Kremowa przyjemność od Piątnicy
Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję.
REKLAMA
Idealną propozycją dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser śmietankowo - kremowy Piątnicy, która jako jedyna firma w Polsce produkuje ser mascarpone. Produkt ma postać lekkiego, delikatnego kremu - wyglądem przypomina masło lub gęstą śmietanę. Cechuje go aksamitna konsystencja oraz delikatny, naturalnie mleczny, słodki smak.
Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy doskonale nadaje się do przygotowywania ciast oraz deserów, m.in. do przyrządzenia słynnego włoskiego tiramisu z kawą i amaretto. Produkt idealnie sprawdza się także podczas przygotowywania dań obiadowych, takich jak penne, czy naleśniki. Ze względu na swoją konsystencję, z powodzeniem zastępuje śmietanę w sosach do mięs, ryb i makaronu. Ponieważ Mascarpone ser śmietankowo-kremowy doskonale się rozprowadza, wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, np. z odrobiną konfitur lub miodu.
Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy dostępny jest w wygodnym opakowaniu
o gramaturze 250 oraz 500 g. Wewnątrz kubka, na spodniej stronie wieczka, zamieszczone zostały przepisy kulinarne z wykorzystaniem włoskiego specjału.
Wszystkim miłośnikom kremowego sera mascarpone OSM Piątnica poleca przepis na wyborne tiramisu.
Składniki:
- 250 g sera Mascarpone Piątnicy
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 2 jaja
- 50 g cukru pudru
- 1 filiżanka mocnej, świeżo parzonej kawy
- 50 g likieru amaretto, likieru kawowego lub rumu (do wyboru)
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ucierać do uzyskania białej masy. Delikatnie wymieszać z Mascarpone, dodać ubite białka. W szklanym, podłużnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z dodatkiem amaretto, położyć warstwę kremu, ułożyć następną warstwę biszkoptów i kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao.
Średnia wartość odżywcza 100 g sera Mascarpone Piątnicy to 394 (kcal).
Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy doskonale nadaje się do przygotowywania ciast oraz deserów, m.in. do przyrządzenia słynnego włoskiego tiramisu z kawą i amaretto. Produkt idealnie sprawdza się także podczas przygotowywania dań obiadowych, takich jak penne, czy naleśniki. Ze względu na swoją konsystencję, z powodzeniem zastępuje śmietanę w sosach do mięs, ryb i makaronu. Ponieważ Mascarpone ser śmietankowo-kremowy doskonale się rozprowadza, wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, np. z odrobiną konfitur lub miodu.
Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy dostępny jest w wygodnym opakowaniu
o gramaturze 250 oraz 500 g. Wewnątrz kubka, na spodniej stronie wieczka, zamieszczone zostały przepisy kulinarne z wykorzystaniem włoskiego specjału.
Wszystkim miłośnikom kremowego sera mascarpone OSM Piątnica poleca przepis na wyborne tiramisu.
Składniki:
- 250 g sera Mascarpone Piątnicy
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 2 jaja
- 50 g cukru pudru
- 1 filiżanka mocnej, świeżo parzonej kawy
- 50 g likieru amaretto, likieru kawowego lub rumu (do wyboru)
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ucierać do uzyskania białej masy. Delikatnie wymieszać z Mascarpone, dodać ubite białka. W szklanym, podłużnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z dodatkiem amaretto, położyć warstwę kremu, ułożyć następną warstwę biszkoptów i kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao.
Średnia wartość odżywcza 100 g sera Mascarpone Piątnicy to 394 (kcal).
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Mięsny farsz z pieczarkami do krokietów
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 114
7
Dania główne
Filet z kurczaka z ryżem oraz warzywami
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2625
5
Desery
Jabłecznikowe kostki
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
- Walentynki
- Dietetyczne
- Owoce
- Jabłka
- Jajka
- Podroby
- Orzechy
- Migdały
- Przyprawy
- Cynamon
- Płatki
- Ciasta
- Jajka
Odsłon: 160
3
REKLAMA