Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
28przepisówna
Bez pieczenia
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem3
  • Rafaello ( na herbatnikach )4
  • Ciasto Snikers bez pieczenia6
  • Ciasto kokosowe z galaretką7
  • * Biała dama *9
  • moja Krówka11
  • Ciasto bananowo - karmelowe bez pieczenia13
  • Chałwowe ciasto bez pieczenia14
  • Sernik bez pieczenia15
  • Toffi orzechowe bez pieczenia16
  • Rafaello na krakersach - przepis bez pieczenia18
  • Szybkie ciasto bez pieczenia20
  • Snickers bez pieczenia21
  • Ciasto krówka(bez pieczenia)23
  • Rafaello- szybkie ciasto bez pieczenia24
  • Ciasto toffi bez pieczenia26
  • Sernik na zimno27
  • Budyniowiec (cytrynowy)29
  • Orzechowe ciasto na krakersach.31
  • Tort z musem brzoskwiniowym z kaszą manną w roli głównej32
  • 3BiT33
  • 3BIT35
  • Sernik bez sera36
  • Ciasto Snickers38
  • Tiramisu40
  • letnie ciacho42
  • Tiramisu44
  • niespodzianka z krakersami45

Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem

Autor: Nemezja
Przepisów: 198 Ocena: 6040
  • > 6 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm; szklanka o pojemności 250 ml)
  • Masa z kajmakiem:
  • Masa krówkowa (kajmak) 460 g
  • Serek mascarpone 250 g
  • Śmietana 30% 300 ml (schłodzić)
  • Żelatyna w proszku 3 łyżeczki
  • Masa kokosowa:
  • Budyń śmietankowy bez cukru 2 szt. (w sumie 80 g)
  • Mleczko kokosowe 400 ml
  • Mleko 350 ml
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Wiórki kokosowe 1 szklanka
  • Polewa:
  • Czekolada z zawartością co najmniej 45% kakao 150 g
  • Miód naturalny 1 łyżeczka
  • Śmietana 30% 70 ml
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki kakaowe 450 g
  • Wiórki kokosowe 4 łyżki (do dekoracji)
  • Migdały do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1 Masa kokosowa:

W zimnym mleku rozmieszać budynie.

Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, gdy rozpuści się cukier dodać wiórki kokosowe. Mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem, ale smak będzie mniej kokosowy.

Mleczko zdjąć na chwilę z palnika i dokładnie wymieszać z rozmieszanym wcześniej budyniem. Gotować wszystko na minimalnej mocy palnika ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu.

Ugotowaną masę kokosową odstawić na około 5 minut, aby nieco przestygła.

Następnie jeszcze ciepłą masę rozsmarować na herbatnikach, którymi wcześniej wyłożyć dno formy i przykryć masę drugą warstwą herbatników.

Na czas przygotowywania masy z kajmakiem formę wstawić do lodówki.
2 Masa z kajmakiem:

Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, po czym delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodawać po łyżce serek mascarpone, a gdy serek będzie już wmieszany, powoli miksują dodawać masę kajmak. Na koniec w trakcie miksowania dodać cienką strużką wystudzoną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników.

Masę z kajmakiem wyłożyć na herbatnikach i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Wstawić na chwilę do lodówki.
3 Polewa:

Czekoladę rozdrobnić, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ciągle mieszać, aby powstała jednolita konsystencja.

Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi migdałami.

Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.