Do góry

Newsy

Karnawałowe przekąski w kilka minut

Zbliżający się karnawał to czas sprzyjający organizowaniu domowych przyjęć, na których nie może zabraknąć dobrej muzyki oraz smacznego jedzenia. Doskonale sprawdzą się w tej roli szybkie w przygotowaniu mini przekąski, pełne składników prosto z kuchni Bliskiego Wschodu.

Fot. materiały prasowe

Na domowych przyjęciach pyszne jedzenie to jeden z kluczowych elementów. Jakie przysmaki powinny znaleźć się w karnawałowym menu? Najlepiej sprawdzą się przekąski typu „finger food", czyli takie, którymi można się delektować bez konieczności siedzenia przy stole. Do ich przygotowania warto wykorzystać aromatyczne produkty kuchni orientalnej.

Bruschetty z hummusem, serem mozzarella i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • ½ opakowania hummusu marki Jasmeen
  • 2 duże bagietki
  • 1 duża mozzarella
  • 1 duże opakowanie suszonych pomidorów
  • 1 świeża bazylia
  • suszona słodka papryka
  • pieprz

Przygotowanie:
Obie bagietki kroimy na małe kromki, które smarujemy cienką warstwą hummusu. Następnie kładziemy na nie grubsze plastry mozzarelli i po jednym suszonym pomidorze. Tak przygotowane kanapki wkładamy na blasze do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Gotowe bruschetty skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.

Domowe nachos z pastą z bakłażana

Składniki:

  • 1 opakowanie pasty z bakłażana marki Jasmeen
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki mielonej ostrej papryki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Obie mąki przesiewamy do miski i dodajemy sól, olej roślinny i wodę. Dokładnie łączymy ze sobą składniki i wyrabiamy ciasto, które następnie wykładamy na blat, wałkujemy i nakłuwamy widelcem. Z ciasta za pomocą noża wykrawamy trójkąty. Do średniej wielkości garnka wlewamy olej do smażenia, i gdy będzie już rozgrzany wrzucamy do niego nachosy, które mają uzyskać złocisty kolor. Następnie wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z tłuszczu. Gotowe nachosy posypujemy ostrą papryką i układamy na talerzu. Obok w małej miseczce stawiamy pastę z bakłażana, którą skrapiamy oliwą z oliwek.

Żródło: materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń