Do góry

Newsy

Kefir. Wszystko, co trzeba wiedzieć

Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie.

Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL


Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż jogurtu.

W kefirze znajdują się także witaminy B1, B12, K, wapń i kwas foliowy. Może być w nim także do 10 proc. tłuszczu mlecznego i minimum 2,8 proc. białka mleka.


Na trawienie

Dzięki dużej ilości i różnorodności bakterii probiotycznych, kefir jest idealnym sposobem na poprawienie trawienia. Może wspierać także mikroflorę bakteryjną w czasie antybiotykoterapii, gdyż jest naturalnym probiotykiem.

W odróżnieniu od innych produktów mlecznych, takich jak zwykłe mleko, serwatka, masło czy ser, mobilizuje on układ pokarmowy do pozbywania się resztek. Reguluje on skutecznie pracę układu pokarmowego.


Jak oczyścić organizm z toksyn? Kliknij!Jak oczyścić organizm z toksyn? Kliknij!


Na kaca

Dzięki właściwościom oczyszczającym organizm, kefir jest świetnym sposobem na łagodzenie skutków nadużycia alkoholu.


Inny niezawodny sposób na kaca. Kliknij!

Inny niezawodny sposób na kaca. Kliknij!


Na choroby

Zawarte w kefirze bakterie probiotyczne - oraz substancje wydzielające się w czasie jego trawienia - działają bardzo korzystnie także na funkcjonowanie układu odpornościowego. Niebagatelną rolę w obronie przed drobnoustrojami odgrywają także zawarte w nim witaminy, minerały i łatwo przyswajalne białka.

W wielu badaniach potwierdzono także, że kefir zmniejsza ryzyko infekcji układu pokarmowego, a nawet infekcji intymnych. Jest antybakteryjny, działa także hamująco na namnażanie się grzybów.


Na nowotwory

Regularne spożywanie kefiru działa antynowotworowo, a to m.in. dzięki temu, że sprzyja on biodegradacji kancerogennych azotynów. Guzy nowotworowe wywołane u myszy, pod wpływem kefiru zmniejszały się lub wręcz zanikały z czasem. Sprawdzono także działanie kefiranu na raka płuc u myszy i także stwierdzono jego dużą skuteczność.


Przy nietolerancji laktozy (!)

Badania potwierdziły, że niektóre kefiry można pić także wtedy, kiedy cierpimy na nietolerancję laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Podobnie działa jogurt.


Dieta dla cukrzyka nie istnieje?! Kliknij!

Dieta dla cukrzyka nie istnieje?! Kliknij!


Dla cukrzyków i nie tylko

Większość produktów mlecznych (z wyjątkiem tych słodzonych i owocowych) ma niski indeks glikemiczny (IG). Wysoki indeks glikemiczny oznacza, że po zjedzeniu danego produktu, bardzo szybko podnosi się poziom glukozy we krwi, po czym gwałtownie spada. Niski z kolei zapewnia powolne podnoszenie się i opadanie cukru. Badania pokazują, że jedzenie produktów o wysokim IG zwiększa ryzyko otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet nowotworów.

Indeks glikemiczny kefiru wynosi około 36. Z badań przeprowadzonych w 2009 wynika, że kefiry słodzone mogą mieć indeks glikemiczny na poziomie 60, co sprawia, że są w grupie o średnim IG.


Jak zadbać o stawy i kości? Kliknij!

Jak zadbać o stawy i kości? Kliknij!

Zobacz też inne niedocenione produkty: Owsianka | Skórki jabłek | Gruszka

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Kai Ling Kong "Effects of kefirs on glycemic, insulinemic and satiety responses", 2009.
Edward R. Farnworth "Kefir - a complex probiotic " [w:] "Food Science and Technology Bulletin: Functional Foods" 2005.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

margaritula 29 października 2014 Gotujemy 1 do 3 godzin - w zaleznosci od kury. Jezeli wiejska to 3 godziny, jezeli ze sklepu to 1 godzina. W rosole staroposkim jest ziele, listek, wloszczyzna i przypalona cebula.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NorthernKing 27 października 2014 mam grzybka kefirowego w nadmiarze...chętnie odstąpię. Rośnie w tempie zastraszającym

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 27 października 2014 Uwielbiam kefir. Pijam go codziennie na drugie śniadanie lub po treningu. Świetnie działa na układ pokarmowy, dostarcza energii i wielu wartości odżywczych :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń