Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
10przepisówna
C U K I N I A
Przepisy zebrane przez: Azja69

Spis treści

  • Cytrynowe ciasto z cukinią 3
  • Faszerowana cukinia4
  • Cukinia zapiekana z serem5
  • cukinia z farszem6
  • Cykoria zapiekana z boczkiem7
  • Zapiekana cukinia8
  • Cukinia faszerowana10
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym12
  • Cukinia faszerowana grzybami 14
  • Cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą16

Cytrynowe ciasto z cukinią

Autor: dragonik7
Przepisów: 95 Ocena: 1495
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
  • Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

1 Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej oraz sok z cytryny.

Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. 2/3 mieszanki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy.

Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki).

2 Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka).

Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto możemy wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ucieramy lukier. Gotowym polewamy zimne ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Cytrynowe ciasto z cukinią Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.