Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
9przepisówna
Babki
Przepisy zebrane przez: Kapucynka1909

Spis treści

  • Babka piaskowa pyszna i zawsze się udaje3
  • Baba cytrynowa na mascarpone 5
  • Pyszna babka trio-kolorowa babka wielkanocna 3 smaki6
  • Babka kefirowa8
  • Lemon loaf - ciasto bardzo cytrynowe10
  • Babka cytrynowa12
  • Babka z kawałkami czekolady13
  • babka cytrynowa...15
  • Babka pomarańczowa z lukrem16

Babka piaskowa pyszna i zawsze się udaje

Autor: kulinarneprzygody
Przepisów: 141 Ocena: 6652
  • 5-6 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • Jajko 5 wielkość M lub 4 wielkość L
  • Mąka tortowa szklanka ok. 170 g
  • Mąka ziemniaczana szklanka ok. 190 g
  • Olej rzepakowy szklanka 250 ml
  • Cukier 3/4 szklanki 140 g
  • Proszek do pieczenia łyżeczka z lekka górką

Sposób przygotowania

1 Jajka w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem. Miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Na najwolniejszych obrotach miksera wolnym strumieniem wlać olej.

Do masy jajecznej przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodatkowo dodałam cukier waniliowy oraz olejek migdałowy. Zmiksować wszystko na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.



2 Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem oraz obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Moja babka piekła się 50 minut. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika wyjąć z blaszki. Po przestudzeniu posypać pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Babka piaskowa pyszna i zawsze się udaje Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.