Do góry

Ambition

Krem kukurydziany z mlekiem kokosowym

Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni.

Składniki:
- włoszczyzna
- 4 słodkie kukurydze
- łyżka masła klarowanego
- dwa plastry imbiru
- plaster świeżego korzenia kurkumy
- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
- sól
- świeżo mielony pieprz czarny
- 1 papryczka chilli
- garść poszatkowanej kolendry
- limonka

Sposób przygotowania:

Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję na krążki, trzy pozostałe okrawam z ziaren. Rozgrzewam łyżkę masła klarowanego w garnku, podsmażam na nim dwa grube plastry imbiru, plaster świeżej kurkumy, włoszczyznę i pokrojoną na krążki kukurydzę.

Dodaję sól, świeżo mielony czarny pieprz i ostrą papryczkę wg uznania. Całość zalewam wodą i gotuję aż warzywa będą miękkie. Odławiam z garnka marchewki, krążki kukurydzy i wszystko co jest w ciemniejszym kolorze, dorzucam do gotującego się wywaru pozostałe ziarna kukurydzy i gotuję je przez następne 10 minut. Całość przelewam do miski, miksuję blenderem na gładki krem, dosmaczam, dodaję 1/2 szklanki podgrzanego mleka kokosowego i serwuję na świeżo.

Najlepiej zupę posypać poszatkowaną kolendrą, podać z kawałkiem limonki, marchewką, krążkiem kukurydzianym nieco opalonym nad ogniem i łyżką jogurtu lub mleka kokosowego.

 

Cooknij to!: Krem kukurydziany na INTERIA.TV.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń