Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
3przepisyna
AMONIACZKI
Przepisy zebrane przez: andrzej861

Spis treści

  • Amoniaczki3
  • Amoniaczki4
  • Ciastka amoniaczki5

Amoniaczki

Autor: Daniel-Coceancig
Przepisów: 60 Ocena: 566
  • > 6 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 10 g amoniaku spożywczego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mleka

Sposób przygotowania

1 Wszystkie składniki oprócz kakao połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części, a do drugiej dodaj kakao.
Oba ciasta odstaw do lodówki na 1 godzinę.
2 Ciasto nie powinno być rzadkie, a powinno się dać je rozwałkować na arkusz o grubości około 1 cm.
Rozwałkuj ciasto jasne i ciemne na w/w grubość i nałóż na siebie, a następnie zwiń w rulon.
Przy pomocy noża pokrój je w plastry o grubości 1 cm i lekko spłaszcz np. dnem od szklanki.
3 Piecz całość w piekarniku przez 10-12 min w temperaturze 170 stopni na termoobiegu. Studź na kratce

Twoje notatki do przepisu

Amoniaczki Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.