Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
1przepisna
chleb
Przepisy zebrane przez: mdkamila

Spis treści

  • Chleb molowy :)3

Chleb molowy :)

Autor: Mole3
Przepisów: 108 Ocena: 2581
  • 3-4 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • Maką pszenna, 30 dkg
  • mąka żytnia, 20 dkg
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • Miód, 1 łyżka
  • woda, 300 ml
  • ziarna słonecznika, 5 dkg
  • sól, 1 łyżeczka
  • drożdże, 5 dkg
  • cukier, szczypta

Sposób przygotowania

1 Wodę podgrzać. W 1/2 z jej ilości rozpuścić drożdże i dodać trochę mąki pszennej. oraz szczyptę cukru. Zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2 W reszcie ciepłej wody rozpuścić miód, dodać też oliwę.
3 W misce wymieszać dokładnie pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i ziarenka (można dać inne, według uznania i smaku).
4 Do mieszanki mączno-ziarnowej dodać wyrośnięty zaczyn i wodę z dodatkami.
5 Wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto jest klejące, więc można dłoń natłuścić oliwą pod koniec.
6 Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
7 Foremki (najczęściej używam keksówek lub wąskich foremek na pieczeń i pasztet) wysmarować oliwą. Na zdjęciu są 3 chlebki, które powstały z 1,5 porcji podanych składników.
8 Przełożyć ciasto do foremek - nie więcej niż do 2/3 wysokości. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Zostawiam czasem i na godzinkę.
9 Piec ok. 35 minut w 160 stopniach, piekarnik z termoobiegiem.
10 Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Chleb molowy :) Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.