Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
60przepisówna
ciasta i desery
Przepisy zebrane przez: EwaXXX124

Spis treści

  • ciasteczka owsiane 3
  • Zakręcone pączki angielskie Yum Yums.4
  • Biszkopt5
  • Ciasto Poranna Rosa7
  • Kokosanki9
  • Jagodowiec10
  • Frużelina czereśniowa 11
  • murzynek na oleju z orzechami13
  • Ekspresowe pączki bananowe15
  • "Zemsta teściowej"17
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa18
  • Szarlotka sypana20
  • Zimna płyta - mięsne kule21
  • Cukinia w kurkumie23
  • Ogórki w zalewie curry25
  • Sernik stracciatella27
  • Bananowiec na biszkopcie z czekoladą28
  • Kurczak z indykiem w golonce 29
  • Słodkie podgrzybki31
  • Rolada makowa33
  • ciasto krówka34
  • miód z mniszka35
  • Prosty chleb36
  • Kokosowy sernik bez sera37
  • Jabłkowy murzynek39
  • Pierogi z dynią40
  • Kandyzowana skórka w czekoladzie41
  • Banany w cieście42
  • Zupa krem z dyni44
  • pierogi inaczej(po japonsku)45
  • Przysmak kanapkowy47
  • Rodzynkowiec48
  • Pączki z dynią49
  • Zupa pieczarkowa z kluseczkami serowymi50
  • kokosowo-kakaowe muffinki51
  • Empanadas52
  • Murzynek z kokosowym budyniem54
  • SERNIK Z BRZOSKWINIAMI56
  • placek ala kopiec kreta58
  • Fasolka szparagowa po grecku:)))60

Zakręcone pączki angielskie Yum Yums.

Autor: gogusia
Przepisów: 241 Ocena: 8740
  • 5-6 os.
  • > 60 min
  • średnie
  • tanie

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • lukier: 1 łyżka śmietany 18 %
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania

1 Masło mrozimy kilka godzin w zamrażalce, następnie kroimy na cienkie plasterki. Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy masło i delikatnie mieszamy by masło obtoczyło się mąką. W ciepłej wodzie roztrzepujemy jajko oraz rozpuszczamy drożdże, wlewamy do mąki i tylko delikatnie łączymy łyżką w kulę pamiętając by masło pozostało w kawałkach. Zostawiamy na 30 minut by ciasto ruszyło.

2 Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, lekko podsypując mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkować w taki sposób, by prostokąt miał dłuższy bok jeden od drugiego. Krótsze boki prostokąta składamy do środka, następnie całość złożyć jak książkę, na pół. Cały proces wałkowania i składania powtórzyć 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 5 mm i kroimy na paski o szerokości 1 centymetra. Pasek składamy na połowę i zaplatamy ze sobą oba końce. Układamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką by podrosły. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier. Mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i śmietaną. Wyrośnięte pączki smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniczku kuchennym, a następnie obtaczamy w lukrze.

Twoje notatki do przepisu

Zakręcone pączki angielskie Yum Yums. Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.