Ciasta na Boże Narodzenie

Frytki zawstydziły obwarzanka

Frytki Belgijskie serwowane na ul. św. Wawrzyńca 16 okazały się tegorocznym hitem wśród internautów i zwyciężyły w konkursie „Zawstydź obwarzanka i zagłosuj!", w którym wybierano wyjątkowy produkt kulinarny Krakowa.

Drugie miejsce zdobyła Kremówka z Cocktail-baru Cukierni „Czarodziej" z ul. Karmelickiej 15, a trzecie Krakowski Kumpir z ul. Grzegórzeckiej 3.

W drugim etapie konkursu internauci wypełnili 1937 ankiet. Głosować można było na jedną z siedmiu propozycji, które wskazali w pierwszym etapie oraz na sześciu laureatów zeszłorocznej edycji konkursu. W sumie internauci wybrali 13 przysmaków, których można skosztować w naszym mieście. Swoje głosy, oprócz licznego grona krakusów i mieszkańców całej Polski, oddawały m.in. osoby z Chin, Stanów Zjednoczonych, Kanady, Wielkiej Brytanii, Belgii, Niemiec, Węgier czy Francji.

W konkursie zwyciężyły Frytki Belgijskie z ul. św. Wawrzyńca 16, otrzymując 433 ważnych głosów. II miejsce (z ilością 325 głosów) zdobyła Kremówka z „Czarodzieja" - ul. Karmelicka 15, III miejsce (270 głosów), otrzymał Krakowski Kumpir, który można kupić przy ul. Grzegórzeckiej 3.

Kolejne miejsca zajęły: kiełbaska z niebieskiej Nyski (parking przy Hali Targowej), ciastko Dzwon Zygmunta z Cukierni Starowicz (ul. św. Wawrzyńca 32), lody tradycyjne z ul. Starowiślnej, Sznycel Olbrzym z Kompani Kuflowej „Pod Wawelem" (ul. św. Gertrudy 26-29), Torty z Galerii Tortów Artystycznych (ul. Bożego Ciała 22), zapiekanki z ul. Balickiej (pętla w Bronowicach), śledzie z Ambasady Śledzia (ul. Stolarska 8/10), Zapiekanki Bieńczyckie (Bieńczycki Plac Targowy), zapiekanki od Endziora oraz Pierogi z Jadłodajni u Stasi (ul. Mikołajska 16).

W konkursie można było wygrać atrakcyjne nagrody takie jak: Pobyt w Krakowie w Hotelu Hilton Garden Inn Kraków (wygrała p. Anula z Grodziska Wielkopolskiego). W uzasadnieniu swojego głosu oddanego na lody z ul. Starowiślnej napisała: „Przez 8 lat w Krakowie (mieszkałam tam, mój Boże...) zjadłam tych lodów pysznych z tysiąc litrów być może... Wydają się tak smaczne, jak domowe wyroby, żadnych chemicznych figli (rzadkość współczesnej doby), kilka smaków zaledwie, lecz smaków tak bogatych, że człek się czuje bosko, niczym anioł skrzydlaty! Ich wspomnienie w mej duszy w specjalnym miejscu chowam - i tęsknię do tych lodów - mocno, jak do Krakowa! :)"

Pobyt w Krakowie w Hotelu Aspel wygrała p. Joanna z Tuchowa, która swym wyznaniem zawstydziła obwarzanka:

„O krakowski Obwarzanku - uwielbiam Cię chrupać o poranku,

Ty Jesteś wspaniały w kawałku i cały,

Gdy jestem w Krakowie nigdy nie zapominam o Tobie."

Voucher na kolację w krakowskiej restauracji Magnifica w Farmona Hotel Business & SPA, wygrała p. Iwona z Krzeszowic. W uzasadnieniu głosu na Frytki Belgijskie, kupowane na ul. św. Wawrzyńca 16 napisała: „Sprawiają, że można na nowo pokochać niedocenianego, zapomnianego ziemniaka:) ".

Zaproszenie dla 2 osób na Bufet Surf&Turf w Radissonblu Hotels & Resorts wygrała p. Agnieszka z Krakowa, która swą sympatię do krakowskiej kremówki opisała tak:

„Taka kremówka to jest coś,

musi jej spróbować każdy gość,

W środku budyń i śmietana

z wierzchu cukrem posypana.

Każda panna nawet na diecie potwierdzi, że lepszej nie jadła w świecie".

 

Podwójne zaproszenie na lunch do Amarone Ristorante wygrała p. Aleksandra z Krakowa, która w swym opisie Krakowskiego Kumpiru napisała m.in.: „[...]Ziemniak [...] może sam w sobie być królem dań, na co niezbity dowód stanowi jego kreatywne przyrządzenie go przez ekipę "Krakowskiego Kumpira". Finezyjny smak warzyw i mięsa z porywającymi sosami np. Tysiąca Wysp nasycą każdego głodomora, nawet najbardziej wymagającego. [...]"

Nagrody otrzymali także: p. Michał i p. Grzegorz z Krakowa (podwójne zaproszenie na dowolnie wybrany koncert w ramach Festiwalu Sacrum Profanum), p. Bartosz, p. Agnieszka, p. Żaneta, p. Jan z Krakowa i p. Katarzyna z Wadowic (podwójne zaproszenie do Centrum Wspinaczkowego Forteca), p. Jacek, p. Albin z Krakowa i p. Marcin z Wieliczki (podwójne zaproszenia na dowolne spektakle do Teatru Groteska), p. Aron i p. Tomasz z Krakowa (Podwójne zaproszenie na lunch do Amarone Ristorante), p. Klaudia z Golina (pobyt w Hotelu Aspel w Krakowie) i p. Jacek z Siedlec (pobyt w Hotelu Monika w Krakowie).

Gratulacyjne dyplomy otrzymają wszyscy przedsiębiorcy, których produkty brały udział w plebiscycie, a zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymają także pamiątkowe statuetki podczas Finału 9. edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji, zaplanowanej na 13 czerwca (piątek).

Przypomnijmy, że konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! rozpoczął się 23 kwietnia i zakończył 1 czerwca br. Jego celem było wskazanie przez internautów produktu kulinarnego kupionego w krakowskich restauracjach lub innych punktach gastronomicznych, który szczególnie zapada w pamięć ze względu na wyjątkowy smak.

Konkurs „Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! „ jest realizowany (jako dodatkowa kategoria) w ramach 9. edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2014, której organizatorem jest Urząd Miasta Krakowa, przy współpracy z Krakowską Kongregacją Kupiecką, Krakowskim Biurem Festiwalowym i Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.

 

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Kolorowy makowiec

Piękny, kolorowy i świąteczny makowiec :) cieszy oko i podniebienie. Przepis...

Odsłon: 7164

>60 min
30
Śniadania Puszysty omlet

Dzisiaj na prośbę męża puszysty omlecik z szynką, pomidorkiem oraz cebulką zi...

Odsłon: 172

15 min
8
Desery Czekoladowy blok ciasteczkowo - bakaliowy

Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i postanowiłam go...

Odsłon: 600

60 min
17
Zupy Barszcz ukraiński

Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potra...

Odsłon: 454

>60 min
9
Dania główne sznycle w sosie miodowym

Sznycle wieprzowe polane łagodnym sosem miodowym ubarwią nasz niedzielny obiad.

Odsłon: 104

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dodawaj do kawy zamiast zwykłego mleka. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Kawa to napój, który warto pić, jak najczęściej, nie tylko pobudza, ale i korzystnie wpływa na układ krążenia, wpływa pozytywnie na układ krążenia,...

6
Informacje Jak zrobić wigilijne gołąbki, aby wyszły idealnie? Będą pyszne jak u babci

Są takie dania, które po prostu muszą pojawić się na wigilijnym stole, np. barszcz czy ryba. A co z gołąbkami? W niektórych domach to potrawa, któr...

29
Informacje Najlepszy koktajl na wzmocnienie odporności z pyłkiem pszczelim. Oto przepis

Wiele mówi się o właściwościach miodu, nie wszyscy wiedzą jednak, że równie cennym, a właściwie jeszcze bardziej wartościowym produktem, jest pyłek...

2
Informacje Jak gotować groch? W takim wydaniu jeszcze go nie jadłeś!

Groch to jeden z najbardziej wartościowych, ale jednocześnie niedocenianych produktów w kuchni. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak odżywczą moc w so...

2