Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
16przepisówna
ciasta
Przepisy zebrane przez: tort

Spis treści

  • Słodziak3
  • Ciasto Dukana5
  • Trufle z masy krówkowej6
  • Szarlotka budyniowa8
  • Torcik jogurtowy z owocami9
  • Chmurka10
  • Owocowe "Ptasie mleczko"12
  • Ciasto cytrynowe14
  • Ciasto na śmietance15
  • "Zemsta teściowej"16
  • Kremóweczka a''la wiedeńska17
  • Mikołajkowe muffinki z krówkami i budyniem18
  • Muffinki z budyniem20
  • Jabłecznik z migdałami:}}}22
  • ciasto z kaszy manny24
  • SOCZYSTA BABKA26

Słodziak

Autor: malakucharka
Przepisów: 9 Ocena: 24
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • Biszkopty; upiec dwa jasne biszkopty, każdy z 3 jaj
  • powidło śliwkowe, 280 g
  • Masa ganache: czekolada biała, 5 tabliczek
  • śmietanka kremówka, 500 ml
  • galaretka wiśniowa, 2 szt
  • Kieliszek wódki
  • Na poncz: napar mocnej herbaty, 1 szkl
  • sok z połowy cytryny, trochę alkoholu

Sposób przygotowania

1 Upiec biszkopty odstawić do wystudzenia
2 200 ml śmietanki odlać do rondelka i podgrzać na kuchni.Wrzucić do tego połamane na kostki czekolady i mieszać do rozpuszczenia.Jak uzyskamy gładką masę odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na ok 3 godz.
3 Poncz: połączyć herbatę z sokiem z cytryny i alkoholem. Naponczować obydwa biszkopty. jeden posmarować powidłem.
4 Masę ganache wyjąć i miksować chwilę na najszybszych obrotach, powinna trochę zwiększyć objętość. Ostrożnie dolać alkohol i na małych obrotach wymieszać.
5 Masę wyłożyć na powidło i przyłożyć drugim biszkoptem. Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu i ostudzić. Pozostałą śmietankę ubić dodać wystudzoną galaretkę i wymieszać. Jak zacznie gęstnieć wyłożyć na placek. Gotowe. Najlepiej smakuje jak odstoi ok 1 dnia.

Twoje notatki do przepisu

Słodziak Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.