Konkurs: Jakie jest twoje ulubione jesienne danie?

Odpowiedz na konkursowe pytanie i wygraj jedną z trzech książek Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza pt. "Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek".

Pieczone dynie, pizza z pesto z fioletowego jarmużu, a może esencjonalny bulion z warzyw? Jakie jest twoje ulubione jesienne danie? Podziel się pomysłem i zgarnij fantastyczną książkę „Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek", która zawiera, aż 107 przepisów na przepyszne dania z warzyw dyniowatych. Więcej o książce przeczytasz tutaj.

Konkurs zakończony. Poniżej lista nagrodzonych osób.

Pani Monika

"Jestem łasuchem i za słodkie dałabym się pokroić w kostkę niczym ogórek na sałatkę warzywną :) Jesień kocham za jabłka, za szarlotki, jabłeczniki i wszystko co jabłkowe! Kocham ten zapach unoszący się po domu...zapach cynamonu, prażonych jabłek, wanilii, oraz zapach ciasta...no dla mnie bez jabłek nie ma jesieni, no nie ma i już! Żadne tam dynie, kabaczki i inne cuda nie zastąpią mi szarlotki!!!"

PatiGotuje

"Moje ulubione jesienne danie to prażonki. W moim regionie nazywane również kociołkiem. Jako, że pogoda w jesieni bywa różna i na grilla jest już niekiedy za zimno, wraz z rodziną wieczorem siadamy przy ognisku na którym stawiamy żeliwny kociołek. Wypełniamy go najczęściej kapustą, ziemniakami, dobrze doprawionym mięsem (najczęściej karkówką i nóżkami z kurczaka) i boczkiem. Może nie są to typowo jesienne smaki, ale to danie rozgrzewa, jest sycące i łączy rodzinę. Dla mnie właśnie ten smak i zapach kojarzy się z jesienią."

Pani Daria

"Moim ulubionym jesiennym daniem jest zupa z soczewicy. Co prawda nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotować ją przez cały rok, ale to właśnie jesienią smakuje wyjątkowo. Kroję warzywa w kostkę i w słupki, aby nic się nie zmarnowało. Dodaję soczewicę i sporo pomidorów, żeby w smaku zupy było coś przywodzącego na myśl końcówkę lata. Najważniejszym elementem są jednak przyprawy! Solidnie przyprawiam m.in. majerankiem, ostrą papryką, imbirem, odrobiną kminu rzymskiego i wszystkim o czym mi się zamarzy. Staram się, aby zupa była aromatyczna i rozgrzewająca. Poza tym jest pożywna i sycąca. Nie ma nic, co w jesienne pluchy tak bardzo podnosiło mnie na duchu jak miseczka gorącej zupy z soczewicy."


Pełny regulamin konkursu znajdziesz na następnej stronie. Kliknij >>

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 22540

60 min
29
Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 214

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

5
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4