Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
85przepisówna
biszkopt
Przepisy zebrane przez: izunia169

Spis treści

  • Ciasto z galaretką3
  • Łabędzi puch4
  • Cappuccynka5
  • tort ambasador7
  • Biszkopt z truskawkami w galaretce8
  • Delicja Makowa10
  • ciasto "Amore"11
  • Ciasto z masą kokosową i galaretką12
  • Biszkopt kakaowy I13
  • Czekoladowo-gruszkowe14
  • Biszkopt z galaretką i śmietaną z czekoladą15
  • Biszkopt z kremem budyniowy i galaretką16
  • Rolada biszkoptowa ze śnieżką.18
  • biszkopt kakaowy... 19
  • biszkopt rzucany.... 21
  • Czekoladowa chmurka :)23
  • shrek24
  • CIASTO DO KAWY25
  • Ciasto Shrek26
  • Biszkopt z masa serową i galaretką28
  • Ciasto z kaszą manną i owocami30
  • Biszkopt z masą cytrynową32
  • Mleczna kanapka33
  • Tort34
  • Biszkopt z kremem cytrynowym35
  • ciasto urodzinowe36
  • Ciasto z jabłkami37
  • Biszkopt przekładany masą38
  • Kolorowy zawrót głowy40
  • BISZKOPT Z BANANAMI41
  • Ciasto z kremem budyniowym42
  • Różowy biszkopt43
  • Ciasto z kremem krówkowym.45
  • Rolada z kremem47
  • Ciasto cappucino48
  • Biszkopt klasyczny50
  • Biszkoptowa szachownica52
  • Zig Zap54
  • Biszkopt56
  • z pierniczkami58

Ciasto z galaretką

Autor: monialubi
Przepisów: 229 Ocena: 2148
  • > 6 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • Ciasto: 100g masła
  • 3/4 szklanki białek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g migdałów w płatkach
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • Pianka: 200ml mleka skondensowanego 7,5%
  • 2-3 galaretki dowolnego koloru

Sposób przygotowania

1 Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
2 Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, odstawić.
3 W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, skórkę cytrynową i migdały. Dodać masło i sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite białka i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić.
4 Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić. Do płynnej galaretki wlać mleko skondensowane i ubijać razem 2-3 minuty. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki, do stężenia.
Kolejną galaretkę (lub dwie) rozpuścić we wrzątku (500ml lub 1l) i wylać na stężałą piankę. Ponownie wstawić do lodówki.


Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Ciasto z galaretką Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.