Zamknij
Podgląd książki kucharskiej
85przepisówna
Ciasta na Boże Narodzenie
Przepisy zebrane przez: smaker

Spis treści

  • Świąteczny sernik3
  • Stollen, czyli strucla bożonarodzeniowa5
  • Ciasto Esterhazy6
  • Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa)8
  • Ciasto sowie oczka.9
  • Ciasto 3 bit11
  • ciasto poduszkowiec…13
  • Grysikowiec14
  • Ciasto Aniołek.16
  • Sernik Babci Tereski18
  • Michałek... 20
  • ciasto "Lolita" (bez pieczenia)22
  • Smakołyk.23
  • kora orzechowa24
  • ciasto drożdżowe bez wyrabiania…25
  • cytrynowiec wg Ewy (bez pieczenia)26
  • pianka cappuccino (bez pieczenia)27
  • Ciasto Cappuccino28
  • kostka alpejska29
  • Zemsta teściowej30
  • Pani Walewska.31
  • Piegusek jabłkowy ze śmietaną32
  • Ciasto piegusek34
  • Świąteczne ciasto - przepis35
  • miodownik pyszne świateczne ciasto36
  • Orzechowiec38
  • Orzechowiec40
  • Pierniczki41
  • Pierniczki42
  • Oszukane pierniki czyli bezglutenowe, goździkowe ciasteczka44
  • Lebkuchen, niemieckie pierniki45
  • PIERNIKI ŚWIĄTECZNE47
  • Pierniki49
  • Niemieckie pierniki51
  • keks polski...53
  • Keks54
  • Placek czeski- pyszny,mięciutki miodownik55
  • miodownik wg Ewy57
  • Piernikowy miodownik.58
  • "Miodownik"60

Pierniki

Autor: torcikowo
Przepisów: 45 Ocena: 373
  • 5-6 os.
  • 60 min
  • łatwe
  • tanie

Składniki:

  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 szklanki miodu

Sposób przygotowania

1 Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wszystko wyrobić . Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i powtórnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Rozwałkowywać na grubość ok 2 mm i wycinać.
Piekłam w temp. 180 stopni przez ok 8-10 min.

Twoje notatki do przepisu

Pierniki Strona 3

Pobierz lub drukuj aby zobaczyć pełną wersję książki.