Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
7przepisówna
Ciasta ciasteczka
Przepisy zebrane przez: moniia

Spis treści

  • Ciasto marchewkowe3
  • Ciasto marchewkowe4
  • Kruche ciasto kokosowo - malinowe5
  • Leśny mech7
  • Ciasto korzenne ze śliwkami9
  • Ciasto z masą karmelową i ryżem preparowanym10
  • Drożdżówki z rabarbarem 11

Ciasto marchewkowe

Autor: luna76
Przepisów: 112 Ocena: 2830
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 kieliszek alkoholu
  • 4 marchewki starte na tarce jarzynowej
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki
  • gorąca woda

Sposób przygotowania

1 Wszystkie składniki suche mieszam w jednej misce.

2 W drugiej mieszam składniki mokre.

3 Suche wsypuję do mokrych, mieszam trzepaczką do piany, dodaję startą marchew,ponownie przemieszam-nie robię tego dokładnie, tylko tyle, by marchew była pokryta ciastem.

4 Ciasto przekładam do formy o wymiarach 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę 20 min, następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia.

5 Cukier puder ucieram z sokiem z limonki i dolewam tyle gorącej wody by powstał dość gęsty lukier. Gotowy wykładam na wierzchu mojego ciasta i rozsmarowuję na całej jego powierzchni.

6 Gotowe, kroję na kawałki i układam na talerzykach :)

Twoje notatki do przepisu

Ciasto marchewkowe Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.