Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
3przepisyna
Bułeczki drożdżowe, ciasteczka
Przepisy zebrane przez:

Spis treści

  • drozdzowe buleczki z budyniem i dzemem3
  • Zatapiane rogaliki5
  • Bułeczki drożdżowe z dziką różą7

drozdzowe buleczki z budyniem i dzemem

Autor: anetaa26
Przepisów: 168 Ocena: 5131
  • 5-6 os.
  • 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • CIASTO: maka, 0,5 kg
  • drozdze, 25g
  • mleko, 250 ml
  • cukier, lyzeczka
  • sol, szczypta
  • olej, 100 ml
  • zoltko, 1
  • nadzienie: mleko, 400 ml
  • budyn waniliowy z cukrem, 1 torebka
  • dzem wisniowy, kilka lyzek
  • jajko, 1 szt

Sposób przygotowania

1 CIASTO: Do cieplego (ale nie goracego!) mleka wkladamy drozdze, wsypujemy cukier i dokladnie mieszamy, tak, by nie bylo grudek. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy rozczyn do wyrosniecia. Do miski wsypujemy 400g maki, dodajemy olej, sol i zoltko, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto- podsypujac pozostala maka. Odstawiamy ciasto na 30-40 minut do wyrosniecia w cieple miejsce.
2 NADZIENIE: Z 400 ml mleka odlewamy 150 ml, pozostale mleko wlewamy do garnka, stawiamy na gazie. Do pozostalego wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, by nie bylo grudek. Kiedy mleko zacznie wrzec, wlewamy rozrobiony budyn, gotujemy ciagle mieszajac ok minuty- dwoch. Odstawiamy go do wystudzenia.
3 Wyrosniete ciasto rozwalkowywujemy na grubosc ok 1,5 cm. Szklanka wycinamy krazki, ukladamy je na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Na srodku kazdego krazka robimy wglebienie (np. dolna czescia kieliszka od wodki). Dno wglebienia smarujemy dzemem, na to wykladamy po lyzeczce- poltorej budyniu. Boki buleczek smarujemy roztrzepanym jajkiem- pieczemy ok 30 min (az sie zezloca) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przykrywamy sciereczka i zostawiamy do wystygniecia.
4 CIASTO: Do cieplego (ale nie goracego!) mleka wkladamy drozdze, wsypujemy cukier i dokladnie mieszamy, tak, by nie bylo grudek. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy rozczyn do wyrosniecia. Do miski wsypujemy 400g maki, dodajemy olej, sol i zoltko, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto- podsypujac pozostala maka. Odstawiamy ciasto na 30-40 minut do wyrosniecia w cieple miejsce.
5 NADZIENIE: Z 400 ml mleka odlewamy 150 ml, pozostale mleko wlewamy do garnka, stawiamy na gazie. Do pozostalego wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, by nie bylo grudek. Kiedy mleko zacznie wrzec, wlewamy rozrobiony budyn, gotujemy ciagle mieszajac ok minuty- dwoch. Odstawiamy go do wystudzenia.
6 Wyrosniete ciasto rozwalkowywujemy na grubosc ok 1,5 cm. Szklanka wycinamy krazki, ukladamy je na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Na srodku kazdego krazka robimy wglebienie (np. dolna czescia kieliszka od wodki). Dno wglebienia smarujemy dzemem, na to wykladamy po lyzeczce- poltorej budyniu. Boki buleczek smarujemy roztrzepanym jajkiem- pieczemy ok 30 min (az sie zezloca) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przykrywamy sciereczka i zostawiamy do wystygniecia.

Twoje notatki do przepisu

drozdzowe buleczki z budyniem i dzemem Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.