Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
15przepisówna
Ciasta
Przepisy zebrane przez: Meg_KR

Spis treści

  • Magiczne ciasto3
  • Kostka kawowo - pomarańczowa4
  • Kremówka z masą krówkową i solonymi orzeszkami ziemnymi5
  • Sernik pieczony7
  • Pani Walewska.8
  • „Miodownik”10
  • Ciasto "Puszek"11
  • Puszysta, mięciutka bałkańska buchta12
  • Ciasto milka vel mleczna kanapka13
  • Sernik pyszny14
  • Ciasto z płatkami migdałowymi16
  • Ciasto Missisipi18
  • Ciasto "Połóweczki jabluszek" ( bez jajek i cukru )19
  • Różyczki z marmoladą21
  • Miodownik22

Magiczne ciasto

Autor: monialubi
Przepisów: 231 Ocena: 2196
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • 2 laski wanilii
  • 500ml mleka
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka wody
  • 125g masła
  • 110g mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1 Silikonową formę o śr. 24cm wysmarować masłem (lub normalną stalową wyłożyć papierem do pieczenia). Laski wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Mleko podgrzać z ziarenkami i pustą laską wanilii. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej godzinę.

2 Piekarnik podgrzać do 150 stopni, grzanie góra-dół, termoobieg nie jest wskazany. Białka oddzielić od żółtek.
3 Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą ubić na białą masę.

4 Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej.

5 Dodać mąkę i sól, ubijać kilka minut trzepaczką rózgową. Puste laski wanilii wyciągnąć z mleka. Stopniowo dodawać mleko cały czas silnie ubijając masę. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.

6 Ciasto przelać do formy, poweirzchnię wygładzić nożem. Piec 50 minut. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i może się "ruszać".

7 Przed wyjęciem z formy ciasto należy wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Magiczne ciasto Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.