Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
bułeczki drożdżowe
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • bułeczki drozdzowe3

bułeczki drozdzowe

Autor: mysz204
Przepisów: 48 Ocena: 949
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • przystępne

Składniki:

  • 0,5kg maki tortowej
  • 0,5szkl cukru
  • Cukier wanilinowy
  • cwierc szklanki oleju
  • 30g drozdzy
  • 1 jajo
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1 drodze rozetrzec z lyzka cukru i maki i dodac do reszty skladnikow. dobrze wyrobic by ciasto bylo elastyczne. odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci ( w cieple miejsce) . po wyrosnieciu wyrobic jeszcze raz. Odrywac kawalki ciasta i walkowac owalne kolka w ktorych robic po dwa naciecia pionowe a miedzy nie ukladac nadzienie( w moim przypadku bialy ser). kazdy koniec buleczki przeciagnac przez przeciwlwgle naciecie. posmarowac rozbeltanym jajem i piec w nagrzanym piekarniku okolo 20 min 170st. mozna polukrowac. LUKIER: 1 lyzka kwasnej smietany i filizanka cukru pudru. Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

bułeczki drozdzowe Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.