1
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej oraz sok z cytryny.
Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. 2/3 mieszanki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy.
Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki).
2
Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka).
Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto możemy wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ucieramy lukier. Gotowym polewamy zimne ciasto.
Twoje notatki do przepisu
Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.