Do góry

Newsy

Jedzenie, które udaje zdrowe

Starasz się odżywiać zdrowo, a mimo to nie widzisz efektów nowej diety? Być może jest to sprawka produktów, które tylko udają zdrowe. Zobacz jak dajemy się wywieść w pole.

"Zdrowe" pieczywo

Fot.123rf

Czy cienkie i chrupiące listki, którymi często zastępujemy tradycyjne pieczywo, mogą być niezdrowe? Okazuje się, że tak. Co prawda nie mają one wiele kalorii, ale za to powstają z wysoko przetworzonych produktów. Dodatkowo posiadają wysoki indeks glikemiczny, przez co po ich zjedzeniu bardzo szybko znów jesteśmy głodni. Z pewnością nie o taki efekt nam chodzi, gdy jesteśmy na diecie.


Zdecydowanie lepiej jest wybrać nieco bardziej kaloryczny, ale i zdrowszy, chleb razowy. Jednak także i w tej kwestii producenci żywności zastawili na nas kilka pułapek. To, że chleb jest ciemny nie oznacza od razu, że jest zdrowy. Jego kolor może wynikać np. z dodatku karmelu lub kakao. Kupując pieczywo powinniśmy zwracać uwagę na etykiety i wybierać to, które zawiera mąkę żytnią, razową, graham lub tę z pełnego przemiału.


Zobacz też: Przepisy użytkowników Smakera na chleb. Kliknij w zdjęcie!

Chleb żytni. Kliknij!Chleb majerankowy. Kliknij!Chleb pomidorowy. Kliknij!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń