Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
2przepisyna
Bułeczki drożdżowe
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • Bułeczki drożdżowe3
  • Bułeczki drożdżowe4

Bułeczki drożdżowe

Autor: bitedelite
Przepisów: 6 Ocena: 73
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • mąka, 500 g
  • świeże drożdze, 15 g
  • ciepłe mleko, 250 ml
  • woda, 175 ml
  • jajko, 1 sztuka
  • Miękkie masło, 20 g
  • cukier, 1 łyżeczka
  • sól, 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania

1 Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i zalać wszystko 50 ml mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
2 W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać rozmącone jajko i drobno pokrojone miękkie masło.Wlać drożdże.Dolać część mleka i zacząć zagniatać ciasto.Powoli dolewać kolejne porcje mleka i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na godzinę.
3 Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki.
4 Obtoczyć je w mące i odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
5 Piec 15 min. w temp. 180 ºC

Twoje notatki do przepisu

Bułeczki drożdżowe Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.