Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
13przepisówna
ciasta i desery
Przepisy zebrane przez: dzidkap

Spis treści

  • Ciasto miętusek3
  • Smerfetka - ciasto bez pieczenia5
  • Ciasto bez pieczenia z mascarpone7
  • ciasto urodzinowe8
  • Ciasto Aniołek.9
  • Murzynek10
  • ciasto poduszkowiec…11
  • Rurki z Kremem. 12
  • ciasto łaciate z masą sernikową 13
  • Banoffee pie bez pieczenia15
  • sernik "Kwitnący tulipan" z ptasim mleczkiem17
  • Pierniczki19
  • Bananowe placuszki z kaszy manny20

Smerfetka - ciasto bez pieczenia

Autor: Ewaaa
Przepisów: 143 Ocena: 9253
  • > 6 os.
  • > 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • około 20 sztuk podłużnych biszkoptów (lady fingres)
  • warstwa sernikowa: 1 galaretka niebieska Wodzisław
  • 0,5 kg mielonego twarogu wiaderkowego
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • pianka: 500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 galaretki niebieskie
  • masa śmietanowa:
  • 300 gramów śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietanfixy
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • ewentualnie niebieskie lub białe bezy na wierzch

Sposób przygotowania

1 Pierwszą galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance wody, wlewamy do głębokiego talerza, odstawiamy do zastygnięcia, potem kroimy w kosteczkę (najlepiej galaretkę zlać do talerza dzień wcześniej, kroić tuż przed wymieszaniem z masą sernikową).
Twarożek wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy by się ogrzał.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej (często mieszamy by nie utworzył się "kożuszek").

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, jeśli macie wyjmowane dno nie trzeba tego robić. Dno powykładać podłużnymi biszkoptami (niczym ich nie nasączać).
Ostudzone galaretki miksujemy na najszybszych obrotach z ogrzanym serkiem. Potem wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy delikatnie na poukładane biszkopty, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Pozostałe dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, często mieszając by na powierzchni nie utworzył się "kożuszek".
Mleko skondensowane miksujemy przez 3 minuty na najszybszych obrotach, am powiększyć swoją objętość i być mocno spienione. Potem jednym ruchem wlewamy ostudzone galaretki i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia.
Piankę wylewamy na zastygniętą masę sernikową, odstawiamy do lodówki.

Porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce.
P.S Można też usztywnić śmietankę 0,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku.

Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy małymi bezikami.

UWAGA: Kolorowe bezy puszczają kolor, więc niewskazane jest pozostawienie ich na cieście na długi czas.

Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Smerfetka - ciasto bez pieczenia Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.