Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
bulki z nadzieniem
Przepisy zebrane przez: wrona1960

Spis treści

  • Bułeczki mleczne z nadzieniem3

Bułeczki mleczne z nadzieniem

Autor: bryssska
Przepisów: 538 Ocena: 17992
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 jaja
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka łyżek marmolady z róży

Sposób przygotowania

1 Do ciepłego mleka dodajemy drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru. Dokładnie mieszamy.

2 I odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3 Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i z przesianą mąką.

4 Składniki lekko wyrabiamy, gdy się połączą dodajemy roztopione, letnie masło i pianę ubitą na sztywno z białek.

5 Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

6 I odstawiamy do wyrośnięcia.

7 Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę.

8 Ciasto dzielimy na równe części, każdą lekko wałkujemy i wycinamy szklanką koła, a na środek każdego koła kładziemy łyżeczkę marmolady.

9 Zlepiamy brzegi.

10 I układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce, miejscem zlepienia do spodu i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

11 Podrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut.

12 Zrumienione dobrze wyrośnięte układamy w koszyku.

13 Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Bułeczki mleczne z nadzieniem Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.