziny i osuszamy. Ziarna wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy do momentu aż zaczną strzelać (około 7-10 minut). Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy 50 g cukru, doprowadzamy do wrzenia po czym wrzucamy soję i zestawiamy z kuchenki. Dokładnie mieszamy. Kiedy cukier obklei ziarna oraz zrobi się lekko białawy dosypujemy kolejną partię cukru, wstawiamy na kuchenkę po czym mieszamy. Czynność powtarzamy 2-3-krotnie. Soję rozkładamy na papierze do pieczenia. Iri mame przechowujemy w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku. Nadaje się do spożycia przez około tydzień.

tomaszewska autorka książki japońskie słodycze wydawnictwa hanamiO autorce książki „Japońskie słodycze"

Magdalena Tomaszewska-Bolałek to japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii" i "Japońskie słodycze".

Zawodowo zajmuje się opracowywaniem i prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań i kursów z zakresu historii jedzenia czy obyczajów stołowych.

Poza kwestiami kulinarnymi bada też różne aspekty kultur azjatyckich (sztuka, popkultura, moda, organizuje pokazy oraz warsztaty zakładania kimona). Swoimi autorskim przepisami i felietonami dzieli się na blogu Kuchniokracja - www.kuchniokracja.hanami.pl.

Anna Wiśniewska/Smaker.pl na podstawie książki Magdalena Tomaszewska-Bolałek „Japońskie słodycze" wyd. Hanami, materiały prasowe

Smak szczęścia, czyli tajemnicze umami. Kliknij!

umami smak glutaminian sodu

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0