Sposób przygotowania
1
WAŻNE
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
200g serka kremowego dajemy do mkrofali na 30s
i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dodajemy mleko i mieszamy.
2
(jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu)
Następnie dodajemy roztopione masło i wszystko mieszamy trzepaczką.
Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki)
3
Po dodaniu jednego żółyka wszystko mieszamy, dodajemy kolejne i znów mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy.
4
Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
5
W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz.
Ma nam powstać sztywna masa.
6
Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszytej masy.
7
Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem.Masę wlewamy do tortownicy.Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.
8
Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temp do 170 stopni.
9
Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut.
Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia.
10
Minimalnie opadnie, co jest normalne, ale i tak pozostanie wysoki i niezwykle puszysty i piankowy.
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.
11
I gotowe :)
12
:)
Twoje notatki do przepisu