Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
BARBARKA
Przepisy zebrane przez: Ze smakiem

Spis treści

  • Sernik japoński-bajecznie lekki, piankowy, puszysty-najlepszy :) Japanese cheesecake3

Sernik japoński-bajecznie lekki, piankowy, puszysty-najlepszy :) Japanese cheesecake

Autor: smaki-katriny
Przepisów: 247 Ocena: 10282
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • *przepis na tortownicę o średnicy 18cm
  • -200g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia (ja użyłam Wieluń)
  • -150ml mleka -30g masła -4 jajka
  • -80g cukru -70g mąki pszennej tortowej
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej -sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

1
WAŻNE
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej


200g serka kremowego dajemy do mkrofali na 30s
i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dodajemy mleko i mieszamy.

2 (jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu)

Następnie dodajemy roztopione masło i wszystko mieszamy trzepaczką.
Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki)

3 Po dodaniu jednego żółyka wszystko mieszamy, dodajemy kolejne i znów mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy.

4 Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

5 W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz.
Ma nam powstać sztywna masa.

6 Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszytej masy.

7 Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem.Masę wlewamy do tortownicy.Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.

8 Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temp do 170 stopni.

9 Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut.
Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia.

10
Minimalnie opadnie, co jest normalne, ale i tak pozostanie wysoki i niezwykle puszysty i piankowy.
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.



11 I gotowe :)

12 :)

Twoje notatki do przepisu

Sernik japoński-bajecznie lekki, piankowy, puszysty-najlepszy :) Japanese cheesecake Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.