Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
60przepisówna
biszkopt
Przepisy zebrane przez: Anka71

Spis treści

  • Biszkopt z serkiem mascarpone3
  • Kawowo-czekoladowy5
  • ciasto jogurtowe7
  • Kostka alpejska z bezami9
  • Bounty10
  • Biszkopt11
  • WALENTYNKOWY DESER12
  • Ciasto palce lizać13
  • Piramida15
  • Kolorowiec17
  • Ciasto wielosmakowe18
  • Rolada tiramisu20
  • Fanta Kuchen czyli biszkopt idealny21
  • Piankuś23
  • Cytrynowiec25
  • JEŻYK26
  • Ciasto kawowe28
  • Ciasto z budyniem29
  • Ciasto "Krokodyle oczy"31
  • Biała Dama z nutą advokata33
  • Biszkoptowa szachownica34
  • Biszkopt przekłdany lekką masą35
  • pół biszkopt lub babka p. Ani36
  • Moja "Bomba"37
  • Świnka Peppa39
  • placek z chałwą40
  • Ciasto z kremem malibu42
  • shrek44
  • Rolada czekoladowa45
  • Kokosaneczka46
  • Brutta cativa48
  • Cappucino z kokosem49
  • Bogini wenus51
  • Rudzielec53
  • Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną.55
  • ciasto z chałwą56
  • Ciasto z coca-colą57
  • Milky way58
  • KLOROWE CIASTO59
  • Shrek60

Kawowo-czekoladowy

Autor: jagoda114
Przepisów: 67 Ocena: 1235
  • > 6 os.
  • 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • jajka, 10 szt
  • mąka, 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana, 5 łyżek
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier, 10 łyżek
  • kakao, 2 płaskie łyżki
  • masło, 1 kostka
  • budyń waniliowy, 2 szt
  • czekolada gorzka, 1 szt
  • kawa rozpuszczalna do ponczu, 1 łyżka
  • mleko, 600 ml
  • cukier puder, 4 łyżki
  • biszkopty okrągłe, 1 op

Sposób przygotowania

1 Biszkopt jasny: ubić 5 białek na pianę, dodać 5 łyżek cukru, 5 żółtek i na koniec 2,5 łyżki mąki pszennej i 2,5 ziemniaczanej i łyżeczkę proszku, delikatnie wymieszać, wylać na blachę, upiec. Podobnie ciemny, ale razem z mąką dodać kakao. Kawę zalać 0,5 szklanki wrzątku, wystudzić.
2 Ugotować budyń, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, utrzeć masło, dodawać zimny budyń, masę podzielić na pół, jedną posłodzić cukrem pudrem, do drugiej dać czekoladę, jeśli ktoś lubi słodszą można dosłodzić
3 Ciemny biszkopt nasączyć gorzką, kawą, dać jasny krem, biszkopty umoczone w kawie, ciemny krem, jasny nasączony kawą biszkopt. Wierzch posmarowałam masą i posypałam kakao, ale można dać polewę. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kawowo-czekoladowy Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.