Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
7przepisówna
ciasta
Przepisy zebrane przez: anna

Spis treści

  • Mój domowy Kopiec Kreta3
  • Rolada z kremem4
  • Karpatka6
  • placek ala kopiec kreta8
  • Pinacolada10
  • rolada z bitą śmietaną12
  • Ciasteczka szachownice13

Mój domowy Kopiec Kreta

Autor: nikola12
Przepisów: 8 Ocena: 163
  • 3-4 os.
  • 30 min
  • średnie
  • przystępne

Składniki:

  • margaryna (miekka), 0,5 kostki
  • cukier, 0,5 szkalnki
  • jajka, 2
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • kakao (zwykłe np. puchatek), 7 łyżek
  • woda, 0,5 szklanki
  • smietana kremowka, 0,5 litra
  • "smietana fix", 2
  • cukier puder, 3 łyzki
  • banany, 3-4
  • czekolada ( tabliczka), 1
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

1 CIASTO: Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto lekko studzimy, ale tylko lekko! W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy i chwilowo zostawiamy w spokoju.
2 KREM: Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i "śmietan-fixów". Dodajemy do niej czekoladę i mieszamy. Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Czym prędzej skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
3 KOPIEC KRETA: Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca. Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały. Całość wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Mój domowy Kopiec Kreta Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.