Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
70przepisówna
ciasta
Przepisy zebrane przez: viaderko

Spis treści

  • sałatka śledziowa z buraczkami3
  • Popękane ciasteczka cytrynowe4
  • Orzechowe ciasto6
  • Szybkie ciasto pomarańczowe8
  • Ciasto malinowa pianka10
  • Maliny pod bezową chmurką.12
  • cytrynowiec wg Ewy (bez pieczenia)13
  • ciasto wg przepisu Ewy Wachowicz z programu "Ewa Gotuje"14
  • Kruche babeczki z kremem budyniowym15
  • Słodkie babeczki z orzechami17
  • kora orzechowa18
  • Ciasto wiśniowe19
  • Pomarańczowy sernik świąteczny21
  • Sernik chałwowy22
  • Sernik chałwowy23
  • Ciasteczka z masłem orzechowym25
  • Kruche ciasto rabarbarowe z pianką 26
  • Tarta z białą czekoladą i malinami27
  • Pychotka z jabłkami28
  • ciasto kajmakowo-czekoladowe….30
  • Ciasteczka kawowe31
  • Kokosowo-pomarańczowa tarta ryżowa33
  • Babka pomarańczowa z lukrem35
  • Mazurek pomarańczowy36
  • Mazurek kajmakowy38
  • Mazurek 39
  • Rolowane ciastka cynamonowe40
  • Koulourakia, czyli greckie kruche ciasteczka42
  • Ciasteczka bakaliowe bez pieczenia43
  • Jabłka i migdały czyli "Pychotka"45
  • Ciasto bananowo - karmelowe bez pieczenia47
  • Świąteczne Rafaello48
  • Chrupiący sernik ze słonecznikiem50
  • Ciasto z masą orzechowo- jabłkową51
  • Ciastka z masą orzechową52
  • Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach54
  • Banoffee pie55
  • Ciasto 3 bit56
  • Cytrynowiec 58
  • Ciasto cappuccino60

sałatka śledziowa z buraczkami

Autor: Ewaaa
Przepisów: 143 Ocena: 9505
  • 5-6 os.
  • 30 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 5 płatów filetów śledziowych (mogą być takie z zalewy octowej, jak i z oleju)
  • 1 mała fioletowa cebula (lub 2 łyżki cebulki ze śledzi)
  • 1 mała lub 0,5 standardowej puszki groszku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnie jabłko
  • 3 średnie ogórki kiszone lub 4 konserwowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśniej śmietany 12%
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 3 średnie buraki
  • sól, sok z cytryny, cukier

Sposób przygotowania

1 Buraki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową (każdy osobno), pieczemy do miękkości w 190 stopniach ( około 50 minut), buraki też można ugotować.

Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie w łupinach do miękkości.
Buraczki obieramy ze skórki kiedy są jeszcze lekko ciepłe, wtedy skórka łatwiej schodzi, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Ziemniaki również obieramy, kroimy w kosteczkę.
Śledzie kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę drobno siekamy, jeśli używamy cebuli ze śledzi, odsączamy ją i drobno siekamy.
Groszek odcedzamy z zalewy.
Ogórki i jabłko kroimy w drobną kosteczkę.
W jednej misce mieszamy ziemniaki, śledzie, groszek, jabłko, cebulę, ogórki, dodajemy sól i pieprz, majonez z jogurtem, wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Do drugiego naczynia przekładamy starte buraczki, dodajemy 1/3 łyżeczki cukru (czasem potrzeba więcej, w zależności od gatunku buraków), szczyptę soli i sok z cytryny, mieszamy.

Na półmisku układamy obok siebie sałatkę śledziową i doprawione buraczki, całość posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

sałatka śledziowa z buraczkami Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.