Wyłoniliśmy laureatów II tygodnia konkursu!

Drugi tydzień konkursu za nami. Zobaczcie, jakie przepisy z makaronem Barilla w roli głównej zostały nagrodzone.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pana Krzysztofa W. z Kutna. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pan Witold S. z Katowic (zobacz przepis), Pani Julianna B. z Lublina (zobacz przepis), Izabela K. z Warszawy (zobacz przepis) oraz Pan Józef P. z Bydgoszczy (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

 

Przepis Pana Krzysztofa W. z Kutna: Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Potrzebne będą:

200 g makaronu Spaghetti no5 Barilla
2 duże ząbki czosnku 1 mała świeża papryka chili
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki natki pietruszki

Green curry

400 ml mleka kokosowego
1 łyżka zielonej pasty curry
100 ml śmietany (minimum 22%)
250 g filetu drobiowego
1 mała cukinia
1 zielona papryka
1 limonka (lub 0,5 cytryny)
150 g pędów bambusa
100 g kiełków fasoli mung
1 łyżka oliwy
sól

Przygotowanie sosu:

Myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę filet. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w plastry i później na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwę. Podsmażamy mięso. Dodajemy paprykę i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i smażymy. W osobnym naczyniu łączymy mleko kokosowe, pastę curry i śmietanę do dokładnego wymieszania składników. Dodajemy sok i skórkę limonki. Zalewamy mięso i warzywa znajdujące się na patelni. Zmniejszamy moc palnika i dusimy. Po około 15 minutach dodajemy kiełki fasoli i pędy bambusa. Solimy według upodobań.

Przygotowanie makaronu:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy jak zacznie wrzeć. Makaron Barilla wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 7 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Należy pozostawić około 100 ml wody z gotowania makaronu. W tym czasie siekamy czosnek, natkę i chili. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy około 30 sekund. Dodajemy paprykę chili i smażymy chwilę. Dodajemy makaron Barilla i mieszamy dokładnie, żeby pokrył się oliwą i przyprawiamy. Wlewamy część wody z gotowania i smażymy do odpowiedniego podgrzania makaronu. Na koniec mieszamy z posiekaną natką. Serwujemy razem z sosem green curry.

Zobacz zwycięski przepis Pana Witolda S. z Katowic, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4