Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
12przepisówna
ciasta
Przepisy zebrane przez: magdalen

Spis treści

  • babeczki cappuccino z pianką3
  • Ciasto z kremem krówkowym.5
  • waniliowa pokusa6
  • Tulipan na słodko ;o)7
  • Bananowo-Czekoladowe8
  • CIASTO Z BEZĄ PORZECZKOWĄ10
  • Kruche ciasto z rabarbarem i lekką budyniową pianką12
  • LISTKOWIEC13
  • Ciasto z owocami na maślance14
  • Poduszki16
  • Piernik grudniowy18
  • Truflowa karpatka ;-)20

babeczki cappuccino z pianką

Autor: marysiaz
Przepisów: 161 Ocena: 3850
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 120 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropel soku z cytryny lub aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (kremowej!)
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

1 Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puch i cały czas miksując dodajemy po 1 jajku. Używając już tylko i wyłącznie szpatułki do mieszania dodajemy aromat cytrynowy i mąkę z proszkiem. Na sam koniec wlewamy mleko i mieszamy do połączenia się składników.
2 Masę dzielimy na 2 części, a do jednej z nich dodajemy kawę. Papilotki napełniamy do połowy jasną masą, a od połowy ciemną. Pieczemy ok 20 minut w 170*C.
3 Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy również schłodzony serek, cukier puder i miksujemy do uzyskania ubitej śmietanki. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Wystudzone babeczki dekorujemy kleksem z bitej śmietany i posypujemy kawą rozpuszczalną.

4 *Papilotki najlepiej wypełniać rękawem cukierniczym.
* Babeczki mogą leżeć w lodówce do kilku dni nie tracąc przy tym swojego nieziemskiego smaku :)

Twoje notatki do przepisu

babeczki cappuccino z pianką Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.