Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
12przepisówna
ciasta
Przepisy zebrane przez: magdalen

Spis treści

  • babeczki cappuccino z pianką3
  • Ciasto z kremem krówkowym.4
  • waniliowa pokusa6
  • Tulipan na słodko ;o)8
  • Bananowo-Czekoladowe10
  • CIASTO Z BEZĄ PORZECZKOWĄ12
  • Kruche ciasto z rabarbarem i lekką budyniową pianką14
  • LISTKOWIEC15
  • Ciasto z owocami na maślance16
  • Poduszki18
  • Piernik grudniowy20
  • Truflowa karpatka ;-)21

Ciasto z kremem krówkowym.

Autor: mariola1903
Przepisów: 9 Ocena: 321
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • jaj 5 szt.
  • cukru 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • kakao 1/4 szklanki
  • masa krówkowa kajmak 1 puszka
  • masło 1/2 kostki
  • spirytus 1-2 łyżeczki
  • śmietana kremówka 30% 250ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • żelatyna 2,5 łyżki

Sposób przygotowania

1 Forma do pieczenia: prostokątna 25cm x 36cm 
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. 

2 Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami", dzięki temu stanie się on bardziej równy.  

3 Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać.
4 Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
5 Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi pycha. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-

** Herbatniki można namoczyć również alkoholem ( wg preferencji)

Twoje notatki do przepisu

Ciasto z kremem krówkowym. Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.